Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 17 mai. Peste 260 de luptători ucraineni, evacuaţi din Azovstal
Peste 260 de soldaţi ucraineni au fost evacuaţi din combinatul siderurgic Azovstal. Primii militari scoşi din oţelăria asediată mai bine de două luni, au fost duşi în zone aflate sub controlul Rusiei.
Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni vii” a spus preşedintele Zelenski.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce s-au retras din nord, trupele Kremlinului îşi intensifică luptele în est. Rusia şi-a mutat cea mai mare parte a trupelor în estul Ucrainei. Trupele Kremlinului încearcă să preia controlul asupra regiunii şi atacă în mod constant. Luni seara, cel puțin 10 civili au fost uciși de bombardamentele ruşilor într-un oraș din Luhansk.
Flancul estic al Ucrainei e acum principala ţintă a Moscovei, după ce soldaţii săi au pierdut teren în zona Harkovului. Combatanţii care apără al doilea oraş ca mărime al Ucrainei i-au împins pe inamici la aproape 4 km de granița cu Rusia.
Oleksandr Starukh, șeful consiliului regional din Zaporojie: "Cele mai periculoase locuri din estul Ucrainei sunt regiunile Huliaipole, Orikhiv și teritoriile de la granița cu regiunea Donețk."
Trupele lui Putin încearcă să avanseze şi în sudul Ucrainei, de-a lungul coastei Mării Negre. Scopul este de a închide coridorul dinspre Rusia prin teritoriile ocupate spre granița cu Republica Moldova. În jurul orașului Nikolaev, obuzele și rachetele rusești lovesc fără încetare.
Acești jurnalişti au scăpat la limită.
Sergiy, însoţitorul jurnaliştilor RTL din partea armatei ucrainene: "În această zonă, trupele rusești bombardează civilii, distrug aproape fiecare așezare. Puteți vedea cu ochii voștri. În fiecare zi au loc noi atacuri, fie cu artilerie, fie cu rachete... este îngrozitor."
Armistițiu la Azovstal pentru evacuarea unor răniți
În zona combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, luni seara Moscova a anunțat un armistiţiu pentru evacuarea câtorva ucraineni răniți. Potrivit Kremlinul, victimele au fost duse într-un spital din Novoazovsk, un teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse.
Hanna Maliar, Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina: "53 de luptători răniți grav au fost evacuați din Azovstal şi duşi la o unitate medicală din Novoazovsk pentru a primi îngrijiri. Alte 211 persoane au fost transportate la Olenivka prin intermediul unui coridor umanitar. Va fi organizat un schimb pentru ca aceştia să se întoarcă, într-un final, acasă. În ceea ce privește apărătorii rămași pe teritoriul Azovstal, măsurile de salvare sunt în desfășurare. "
În ajutorul armatei ucrainene au venit şi operatorii amatori de drone.
”Volodimir Demchenko: Lucrăm în echipe de opt oameni. Eu controlez drona, mai sunt comandantul și echipa mea de securitate, cei care mă păzesc din toate direcțiile ca să nu fiu eliminat.
Erin Burnett: Și faci asta timp de 10 zile?
Volodimir Demchenko: Da.
Erin Burnett: După care trasezi harta cu țintele?
Volodimir Demchenko: Exact”.
Iată harta cu ținte întocmită de Volodimir pentru satul Novy Bykiv.
Volodimir Demchenko: ”Apoi folosim o dronă militară profesionistă, una care să poată sta în aer două ore. Merg cu soldații și le indic încotro să îndrepte drona. Iar ei au legătură directă cu artileria, care ia în vizor fiecare tintă. Stabilim o listă de priorități și avansăm pas cu pas. Următoarea. Următoarea. Să fiu sincer, e distractiv”.
Volodimir spune ca dronele americane nu pot fi urmarite de ruși și speră ca Washingtonul să trimită mai multe în Ucraina.
În retragerea lor precipitată, rușii care au încercat să controleze regiunea Harkov au lăsat în urma zeci de cadavre ale camarazilor morți în lupte. Mulți dintre aceștia au la încheieturi mai multe ceasuri, semn că de năravuri vechi scapi greu.
Unele trupuri au semne de identificare, precum tatuaje ori anumite medalioane, unii au plăcuțele militare de identificare. Din 40, doar 5-6 au asupra lor documente de identitate.
În prezent, sute de trupuri ale rușilor sunt ținute în trenuri frigorifice prin diverse locuri din Ucraina.