Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rezumatul evenimentelor. Rușii le-au dat un ultimatum forțelor ucrainene din Mariupol
Război în Ucraina, 17 aprilie 2022. Rusia i-a somat pe ultimii combatanți ucraineni din Mariupol să se predea astăzi. În caz contrar, separatiștii pro-ruși amenință că îi vor elimina.
Kievul, în replică, a avertizat că, dacă amenințările ruse vor fi puse în practică, atunci va sista orice negocieri de pace.
Între timp, rușii au atacat din nou o fabrică de muniții din apropierea capitalei Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deşi încolţiţi în zona combinatului Azovstal, combatanţii ucraineni din Mariupol încă opun rezistență ruşilor.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, sâmbătă seară, că forţele sale „ar fi curățat complet” zona urbană din Mariupol de militarii ucraineni şi de trupele batalionului Azov, pe care îi numeşte "mercenari străini".
Cei 2.000 de luptători ucraineni rămași încă în Mariupol au primit ultimatum de la ruşi să se predea astăzi pentru a le fi cruţate vieţile. În caz contrar, liderul separatiştilor pro-rusi a avertizat că ucrainenii vor fi eliminaţi.
În replică, Volodimir Zelenski a avertizat că „eliminarea” ultimilor militari ucraineni din Mariupol „ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.
Pe de alta aparte, oficiali de la Moscova susţin că forţele sale aeriene ar fi doborât un avion-cargo al armatei ucrainene.
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Lângă Odesa, forţele aeriene ruse au doborât un avion de transport militar ucrainean, care livra o încărcătură de arme furnizate Ucrainei de către ţările occidentale.”
În Slaviansk, în regiunea Donețk, localnicii cauta disperaţi rute de scăpare. Mame şi copii aşteaptă să prindă un autobuz sau un alt mijloc de transport care să-i ducă departe de bombe.
Separatiştii şi armata rusă încearcă în fiecare zi să spargă frontul. Într-un astfel de atac au pierdut mai multe blindate, înainte să fie respinşi. Ucrainenii le-au preluat rapid tehnica militară.
Militar ucrainean: „Aici era litera Z. Am avut nevoie doar de câteva straturi de vopsea şi a dispărut. Când duşmanul s-a retras, vehiculul ăsta a fost un pic avariat, dar cred că o să-l reparăm mai încolo şi o să funcţioneze cum trebuie. Avem nevoie de trei zile să învăţăm să-l conducem.”
În alte părţi, ruşii continuă să maseze trupe. Numai în jurul oraşului Izyum au ajuns 22 de grupuri tactice de luptă - aproximativ 15.000 de soldaţi.
Sviatoslav Yurash, parlamentar ucrainean: „Adevărul e că ruşii pregătesc o ofensivă masivă în est şi încearcă să facă asta ca să arate că toată invazia nu a fost un eşec şi că vor avea măcar o victorie pe care să o scoată în faţă.”
Până să declanşeze ofensiva în Donbas, ruşii par decişi să încheie rezistenţa ucraineană în portul Mariupol, unde apărătorii opun o rezistenţă feroce.
Dimitri Yurin e unul dintre puţinii care au reuşit să fugă din Mariupol, iar povestea evadării lui este ieşită din comun. Bărbatul a înotat 3 ore în apele foarte reci ale Mării Azov.
Dimitry Yurin, refugiat din Mariupol: „Era foarte frig, dar știam că voi reuși. Mi-am legat 2 bidoane goale de cate 5 litri de fiecare mână, ca să nu mi se vadă capul. Să pară că e doar gunoi care plutește în apă.”
Dmitri a trecut de poziţiile ruşilor şi a ieşit la mal într-un sat pescăresc. De acolo a început partea a doua a călătoriei către Liov. I-a luat trei săptămâni, ba pe jos, ba cu trenul.
Peste tot pe unde au trecut rușii, au rămas urmele brutalității lor.
În vârstă de 28 de ani, Viktor Balai şi Pavel Kolodenko au crescut împreună, la câteva case distanţă pe strada... Păcii, dintr-un sat situat foarte aproape de Bucha. După 2014, amândoi au slujit in armata Ucrainei, in Donbas. Pe 24 februarie, când a început războiul, Viktor şi Pavel s-au înrolat din nou. Trupurile lor mutilate au fost găsite în aceeaşi groapă făcută la repezeală de ruşi.
Olga, bunica lui Viktor: „Nici n-am mai apucat să-l văd. A crescut fără tată.”
Olena, mama lui Viktor: „L-au torturat. Nu i-au cruțat nicio parte a corpului. Băiatul meu nu mai e.. Mi-am pierdut copilul.”
Pentru mama lui Pavel, singura alinare e să se uite în neștire la fotografiile cu fiul ei.
Tetiana Kholodenko, mama lui Pavel: „Mi-a fost greu să rostesc asta, dar o s-o spun, l-au ucis cu un glonț în gură. Avea degetele și brațele rupte. Erau prieteni, au fost torturați împreună și au murit împreună. Și i-au aruncat în aceeași groapă.”