Raport oficial: Aparatura militara a SUA este plina de piese chinezesti contrafacute
Un raport citat de BBC News arata ca multe dintre componentele electronice folosite in echipamentele militare americane sunt de origine chineza si sunt contrafacute.
In urma unei investigatii derulate de Comitetul Departamentului de Aparare al Senatului, care a durat aproximativ un an, s-au descoperit 1.800 de cazuri de piese contrafacute in avioanele militare ale SUA. Conform sursei citate, peste 70% din cele un milion de componente suspecte au fost trimise inapoi in China, iar de vina ar fi cei responsabili pentru sistemul de contractare a componentelor, cat si China, pentru ca nu reuseste sa combata pirateria.
Autoritatile afirma ca defectarea unei singure piese la un avion ar putea pune in pericol siguranta si securitatea nationala si, de asemenea, ar putea conduce Pentagonul la cheltuieli nejustificate foarte ridicate.
Potrivit BBC News, serviciul militar american se bazeaza pe o varietate mare de "componente electronice de mici dimensiuni, incredibil de sofisticate" care se gasesc in sistemele de vizionare pe timp de noapte, radiouri si dispozitive GPS. Defectarea unei singure piese din aceste componente ii pun pe soldati in pericol, se mai arata in raport. De asemenea, au fost detectate piese suspecte contrafacute in elicopterele de tip SH-60B, folosite de marina americana, dar si in avioanele cargo de tip C-130J si C-27J, precum si in avionul P-8A Poseidon.
Dupa China, tarile care sunt considerate cele mai mari surse pentru piesele contrafacute sunt Canada si Marea Britanie.
Comitetul Departamentului de Aparare al Senatului a criticat China pentru faptul ca nu a facut nimic pentru a elimina pietele negre ale pirateriei si sustine ca anchetatorii au vrut sa investigheze mai departe cazul chiar in China, insa autoritatile de la Beijing nu le-au acordat viza. "Piesele contrafacute se vand la liber in orice piata din China", se arata in raport.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: avioane, China, elicoptere, raport, componente, Pentagon, electronice, piraterie,
Dată publicare:
22-05-2012 08:56