Statul Islamic a arborat steagul negru la 3 km de granita cu Turcia. Folosesc si munitie fabricata in Romania. VIDEO
Jihadistii Statului Islamic au luat sub control trei cartiere in estul Kobane (Kobani), un oras sirian kurd strategic, situat la frontiera cu Turcia, pe care incearca sa-l cucereasca de trei saptamani, relateaza Mediafax, citand AFP.
"Ei au ocupat cartierul industrial, Maqtala al-Jadida si Kani Arabane, in estul Kobane, dupa lupte violente impotriva Unitatilor de protectie a poporului (YPG)", mai slab inarmate si echipate, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile drepturile omului (OSDO).
Citeste in acest material:
=> Raport: Grupul terorist Stat Islamic utilizeaza munitie fabricata in 21 de tari, inclusiv in Romania
=> SUA au mobilizat pentru prima data elicoptere in Irak, in lupta contra gruparii Statul Islamic
Kurzii din Turcia au denuntat in repetate randuri lipsa de reactie a autoritatilor turce in apararea orasului. Ciocniri intre kurzii turci, refugiatii sirieni si fortele de securitate turce au avut loc in ultimele doua zile in regiune. Luptele violente din jurul orasul au determinat peste 160.000 de sirieni, majoritatea kurzi, sa-si abandoneze locuintele si sa se refugieze in Turcia.
Coalitia internationala condusa de Statele Unite a desfasurat raiduri aeriene asupra pozitiilor controlate de SI in regiune, in conditiile in care Kobane, al treilea oras kurd ca marime din Siria, se afla de aproape trei saptamani sub asediul islamistilor radicali. Daca vor reusi sa preia controlul definitiv asupra orasului Kobane, cunoscut si sub numele de Ain Al-Arab, combatantii din gruparea Statul Islamic isi vor asigura controlul integral asupra unei parti importante a teritoriului de la frontiera turco-siriana.
Autoritatile turce au promis saptamana trecuta ca vor face tot ceea ce se poate pentru a preveni cucerirea orasului Kobane de catre SI, iar Parlamentul de la Ankara a aprobat ulterior participarea Turciei la operatiuni militare impotriva pozitiilor detinute de Statul Islamic in Irak si Siria. NATO a anuntat ieri prin noul secretar Jens Stoltenberg ca alianta Nord-Atlantica va sustine Ankara in fata amenintarii reprezentate de catre gruparea Statul Islamic.
Folosesc munitie fabricata in 21 de tari, inclusiv in Romania
Conform unui raport elaborat de Institutul de analize Conflict Armament Research (CAR) Statul Islamic utilizeaza munitie fabricata in 21 de tari, inclusiv in Romania. Angajati ai Institutului au recuperat peste 1.700 de cartuse utilizate de gruparea terorista Stat Islamic in conflictele din Irak si Siria. Peste 20 la suta dintre cartusele gasite sunt de fabricatie americana.
"Grupul Stat Islamic in Irak si Siria pare sa fi dobandit o mare parte a arsenalului din stocuri capturate sau abandonate de serviciile de securitate irakiene", arata raportul CAR. Specialistii CAR au stabilit ca gruparea terorista utilizeaza armament fabricat in 21 de tari, in perioada 1945-2014: China, Uniunea Sovietica, Statele Unite, Rusia, Serbia, Romania, Bulgaria, Coreea de Nord, Turcia, Iran, Kirgizstan, Siria, Cehia, Irak, Albania, Bosnia-Hertegovina, Germania, Ungaria, Sudan, Slovacia si Polonia. Expertii CAR au gasit 77 de cartuse de fabricatie romaneasca utilizate de grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Levant / Stat Islamic in Irak si Siria).
SUA au mobilizat elicoptere in Irak, in lupta contra gruparii Statul Islamic
Armata americana a utilizat pentru prima data elicoptere in lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in Irak, au anuntat luni oficiali americani, fapt ce marcheaza o escaladare in gestionarea conflictului din regiune si ii expune pe militari unui pericol mai mare, relateaza Mediafax, citand AFP. Comandamentul american insarcinat cu Orientul Mijlociu si Asia Centrala (CENTCOM), care gestioneaza atacurile aeriene contra SI in Irak si Siria, a explicat ca anumite elicoptere au participat duminica si luni la operatiuni in Irak. Elicopterul "dispune de capacitatile cerute de Guvernul irakian", a subliniat maiorul Curtis Kellogg.
Elicopterele de atac zboara la o altitudine joasa si mai incet decat avioanele de vanatoare sau bombardierele si, drept consecinta, sunt mai vulnerabile la atacurile inamicului, crescand riscul pierderilor umane. "Aceasta este o evolutie naturala", in contextul in care elicopterele de tip Apache utilizate ofera mai multa flexibilitate decat aparatele de zbor "rapide", a declarat un oficial militar american sub protectia anonimatului. CENTCOM nu a precizat locurile din Irak in care au intervenit elicopterele americane.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, Turcia, siria, statul islamic, kobane,
Dată publicare:
07-10-2014 10:06