Răsturnare de situație în cazul asasinării liderului politic Hamas. Cum au reușit israelienii să îl elimine de fapt

Hamas, Ismail Haniyeh
AFP PHOTO / HO / IRANIAN FOREIGN MINISTRY

Ismail Haniyeh, un lider de vârf al Hamas, a fost asasinat miercuri de un dispozitiv exploziv introdus pe ascuns în pensiunea din Teheran în care stătea, potrivit a șapte oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv doi iranieni și un oficial american.

Bomba fusese ascunsă în urmă cu aproximativ două luni în pensiune, potrivit a cinci dintre oficialii din Orientul Mijlociu, citați într-o investigație a publicației New York Times.

Pensiunea este condusă și protejată de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice și face parte dintr-un complex mare, cunoscut sub numele de Neshat, într-un cartier de lux din nordul Teheranului.

Haniyeh a fost în capitala Iranului pentru inaugurarea prezidențială.

Bomba a fost detonată de la distanță, au spus cei cinci oficiali, odată ce s-a confirmat că se afla în camera sa de la pensiune. Explozia a ucis și un bodyguard, scrie sursa citată.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Explozia a zguduit clădirea, a spart niște ferestre și a provocat prăbușirea parțială a unui perete exterior, potrivit celor doi oficiali iranieni, membri ai Gărzilor Revoluționare informați despre incident.

O astfel de pagubă a fost evidentă și într- o fotografie a clădirii împărtășită cu The New York Times.

Potrivit oficialilor din Orientul Mijlociu, Haniyeh, care a condus biroul politic al Hamas în Qatar, a stat la pensiune de mai multe ori când a vizitat Teheranul.

Toți oficialii au vorbit sub condiția anonimatului pentru a împărtăși detalii sensibile despre asasinat.

Oficialii iranieni și Hamas au declarat miercuri că Israelul este responsabil pentru asasinat, o evaluare la care au ajuns și mai mulți oficiali americani care au cerut anonimatul.

Asasinarea a amenințat să declanșeze un alt val de violență în Orientul Mijlociu și să răstoarne negocierile în curs pentru a pune capăt războiului din Gaza. Haniyeh fusese un negociator de top în discuțiile de încetare a focului.

Israelul nu și-a recunoscut public responsabilitatea crimei, dar oficialii israelieni de informații au informat Statele Unite și alte guverne occidentale cu privire la detaliile operațiunii imediat după, potrivit celor cinci oficiali din Orientul Mijlociu.

Miercuri, secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat că Statele Unite nu au primit nicio informație prealabilă despre complotul de asasinare.

În orele de după ucidere, speculațiile s-au concentrat imediat asupra posibilității ca Israelul să-l fi ucis pe Haniyeh cu o lovitură de rachetă, posibil trasă dintr-o dronă sau dintr-un avion, similar modului în care Israelul a lansat o rachetă asupra unei baze militare din Isfahan în aprilie. .

Acea teorie a rachetelor a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care Israelul ar fi putut să se sustragă din nou de sistemele iraniene de apărare aeriană pentru a executa un astfel de atac aerian în capitală.

După cum se dovedește, asasinii au reușit să exploateze un alt tip de decalaj în apărarea Iranului: o lipsă de securitate a unui complex presupus bine păzit care a permis ca o bombă să fie instalată și să rămână ascunsă timp de multe săptămâni înainte ca aceasta să fie în cele din urmă declanșată.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Promisiunea lui
Promisiunea lui "Bibi" Netanyahu după ce Israelul a intrat într-o nouă fază a războiului: "Exact asta vom face"

În Liban, două valuri de atacuri, două zile la rând, vizând pagere și stații radio portabile folosite de gruparea integristă Hezbollah, care au explodat, au ucis cel puțin 37 de oameni.

Isterie în Liban. Oamenii se tem de telefoanele mobile și deconectează panourile solare. „Parcă am trăi într-un joc video”
Isterie în Liban. Oamenii se tem de telefoanele mobile și deconectează panourile solare. „Parcă am trăi într-un joc video”

După ce marţi şi miercuri în Liban au explodat pagere şi staţii portabile de emisie-recepţie, libanezii se tem de toate aparatele mobile şi electrice în general.

Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă

Un bărbat de 39 de ani, angajat al Serviciului de Pază și Protecție, și-a pierdut viața într-un teribil accident de circulație, produs în București. Era la volan și a virat în fața unui tramvai, care i-a strivit mașina de un stâlp.

Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”
Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”

Polițiștii au descins joi în Ferentari, la proprietatea temutului interlop Nuțu Cămătaru în căutarea unui cal de rasă pe care bărbatul l-ar fi luat fără acceptul stăpânului.