Secretarul general al NATO: Acest război trebuie să ia sfârşit şi este responsabilitatea preşedintelui Putin să îl oprească
Imaginile cu oamenii ucişi pe străzi, lângă Kiev, au stârnit reacţii dure la nivel înalt. Sunt "orori de nedescris", "o brutalitate împotriva civililor", au spus oficialii europeni şi americani, cerând o anchetă internaţională.
Ministerul rus al Apărării a negat că trupele sale au comis un masacru în orașul Bucea, susţinând că zona a fost bombardată de ucraineni.
Ministrul ucrainean de externe a acuzat forțele invadatoare de uciderea a sute de oameni în orașul Bucha, de lângă Kiev. A urmat un val de reacţii.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Este o brutalitate împotriva civililor. Nu am mai văzut aşa ceva în Europa de zeci de ani. E oribil şi absolut inacceptabil ca civilii să fie folosiţi drept ţinte şi ucişi. Acest război trebuie să ia sfârşit şi este responsabilitatea preşedintelui Putin să îl oprească."
Sunt "șocat de imaginile obsedante ale atrocităților comise de armata rusă" a scris, la rândul său, preşedintele Consiliului European, pe Twitter.
Iar președinta Comisiei Europene a precizat că "este nevoie urgentă de o anchetă independentă. Autorii crimelor de război vor fi trași la răspundere".
Şi ministrul de Externe britanic a cerut ca atacurile împotriva civililor din Bucha să fie anchetate drept crime de război şi a adăugat că Regatul Unit va susţine pe deplin un astfel de demers din partea Curţii Penale Internaţionale.
Antony Blinken, secretarul de stat din SUA: "Nu poți să nu vezi aceste imagini ca pe un pumn în stomac".
Oficialii ucraineni le-au cerut liderilor G7 să impună Rusiei noi sancțiuni "devastatoare" în urma masacrului comis la Bucha.
Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: "Sunt cele mai revoltătoare atrocităţi ale secolului XXI. Ne-am tot referit la cele întâmplate în oraşul Bucha, dar să nu uităm de alte oraşe sau sate din regiunea Kiev, care au devenit, de asemena, locul unor crime de război comise de armata rusă. Rusia este mai rea decât gruparea teroristă ISIS."
Pe plan diplomatic, negociatorul-şef ucrainean a dat de înţeles că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative. Rusia a acceptat "verbal" propunerile Kievului, iar acum este aşteptată şi o confirmare scrisă, a precizat unul dintre diplomaţii ucraineni.
Pe un ton mai puţin optimist a vorbit însă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit acestuia, poziţia Moscovei în privinţa statutului Crimeei şi Donbasului rămâne neschimbată. Moscova doreşte o Crimee rusă şi un Donbas independent. În plus rușii vor să continue discuţiile cu Ucraina în Belarus, dar Kievul s-a opus.
O nouă rundă de negocieri va avea loc luni, în format online.
În tot acest timp, în Rusia, mii de oameni continuă să-şi manifeste nemulţumirile faţă de ofensiva Kremlinului în Ucraina.
Au fost proteste în zeci de oraşe, inclusiv la Moscova şi Sankt Petersburg. Şi de această dată, manifestanţii au întâmpinat rezistanţa forţelor de ordine. Peste 200 de persoane au ajuns în arest.