Spania a reusit sa ia bani de pe piata. Europenii cauta inca solutii, iar Merkel propune salvarea
Liderii europeni cauta disperati solutii care sa fie discutate la summitul din 28 iunie, de la Bruxelles. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus o uniune politica si fiscala, ca un pas firesc dupa lansarea monedei unice.
Iar pentru salvarea bancilor spaniole, prinde contur varianta unui acord partial de asistenta financiara.
Pietele financIare nu si-au inchis, deocamdata, portile in fata Spaniei. Madridul a reusit sa stranga doua miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni. Dar nu s-a grabit sa ceara un ajutor financiar partenerilor europeni, asa cum au procedat Irlanda sau Grecia. Ministrul spaniol al economiei asteapta rezultatele unui audit in sectorul bancar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Se dovedeste iarasi, asa cum spre surpriza tuturor am constatat din 2000 incoace, ca bancile nu pot supravietui fara stat. Statul nu poate decat sa injecteze bani in acea banca sau sa o capitalizeze. Acum ramane intrebarea pana cand," explica Sorin Paslaru, redactor sef la Ziarul Financiar.
Spania are nevoie disperata de bani pentru a-si recapitaliza bancile, intre 40 si 80 de miliarde de euro, cred unii experti europeni.
Presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi a sporit presiunile asupra guvernului spaniol, anuntand ca nu va mai acorda imprumuturi ieftine, pe o perioada de trei ani.
In aceste conditii se intrevede o solutie de compromis, prin care fondul european de salvare, care a oferit pana acum ajutor financiar guvernelor din Portugalia, Irlanda si Grecia, sa asiste cu bani si Spania. Sumele ar urma sa fie injectate direct in sistemul bancar spaniol si nu ar fi conditionate de impunerea unor noi masuri de austeritate.
Intre timp, s-au intensificat discutiile intre liderii europeni, inaintea summitului din 28 iunie. Premierul britanic s-a intalnit cu Angela Merkel, la cateva ore dupa ce cancelarul german a declarat, intr-un interviu pentru postul public de televiziune din Germania ca tarile europene trebuie sa fie unite.
"Nu avem nevoie doar de o uniune monetara, avem nevoie si de o asa numita uniune fiscala, adica o politica bugetara unita. Si, mai presus de toate, avem nevoie de o uniune politica," a spus ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei.