Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 14 aprilie 2022. Rusia recunoaște oficial scufundarea navei amiral „Moskva”

×
Codul embed a fost copiat

„Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, s-a scufundat în timpul unei furtuni, când era tractată spre Crimeea pentru reparaţii. Anunţul a fost făcut aseară de Ministerul rus al Apărării.

Este un moment rar de adevăr din partea Moscovei, a spus fostul director al CIA, adăugând că faptele ar fi „ieșit la iveală” în cele din urmă. Joi, toată ziua, ruşii au susţinut că nava de război a fost „serios avariată” din cauza unui incendiu, care a detonat muniţia de la bord, iar echipajul a fost evacuat.

Ucrainenii spun însă că Moskva a fost lovită de două rachete anti-navă. Rusia nu a recunoscut că a existat un atac, și a spus că incendiul a fost declanșat „accidental”.

Pe de altă parte, în Mariupol, ultimele unităţi ale ucrainenilor rezistă cu îndârjire în oraşul port strategic de la Marea Azov.

„Avem nevoie de cât mai multe arme, ca să străpungem asediul”, a cerut ministrul ucrainean de Externe.

Citește și
Moskva
De ce este atât de important pentru ucraineni să scufunde Moskva, nava amiral a rușilor
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Ministerului rus al Apărării recunoaște scufundarea crucișătorului Moskva

 

 

„În timpul operaţiunii de tractare a crucișătorului Moskva până la portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite la carenă într-un incendiu, după ce a avut loc o explozie a muniţiei de la bord. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat”.

Asta anunţa Ministerul rus al Apărării cu puţin timp înainte de miezul nopţii. Nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră era tractată spre Crimeea pentru reparaţii.

Pe tot parcursul zilei de joi au existat declaraţii contradictorii referitoare la cauza exactă a exploziei de la bordul ambarcaţiunii.

Potrivit ministerului rus al Apărării, muniţia de la bord a fost detonată din cauza unui incendiu „accidental”. Iar echipajul - peste 500 de militari - ar fi fost evacuat, susţineau iniţial ruşii.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Nu vă pot spune nimic, dar comandantul suprem primește periodic rapoarte de la armată despre toate evenimentele, inclusiv despre nava Moskva”.

Ucrainenii susţin însă că Moskva a fost lovit de rachetele lor antinavă de tip Neptun. La începutul razboiului, grănicerii de pe Insula Şerpilor au sfidat un ordin venit de pe crucişătorul rusesc, trimiţând Moskva... în iad.

„S-a dus exact acolo unde au trimis-o soldaţii nostri”, a scris guvernatorul regiunii Odesa în postarea sa pe Telegram.

Indiferent care ar fi cauza avarierii crucişătorului, aceasta este o reuşită pentru ucraineni, care are „o valoare simbolică, dar și militară”, explică experţii. Pe de o parte, nava amiral - care este totuşi mai veche, din epoca sovietică - rămâne simbolul puterii navale rusești în Marea Neagră.

Bombardamentele continuă în Harkov

Pe de altă parte, de acum, marina rusă s-ar putea simți nevoită să opereze mai departe de țărm acum decât o făcea anterior.

Nima Elbagir, Harkov, Ucraina: „Este atât de aproape. Acolo sunt pozițiile rusești. Bombardează înspre noi. Suntem la mai puțin de doi kilometri distanță de forțele ruse. Acum, aici este linia frontului. Soldaţii vor să ne mişcăm repede, pentru că lunetiştii ruşi acţionează în această zonă”.

Reporter CNN: „Se crede că zeci de mii de soldaţi ruşi se adună pentru a ataca spre Harkov, adică o ofensivă spre teritoriul ucrainean din acea direcţie. Bombardamentele sunt necontenite, le auzim mereu, de când am venit aici. Trebuie să avem grijă pe unde călcăm, pentru că ruşii împrăştie peste tot şi mine, din rachetele pe care le lansează asupra Harkovului”.

Saltivka era, înaintea războiului, cel mai dens populat cartier al Harkovului. Puţini civili au mai rămas acolo, mai ales vârstnici.

Nima Elbagir, Harkov: „Igor ne spune că locuiește la etajul 16 într-unul dintre aceste blocuri, cu mama lui. El spune că mama lui este profund religioasă și hotărâtă să rămână în casa ei, deşi sunt aproape în întregime înconjuraţi. Cum ea nu vrea să plece, el rămâne cu ea”.

Coloană de vehicule militare ruseşti, distrusă de ucraineni

 

 

Trupele ucrainene au aruncat în aer un pod pe care se afla o coloană de vehicule militare ruseşti care se îndreptau spre Izium, în apropiere de Harkov. Toată coloana inamică ar fi fost distrusă.

Dar Moscova susţine că forţele ucrainene îşi extind asalturile dincolo de graniţă. Spun că, în ultimele ore, au bombardat un sat din regiunea rusă Bryansk, făcând şi victime.

Oficialii de la Kiev resping acuzaţiile şi spun că Moscova plănuiește, de fapt, „atacuri teroriste” în regiunea de frontieră, pentru a alimenta „isteria antiucraineană în Rusia”.

Procurorii de la Curtea Penală Internaţională au vizitat locurile masacrelor de la Bucea

 

 

Între timp, procurorii de la Curtea Penală Internaţională au vizitat locurile masacrelor de la Bucea şi le consideră o scenă a crimelor de razboi.

„Avem motive întemeiate să credem că au fost comise crime a căror anchetare este de competenţa instanței”, a declarat procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan.

Şi o unitate de jandarmi din Franta investighează potenţialele crime de război din Bucea.

Colonel Francois Heulard, National Gendarmerie Criminal Research Institute: „Facem să „vorbească” probele materiale, pentru a pune apoi la dispoziție justiției elementele precise de detaliu, care să ajute investigaţia. Suntem mândri că ne aflăm aici pentru a ajuta justiția ucraineană să stabilească adevărul”.

Potrivit ministerului ucrainean al apărării, 300 de oameni au fost ţinuţi ostatici, timp de patru săptămâni, în subsolul unei şcoli de lângă Cernigău, în nordul ţării. Captivii au scris pe pereţi pentru a ţine şirul zilelor şi, tot aşa, au trecut numele celor 18 dintre ei care ar fi fost ucişi de soldaţii ruşi. Primarul spune că aproximativ 70 la sută din oraş a fost distrus de bombardamentele ruseşti.

Bătrânică: „Nu mai am altceva de făcut decât să privesc şi să plâng, s-a ales praful din munca mea de-o viaţă”.

Parlamentul ucrainean a votat joi seară o rezoluţie care califică drept „genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ministerul rus al Apărării: Nava amiral Moskva s-a scufundat, după ce a fost avariată în Marea Neagră
Ministerul rus al Apărării: Nava amiral Moskva s-a scufundat, după ce a fost avariată în Marea Neagră

Crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anunţat joi seară Ministerul rus al Apărării, notează AFP.  

De ce este atât de important pentru ucraineni să scufunde Moskva, nava amiral a rușilor
De ce este atât de important pentru ucraineni să scufunde Moskva, nava amiral a rușilor

„Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, a fost "serios avariată", din cauza unui incendiu, care a detonat muniţia de la bord, susține ministerul apărării de la Moscova.

Informații contradictorii despre soarta crucișătorului rus Moskva
Informații contradictorii despre soarta crucișătorului rus Moskva

Informaţiile despre soarta crucişătorului rus Moskva sunt contradictorii, Ucraina anunţând chiar că nava a fost scufundată, în timp ce Moscova susţine că vasul a fost avariat şi sunt luate măsuri pentru remorcarea sa către un port.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.