Război în Ucraina, 4 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Sute de morți pe străzile din jurul Kievului
După retragerea din jurul Kievului, forțele ruse au lăsat în urmă un dezastru greu de descris. Imaginile cu civilii uciși la Bucea, un mic oraș din nordul capitalei Ucrainei, au îngrozit o lumea întreagă.
Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Potrivit autorităților ucrainene, sute de cadavre au fost găsite pe străzi sau în gropi comune, în localitațile din apropiere de Kiev. Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili. Însă armata rusă își continuă ofensiva în estul şi în sudul Ucrainei.
În Odesa, orașul port la Marea Neagră, rachetele lansate de invadatori au lovit ieri mai multe depozite de combustibil şi o rafinărie. În Nikolaev, oamenii s-au refugiat, speriați, în adăposturile subterane.
Ucrainenii se pregătesc pentru bătălii grele, inclusiv în regiunile Donbas și Harkov. Atenţie, urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional!
Dezastru în orașul Bucea (Bucha) dupa mai bine de o lună de ocupație a forțelor Ruse. Odată eliberată localitatea, autoritățile din Ucraina au început să ridice trupurile civililor, multe rămase pe marginea drumului, în curți sau în scări de bloc.
Zelenski: "Sute de oameni au fost uciși, torturați și executați. Cadavre pe străzi, zone minate. Chiar și cadavrele au fost minate. Se văd urmările jafurilor peste tot. Răul profund a călcat pe pământul nostru. Ucigașii, călăii, violatorii, tâlharii care îşi spun militari merită moartea pentru ce au făcut."
Vitali Klitschko, primarul Kievului: "Ceea ce vedem în Irpin și ce vedem în Bucea (Bucha) sunt imagini oribile și din păcate aceste imagini nu sunt dintr-un film, ci din realitate. Este realitatea teribilă în care civilii sunt împușcați cu mâinile legate la spate."
410 cadavre, în orașele din apropierea Kievului
Procurorii ucraineni care investighează posibilele crime de război comise de Rusia spun că au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului. Nici jumătate dintre ele n-au reușit încă să fie examinate.
"Mamele soldaților ruși ar trebui să privească imaginile" - a scris președintele Zelenski pe Facebook.
Bărbat: "În ultima zi când au venit (rușii), un bărbat din Stekovka stătea lângă o clădire de nouă etaje. A ridicat mâinile, dar ei tot l-au împușcat. O femeie intra în casa ei și au împușcat-o și pe ea, fără niciun motiv."
Poveștile oamenilor care au supraviețuit măcelului sunt înspăimântătoare.
Femeie: "S-a dus să ia niște lemne când, deodată, rușii au început să tragă. L-au nimerit deasupra călcâiului și a căzut. Trăgătorul a strigat: ‘Nu țipa că trag!’ și s-au întors. Dar, apoi au mai tras o dată în piciorul stâng, pe urmă în piept și în final o altă lovitură a trecut puțin pe sub tâmplă. A fost o lovitură țintită, la cap."
Fără să dezvăluie locul, ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu elicoptere de atac care distrug poziții ale forțelor armate rivale. Cert este, deocamdată, că soldaţii ucraineni au iar controlul asupra regiunii Kiev, după ce soldaţii trimişi de Kremlin s-au retras din orașe cheie, precum Boutcha, Gostomel sau Irpin.
Benoit Sarrade, reporter BFM TV: “Ne aflăm pe podul (din Irpin) care a fost distrus de ucraineni, pentru a împiedica avansul armatei ruse. După cum puteţi vedea, arată ca şi cum ar fi sfârşitul lumii, sunt mașini răsturnate, podul este complet distrus. ”
Printre primele victime ale localităților ocupate până acum de ruși au fost aleșii locali și familiile lor.
Irina Vereșciuk, vicepremierul ucrainean: ”În prezent, 11 primari ai unor districte din Kiev, Herson, Nikolaiev și din regiunea Donețk se află în captivitate în Rusia. Am informat Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și alte organizații în legătură cu acest lucru. ”
Într-o comună din Makariv, primărița a fost omorâtă împreună cu soțul și fiul ei.
Bărbat: "Acesta este primărița noastră Olga Patrivna, soțul ei Igor Vasylevich și fiul Sasha, sunt localnicii noștri, care au fost răpiți din sat pe 23 martie."
Luptele dure par să se fi mutat în sudul țării
Odesa, port la Marea Neagră, a fost zguduit de mai multe explozii, duminică.
Locuitor: "Locuiesc în acea clădire, la etajul 8. Azi dimineaţă, în jurul orei 6, Rusia a lansat un atac asupra oraşului, iar această bucată de piatră a ajuns până în casa mea."
Nu au fost victime, dar ministerul rus al Apărării a confimat că trupele sale au distrus o rafinărie și trei depozite de combustibil cu rachete maritime și aeriene de înaltă precizie.
Moscova susţine că depozitele atacate erau folosite de ucraineni pentru a-și aproviziona trupele din apropierea orașului Nikolaev. Şi acolo au fost bombardamente.
"Forțele ruse au atacat cel mai mare port al Ucrainei în încercarea de a o izola de Marea Neagră și de a crea un coridor terestru între Crimeea anexată și zonele controlate de separatiști", spun serviciile de informaţii britanice.
7 morți, în Herson
Bombardamente au avut loc ieri și la Harkov, cel mai mare oraş din nord-estul Ucrainei. 7 persoane au fost ucise şi 34 au fost rănite, printre care și 3 copiii, după ce rușii au bombardat mai multe clădiri rezidenţiale.
Dar, ucrainenii au avut și câteva victorii. Duminică, au recâștigat controlul asupra orașului Pripyat, de lângă Cernobil, marcând momentul cu poza unui soldat care ţine mândru în mână steagul naţional în fața centralei nucleare.
Yuriy Fomichov, primarul oraşului Slavutîci: "În acest moment, la centrala de la Cernobîl nivelul de radiații nu depășește limitele normale, dar cât au stat pe teritoriul respectiv şi au condus echipamente grele, ruşii au ridicat praful din zonă în aer, pe care apoi l-au tot respirat. Printre noi circulă o vorbă: "ocupanţii au plecat de la Cernobîl, dar Cernobîlul nu va ieşi vreodată din ei."
18.000 de soldați ruși au fost uciși de la declanșarea războiului, spune armata ucraineană, în timp ce Kremlinul nu a mai dat un bilanţ de pe 25 martie, când anunţa de 3 ori mai puţine victime decât susţinea Kievul.