Raport: Australia trebuie să se pregătească pentru sezoane prelungite de incendii şi valuri de căldură marină
Australia trebuie să se pregătească pentru sezoane de incendii şi valuri de căldură marină mai lungi şi mai periculoase în anii care vor urma.
e schimbările rapide ale tiparelor climatice ar putea provoca mai multe zile călduroase şi mai puţine zile răcoroase, potrivit unui raport guvernamental publicat joi, informează Reuters.
Oceanele care înconjoară Australia continuă să se încălzească, iar creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă determină oceane mai acide, în special în sudul ţării, au precizat Biroul de Meteorologie şi Agenţia naţională pentru ştiinţă CSIRO în raportul lor comun bienal pe teme climatice.
''Creşterea nivelurilor apelor în jurul Australiei sporeşte riscul de inundaţii şi de pagube asupra infrastructurii şi comunităţilor din zonele costiere'', a declarat Jaci Brown, manager de cercetare în cadrul CSIRO, într-un comunicat care însoţeşte raportul.
Australia, un mare producător agricol, s-a confruntat în ultimul deceniu cu evenimente de vreme extremă precum inundaţii frecvente, secete, valuri de căldură marină şi incendii devastatoare, pe care unii experţi le atribuie schimbărilor climatice.
Ploile torenţiale devin din ce în ce mai intense, înregistrând o creştere de circa 10% sau chiar mai mult în anumite regiuni, deşi durata medie de secetă este aşteptată să crească în sudul şi estul ţării în deceniile care vor urma, se spune în raport.
Australia continuă să se încălzească, înregistrând opt dintre cei mai călduroşi nouă ani după 2013, a declarat Karl Braganza, manager al serviciilor climatice în cadrul Biroului de meteorologie.
''Această încălzire a dus la o intensificare a condiţiilor propice incendiilor extreme, precum şi la sezoane de incendii mai lungi în zone extinse din ţară'', a spus Karl Braganza.
Trecerea la condiţii mai aride din aprilie până în octombrie în regiunile din sud-vestul şi sud-estul ţării, precum şi la precipitaţii mai scăzute în sud-vest ar putea deveni o trăsătură permanentă a climatului australian, precizează acelaşi raport.
Inundaţiile ocazionale produse în zonele de coastă vor deveni cronice mai târziu în acest secol, în timp ce încălzirea şi acidificarea oceanelor vor provoca evenimente mai severe de albire în cazul recifelor de corali, inclusiv al celor din Marea Barieră de Corali.
Albirea coralilor se produce atunci când apa devine prea caldă, iar coralii expulzează algele colorate care trăiesc în ţesuturile lor. Drept urmare, coralii devin albi, iar în lipsa algelor, ei sunt vulnerabili la înfometare, boli şi moarte.