100 de miliarde de euro pentru a salva bancile Spaniei. Fitch a retrogradat-o cu TREI TREPTE
Problemele economice ale Spaniei se adancesc, dupa ce agentia Fitch a retrogradat ratingul suveran al tarii cu trei trepte.
Acolo s-a mutat acum epicentrul crizei din zona euro, iar guvernul de la Madrid e somat sa ia masuri urgente pentru sustinerea bancilor sale. Si, pentru asta, ar putea cere un ajutor financiar extern de zeci de miliarde de euro. Deocamdata, insa, dezminte aceasta posibilitate.
Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingul de tara al Spaniei cu trei trepte, pana la categoria "triplu B". Asta inseamna ca tara sa afla la numai doi pasi de categoria denumita "junk", sau "gunoi" - care ii avertizeaza pe investitori sa stea deoparte. Iar perspectiva e negativa, adica nu este exclusa o noua depunctare.
Bancile spaniole sunt problema si din cauza lor bursele au luat-o iarasi la vale.
"E adevarat ca am cerut multe credite din strainatate. E adevarat ca ne-am indatorat foarte mult. Si e adevarat ca datoria a crescut enorm, mai ales in sectorul imobiliar, dar si in alte domenii," a declarat premierul Spaniei Mariano Rajoy.
Pentru sustinerea bancilor spaniole e nevoie de recapitalizare masiva, adica ajutoare financiare de 100 de miliarde de euro, dupa cum a estimat Agentia Fitch. Deja nota de plata anuntata pentru salvarea unei singure banci, Bankia, trece de 23 de miliarde.
"Se dovedeste iarasi, asa cum spre surpriza tuturor am constatat din 2000 incoace, ca bancile nu pot supravietui fara stat. Statul nu poate decat sa injecteze bani in acea banca sau sa o capitalizeze. Acum ramane intrebarea pana cand," sustine Sorin Paslaru, redactor sef la Ziarul Financiar.
Analistii spun ca guvernul spaniol nu va avea alta optiune decat sa ceara ajutor financiar international pentru bancile sale, din fondul european care a sprijinit deja guvernele portughez, irlandez si grec.
"E prea de vreme pentru a pierde timpul discutand despre cifre, dar daca Spania va avea nevoie de ajutor, i-l vom acorda," potrivit lui Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup.
Numai ca asta inseamna o datorie si mai mare pe care o vor plati la un moment dat spaniolii.