Criza gazelor, o manevra a Rusiei pentru a impune gazoductul Nord Stream

Ultima actualizare: 21-10-2012 17:20
gazoductul South Stream

Decizia Rusiei de la inceputul lui 2009 de a opri livrarile de gaze naturale catre Ucraina avea partial ca obiectiv sa determine aprobarea gazoductelor Nord Stream si South Stream, potrivit unor telegrame americane dezvaluite de WikiLeaks.

"Rusia spera sa beneficieze de criza gazelor cu scopul de a castiga sustinere pentru propriile ei gazoducte, Nord Stream si South Stream, care sunt special concepute sa ocoleasca Ucraina (...) si sa livreze in mod direct gaze Uniunii Europene (UE)", scria Ambasada Statelor Unite la Moscova, intr-o telegrama publicata luni de cotidianul suedez Dagens Nyheter.

Telegrama a fost trimisa in noiembrie 2008, cand Rusia se afla doar la stadiul amenintarilor cu suspendarea aprovizionarii cu gaze a Ucrainei, din cauza unor plati restante ale Kievului. "Este doar un caz de extorcare", da asigurari Gerald Rohan, un expert in domeniul energetic rus, citat de diplomatia americana.

"Rusia le spune europenilor «Eu v-am spus sa semnati in favoarea finantarii Nord Stream, asa ca nu veniti sa va plangeti, acum, cand nu mai sunt gaze in Ucraina»", afirma analistul, citat in telegrama. Gazoductul Nord Stream, aflat, in prezent, in constructie, in Marea Baltica, si care urmeaza sa fie pus in functiune pana la sfarsitul anului, leaga Rusia de Germania, prin apele teritoriale finlandeze, suedeze si daneze.

Acesta a fost criticat de activistii ecologisti, dar Suedia si Finlanda, cele mai rezervate asupra proiectului, l-au aprobat in noiembrie 2009.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO