Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor 21 mai. Un prieten al lui Putin ar putea fi dat la schimb cu luptătorii din Azov
În Ucraina, președintele Zelenski spune că războiul se poate încheia doar pe cale diplomatică.
Într-un interviu la televiziunea ucraineană, el a sugerat că armata sa poate fi victorioasă pe câmpul de luptă, dar sfârșitul ostilităților poate veni doar de la masa negocierilor.
"Situaţia din Donbas rămâne extrem de dificilă", a mai precizat liderul de la Kiev. Moscova, în schimb, ia în calcul posibilitatea unui schimb de prizonieri între luptătorii regimentului Azov şi un apropiat al lui Vladimir Putin, capturat de ucraineni luna trecută.
După preluarea combinatului siderurgic Azovstal de către forțele ruse, controlul militar din jurul oraşului Mariupol va fi făcut în special de luptătorii ceceni ai lui Ramzan Kadîrov.
Între timp, Moscova analizează posibilitatea unui schimb de prizonieri între luptătorii din regimentul Azov şi Viktor Midvidchuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, capturat luna trecută la Kiev.
Rușii folosesc bombe incendiare
După trei luni petrecute ca refugiați în alte părți ale Ucrainei, unii localnici din Harkov vor să revină acasă.
Serhii Klochko, rezident Harkov: „Noi, oamenii mai în vârstă, vrem să ne întoarcem la casele noastre pentru simplul motiv că putem pleca dacă ne bombardează din nou, dar sunt multe familii cu copii mici. Unul, doi, cinci oameni în același apartament, nu au unde să mai stea dacă ne bombardează iar”.
Ruşii s-au retras din jurul orașului, dar continuă să bombardeze satele pe care le-au ocupat până de curând. Au folosit si bombe incendiare.
Localnică: „Fosfor, nişte scântei albe care au căzut din cer. Au provocat incendii. Înainte de asta, o bombă a distrus vreo trei case”.
Nu e prima oară când ruşii folosesc muniţie incendiară, interzisă de normele internaţionale în zonele locuite de civili. Fosfor alb a mai fost folosit şi la Azovstal, şi în Donbas. În bombardament au murit mai mulţi localnici.
Localnică: „S-a auzit o explozie, era fum peste tot. (Soţul) s-a urcat în pod, să vadă dacă a luat foc. Apoi s-a auzit încă o explozie, în curte. Am strigat 'Victor! Victor!'. Nu a răspuns. Am ieşit în curte... nu era acolo. M-am urcat în pod... nu era acolo”.
Într-un final, femeia şi-a găsit bărbatul fără suflare, în spatele casei. Fusese ucis de explozie.
Armata ucraineană avansează cu precauţie în zonă, pentru că ruşii au avut o bază importantă aici.
Olena Zelenska, soţia preşedintelui Zelenski: Familia noastră a fost despărţită după izbucnirea războiului, aşa cum s-a întâmplat cu fiecare familie din Ucraina.
Jurnalistă: Practic, războiul l-a luat pe soţul tău de lângă tine.
Olena Zelenska: Nimeni nu îmi ia soţul, nici măcar războiul, dar da, el trăieşte pentru jobul său, noi, familia lui, aproape că nu mai apucăm să îl vedem. Nu l-am văzut aproape două luni şi jumătate, am vorbit doar la telefon. De curând am avut câteva oportunităţi să ne vedem. Sunt recunoscătoare şi pentru această ocazie, pentru că acest interviu ne face să petrecem timp împreună.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: O întâlnire la TV.
Olena Zelenska: O întâlnire la TV, da!
Prima Doamnă a Ucrainei a apărut alături de soţul ei la o televiziune ucraineană. A fost pentru a doua oară când cei doi au fost văzuţi împreună în public, de la începutul războiului.
Rușii atacă tot mai tare Donbasul
Pe front, bombele cad necontenit asupra Donbasului. Rusia și-a intensificat operaţiunea de a captura întreaga regiune estică Luhansk.
Dar ucrainenii au aruncat în aer podul care unește orașele Lisichansk și Sievierodonețk, ambele aflate în zona pe care ofensiva rusă încearcă să o încercuiască.
Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a dat publicităţii imagini în care soldaţii săi păzesc o centrală hidroelectrică în regiunea Herson din sudul Ucrainei.
Orasul Herson este singura capitală de unitate administrativă ocupată până acum de ruși, dar ucrainenii și-au organizat rezistența, la câțiva kilometri depărtare.
Fără succese majore, încă, forțele ruse par să fi avansat în Donbas, pe distanţe de ordinul kilometrilor, și în multe locuri, apărarea ucraineană rezistă cu greu.
Însa acesta este locul uneia dintre cele mai umilitoare înfrângeri a forţelor ruse de până acum, în acest război. Cimitirul de blindate distruse, de lângă Bilohorivka, în Luhansk, stă mărturie.
Armata ucraineană a difuzat imaginile cu un pod de pontoane distrus, pe care rușii l-au folosit să traverseze râul Donețk, într-o tentativă de a încercui orașul Severodonețk, ultimul oraș important deținut încă de ucraineni în provincial Luhansk, parte a regiunii Donbas, din est.
În jur de 1.000 de americani nu vor mai putea intra în Rusia
În imagini se văd blindate rusești distruse, unele scufundate în râu, în timp ce sunt atacate din toate părțile. Un soldat sare în apă de pe un blindat, într-o încercare disperată de a scăpa cu viață.
Pierderile rușilor, au fost, cu siguranță considerabile.
Alex Crowford, Sky News: „Poate că pagubele cele mai mari au fost aduse la nivelul înalt al Federației ruse. Pentru că eșecul de aici a dus la critici cum n-am mai văzut până acum. Iar aceste critici pornesc direct de la Vladimir Putin”.
Sâmbătă, Ministerul rus de Externe a publicat o "listă neagră" cu aproape o mie de americani cărora li s-a interzis intrarea în Rusia. Președintele Biden, șeful CIA, actorul Morgan Freeman sau Mark Zuckerberg sunt doar câteva dintre persoanele "nepoftite" la Moscova.