Război în Ucraina. De ce nu vrea, încă, Putin să discute față în față cu Zelenski
"Sfârșitul libertății în Ucraina va însemna stingerea speranței de libertate în Georgia, apoi în Moldova. Va însemna începutul intimidării în Europa de Est, de la Marea Baltică la Marea Neagră", a declarat premierul britanic.
La rândul său, premierul polonez a cerut Uniunii Europene interzicerea totală a comerţului cu Rusia, iar Ucraina i-a cerut Chinei să ia atitudine împotriva agresiunii Rusiei. Dar un oficial de la Beijing spune că sancțiunile impuse de Occident Moscovei sunt tot mai "scandaloase".
Şi Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite, fără dovezi, că ar împiedica Ucraina să accepte cererile Rusiei, în cadrul negocierilor de pace.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: "Un Putin victorios nu se va opri în Ucraina, iar sfârșitul libertății în Ucraina va însemna dispariția oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Moldova. Va însemna începutul unei noi ere de intimidare în întreaga Europă de Est, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Dacă Putin va reuși să zdrobească Ucraina, aceasta va fi unda verde pentru autocrații de pretutindeni, din Orientul Mijlociu până în Orientul îndepărtat. Acesta este un punct de cotitură pentru lume. Este un moment de a alege între libertate și opresiune. "
Sunt cuvintele dure rostite de premierul britanic la o conferinţă a Partidului Conservator. Şi nu au fost singurele...
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: "În Rusia lui Putin eşti condamnat la 15 ani de închisoare doar pentru că numeşti "invazie" o invazie. Şi dacă eşti împotriva lui Putin, la alegeri, eşti otrăvit sau împuşcat. "
Boris Johnson nu a evitat nici ironiile la adresa liderului de la Kremlin.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: "(Putin) nu a crezut cu adevărat în balivernele semi-mistice pe care le-a scris despre originile poporului rus... Nostradamus se întâlneşte cu Wikipedia rusească. Nu despre asta era vorba. Cred că era speriat de Ucraina dintr-un cu totul alt motiv. Îi era frică de Ucraina, pentru că în Ucraina au o presă liberă şi au alegeri libere."
Occidentul nu trebuie să facă greşeala de a normaliza din nou relaţiile cu preşedintele rus după invadarea Ucrainei, a insistat şeful Executivului de la Londra.
Şi premierul polonez a pledat pentru sancţiuni mai aspre împotriva Kremlinului.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: "Polonia propune adăugarea unei blocade comerciale la pachetul de sancţiuni, cât mai curând posibil, o blocadă a porturilor maritime, o interdicție de intrare în porturile maritime a navelor sub pavilion rusesc, dar și o interdicție a comerțului pe cale terestră. O întrerupere totală a comerţului cu Rusia ar forţa şi mai mult Moscova să se gândească dacă n-ar fi mai bine să oprească acest război plin de cruzime. "
Sute de oameni s-au strâns la Berna, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Ucraina. La un moment dat, pe un ecran uriaş, şi-a făcut apariţia preşedintele Zelenski. Le-a mulţumit manifestanţilor pentru sprijin, dar a schimbat tonul atunci când s-a referit la sectorul financiar elveţian.
Volodimir Zelenski: "Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război. Acest lucru este dureros, dar este şi o luptă împotriva răului. Este necesar să fie îngheţate complet toate bunurile acestor oameni şi conturile lor. Este o luptă mare şi voi o puteţi duce."
Liderul de la Kiev insistă pentru o întâlnire față în față cu Vladimir Putin.
Serghei Lavrov: "Se simte constant că delegația ucraineană este "ținută de mână", cel mai probabil de americani, nepermițându-le să fie de acord cu cerințele care, eu unul, cred că sunt absolut minime."
Potrivit unui oficial turc, președintele Vladimir Putin nu este încă de acord să discute cu Volodimir Zelenski.
El ia în calcul această variantă abia după ce o parte din cerinţele dezbătute la ultimele runde de negocieri vor fi rezolvate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, Polonia, boris johnson, sanctiuni,
Dată publicare:
20-03-2022 07:36