RAPORTUL din dosarul Breivik care l-a facut pe presedintele politiei norvegiene sa demisioneze


Ultimul update: Vineri 31 August 2012 09:23
Data publicarii: Vineri 17 August 2012 08:34
Categorie: Stiri externe
Breivik

Seful politiei norvegiene a demisionat joi, in urma publicarii unui raport foarte critic asupra eforturilor politiei privind atacurile comise anul trecut de catre Anders Behring Breivik. relateaza AFP.

 

Anuntata de ministrul Justitiei Grete Faremo in cadrul unei dezbateri televizate, demisia lui Oeystein Maeland, cu efect imediat, are loc la trei zile dupa ce o Comisie independenta de ancheta a apreciat ca Breivik ar fi putut sa fie arestat mai devreme de 22 iulie 2011, lucru care ar fi salvat multe vieti.

In acea zi, extremistul de dreapta a ucis mai intai opt persoane detonand o bomba langa sediul Guvernului, la Oslo, iar ulterior a ucis alte 69 de persoane deschizand focul intr-o tabara de vara a tinerilor laburisti. pe insula Utoya.

Creata de catre Guvern pentru a invata de pe urma acestui masacru, Comisia a relevat numeroase nereguli din partea politiei, intre care semnalarea extrem de tarzie a ucigasului si a vehiculului sau, probleme de comunicare, proceduri prost respectate, mijloace neadaptate si altele.

Ulterior, presa a criticat dur conducerea politiei pentru ca a incercat sa isi protejeze angajatii si pentru ca nu a dezvaluit totul in rapoartele cu privire la greselile comise de politisti in ziua dramei.

Oeystein Maeland si-a motivat demisia prin lipsa de incredere pe care sustine ca o resimte din partea Guvernului.
"Increderea ministrului Justitiei este desigur decisiva pentru ca eu sa raman la postul meu", a declarat el, citat de agentia NTB.

"Daca ministrul si alti oficiali politici nu clarifica aceasta problema fara echivoc, imi devine imposibil sa imi continui munca", a adaugat el.

Oeystein Maeland preluase aceasta functie cu doar cateva zile inainte de atacurile de la 22 iulie.

 

Sursa: Mediafax

Atac dur la adresa politiei norvegiene: Breivik putea fi arestat mai devreme, iar atentatul prevenit
Premierul norvegian:
Norvegia vrea sa construiasca o inchisoare doar pentru Anders Breivik
VIDEO PROTVPLUS.RO