×

Mesajul de adio al unui soldat ucrainean: Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții mele

În Ucraina, președintele Zelenski spune că războiul se poate încheia doar pe cale diplomatică.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Într-un interviu la televiziunea ucraineană, el a sugerat că armata sa poate fi victorioasă pe câmpul de luptă, dar sfârșitul ostilităților poate veni doar de la masa negocierilor. Rusia controlează acum orașul Mariupol, după ce ultimii apărători din buncărele de la combinantul Azovstal s-au predat. „Rușii nimicesc Sievierodonețk ca pe Mariupol”, a spus guvernatorul din Luhansk, referindu-se la un oraș de importanță strategică pentru controul întregii provincii din estul Ucrainei.

Ultimele fotografii făcute în oțelăria din Mariupol, însoțesc mesajul de adio al unuia dintre ultimii apărători ucraineni. „Ei bine, asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile din Azovstal - locul morții mele și al vieții mele”, a scris pe Twitter, Dmitro Kozatskiel, combatantul care a fost și fotograful regimentului Azov.

Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării:Din 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, Ultimul grup de 531 de luptători s-a predat. Ministrul rus al Apărării, generalul de armată Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui rus Vladimir Vladimirovici Putin sfârșitul operațiunii și eliberarea completă a combinatului (Azovstal) și a orașului Mariupol.

Citește și
Război în Ucraina, sinteza evenimentelor 20 mai. Invadatorii ruși au ocupat Azovstal: ”Ei bine, asta-i tot”
Război în Ucraina, sinteza evenimentelor 20 mai. Invadatorii ruși au ocupat combinatul siderurgic Azovstal

Au fost duși cu autobuze escortate de blindate în teritoriul controlat de ruși.

Natalia Zaritskaya, soția unui luptător al regimentului Azov:Acum soţul meu se află pe drumul spre iad. Fiecare centimetru din această călătorie poate fi unul mortal.

Olga Boiko, soția unui luptător al regimentului Azov: Rugăm autorităţile din Turcia să acționeze ca un garant pentru a-i menţine în viaţă pe soldații noștri aflați în captivitate. Soțul meu nu a mai luat legătura cu noi de o lună. Nu mai știm nimic de el, nu mai ştim dacă e în viață sau dacă e rănit.

La Lozova, un oraș din estul Ucrainei, o rachetă rusă a lovit o casă de cultură. Cel puţin 7 civili au fost răniţi, printre care un copil de 11 ani. Între timp, o echipă de la CNN a ajuns într-un sat de lângă Harkov la puţin timp după un atac al ruşilor, nu doar cu tirurile obişnuite cu obuze.

Vera, Tsyrkuny, localnic: Erau peste tot scântei strălucitoare, de la bombe cu fosfor, sau aşa ceva. Foc... Puţin înainte, o bombă a căzut acolo. Au sărit în aer vreo trei case, cred...”

Într-o curte zace trupul neînsuflețit și mutilat de explozie al unui bărbat.

Localnică:Este soţul meu...

Mai sus, pe drum, spre pozițiile rusești, exploziile bombardamentelor continuă.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN:Uitaţi-vă în jur, este imposibil de spus cine este aici în control, se dau lupte chiar pe partea cealaltă a dealului. Peste tot gropi săpate ca poziţii de apărare, cutii de muniţie. În mod clar aici a fost o bază semnificativă a forţelor ruse, au folosit această pădure ca acoperire. Au lovit foarte puternic.

Orașul Herson este singura capitală de unitate administrativă ocupată până acum de ruși, dar ucrainenii și-au organizat rezistența, la câțiva kilometri depărtare.

Corespondent:Aici nu este doar o zonă fortificată, ci și un spațiu de locuit cu băi, sală de masă, chiar și o cafenea. Este și o reclamă luminoasă, judecând după semn, aici poți să bei o cafea. Aici avem dușul, oglinzi, umerașe. Avem și saună pentru refacere. Poți să te speli, bărbierești, să te reîmprospătezi. Încă este civilizație.

Fără succese majore, încă, forțele ruse par să fi avansat în Donbas, de ordinul kilometrilor și în multe locuri, apărarea ucraineană rezistă cu greu. Însă acesta este locul uneia dintre cele mai umilitoare înfrângeri a forțelor ruse, până acum, în acest război. Cimitirul de blindate distruse de lângă Bilohorivka, în Luhansk, stă mărturie.

Localnic: Parcă a fost un pact de sinucidere sau comandanților nu le-a păsat de oamenii lor. Este straniu. Parcă i-au trimis la moarte.

Armata ucraineană a difuzat imaginile cu un pod de pontoane distrus, pe care rușii l-au folosit să traverseze râul Donețk, într-o tentativă de a încercui orașul Severodonețk, ultimul oraș important deținut încă de ucraineni în provincial Luhansk, parte a regiunii Donbas, din est. În imagini se văd blindate rusești distruse, unele scufundate în râu, în timp ce sunt atacate din toate părțile. Un soldat inamic sare în apă de pe un blindat, într-o încercare disperată de a scăpa cu viață.

Pierderile rușilor au fost cu siguranță considerabile.

Localnic:Toată lume știe ce sunt și unde sunt, pe pământul nostru. Sunt niște barbari și trebuie să-i distrugem.

Alex Crowford, corespondent Sky News: „Poate că pagubele cele mai mari au fost aduse la nivelul înalt al Federației ruse. Pentru că eșecul de aici a dus la critici cum n-am mai văzut până acum, iar aceste critici pornesc direct de la Vladimir Putin.”

 


Citeste și...
Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova la standardele NATO pentru a o proteja de ameninţarea Rusiei
Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova la standardele NATO pentru a o proteja de ameninţarea Rusiei

Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, scrie The Telegraph, citând-o pe Liz Truss, ministrul de externe, relatează sâmbătă Reuters.  

Război în Ucraina, sinteza evenimentelor 20 mai. Invadatorii ruși au ocupat combinatul siderurgic Azovstal
Război în Ucraina, sinteza evenimentelor 20 mai. Invadatorii ruși au ocupat combinatul siderurgic Azovstal

După aproape trei luni de lupte, combinatul siderurgic Azovstal, simbol al rezistenței batalionului Azov și al orașului martir Mariupol, a căzut în mâinile ruşilor.  

Război în Ucraina, ziua 87. Rusia interzice intrarea în țară a peste 960 de americani
Război în Ucraina, ziua 87. Rusia interzice intrarea în țară a peste 960 de americani

Știrile PRO TV v-au prezentat, sâmbătă, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.    

Ultimele Știri
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Cu 32 de state la masă, vom fi şi mai puternici
Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Cu 32 de state la masă, vom fi şi mai puternici

Cele treizeci de state membre ale NATO au lansat, marţi, procesul de ratificare pentru aderările Suediei şi Finlandei, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Apele Române face apel la folosirea ”rațională” a apei: ”Este extrem de important”
Apele Române face apel la folosirea ”rațională” a apei: ”Este extrem de important”

Administrația Națională Apele Române a transmis, marți, un comunicat în care avertizează că, în această perioadă în care seceta provoacă probleme în unele județe, ”este nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate tipurile de folosințe”.