Rafale comparate cu forța unui uragan în Los Angeles-ul devastat de incendii. Casa lui Harry și Meghan este în pericol
Vântul s-a intensificat luni la Los Angeles, ceea ce creşte riscul de izbucnire a unor noi incendii, la aproape o săptămână după ce dealurile din regiune au fost cuprinse de flăcări, transmite marţi AFP.
"Aceste condiţii extreme şi periculoase nu doar că vor complica foarte mult lupta împotriva incendiilor în desfăşurare, dar vor creşte probabilitatea de noi incendii", a avertizat serviciul american de meteorologie.
"Condiţii meteorologice extrem de propice incendiilor" se dezvoltă în regiune, unde rafalele de vânt ating deja viteze de până la 120 km/h în unele zone, acestea urmând să dureze cel puţin până miercuri, au avertizat meteorologii.
"Vom continua să utilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru lupta împotriva incendiilor", a promis preşedintele Joe Biden luni la prânz.
Se preconizează că vânturile calde şi uscate vor avea o forţă "apropiată de cea a unui uragan", a declarat primarul din Los Angeles, Karen Bass.
Asediat de flăcări începând de marţea trecută, al doilea cel mai populat oraş din Statele Unite îşi numără morţii zi de zi - bilanţul victimelor a crescut duminică la 24, potrivit autorităţilor locale.
În cartierele devastate de flăcări, salvatorii asistaţi de câini continuă să inspecteze resturile în căutarea cadavrelor.
Căutările de cadavre continuă
"Este o muncă foarte solicitantă şi, din păcate, găsim cadavre în fiecare zi", a declarat şeriful din comitatul Los Angeles, Robert Luna.
Eforturile depuse de mii de pompieri, inclusiv de cei din ţara vecină Mexic, au permis totuşi aducerea sub control parţială a celor două incendii principale în ultimele zile.
De asemenea, pompierii de la sol au primit întăriri umane şi materiale, inclusiv zeci de autospeciale, şi sunt pregătiţi să facă faţă situaţiei, au dat asigurări mai mulţi responsabili.
Totuşi, revenirea persoanelor evacuate la casele lor a fost sistată până joi din cauza vântului care suflă din nou cu putere, au avertizat pompierii, solicitând răbdare din partea zecilor de mii de locuitori care stau la coadă, uneori ore întregi, în speranţa de a-şi recupera medicamentele sau hainele, sau pur şi simplu pentru a afla dacă locuinţele lor au fost sau nu distruse.
"Casa mea a ars, ştiu asta. Am văzut fotografii: a rămas doar hornul. Dar trebuie să văd cu ochii mei ca să cred", a declarat pentru AFP unul dintre locuitori, Fred Busche.
În cartierele devastate în care flăcările au fost stinse, din ansamblurile de locuinţe nu au mai rămas decât mormane de cenuşă şi moloz.
În Altadena, la nord de Los Angeles, una dintre cele două zone cele mai afectate de incendii, Zahrah Mihms încerca să-şi liniştească copilul, pe Ethan, în vârstă de 4 ani.
"Încerc să-l fac să uite ce se întâmplă şi îi spun: 'Totul e în regulă. Casa noastră a făcut buba, dar o vom face bine. Va fi bine'", a povestit femeia, încă în papucii pe care îi purta când a fost nevoită să plece în grabă din cauza incendiului.
Peste 12.000 de case, clădiri şi vehicule au fost distruse sau avariate de incendii, care ar putea fi cele mai costisitoare înregistrate, conform estimărilor preliminare.
Prințul Harry și Meghan Markle riscă evacuarea
Prințul Harry și Meghan Markle sunt acum pe punctul de a fi evacuați, în timp ce incendiile apocaliptice care au devastat Los Angeles se îndreaptă spre conacul lor din Montecito.
Montecito a fost plasat sub o avertizare de cod roșu, deoarece vânturile puternice Santa Ana - denumite Vânturile Diavolului - sunt așteptate să sosească marți, alimentând o „creștere explozivă a incendiilor” și aducând o amenințare sporită de noi focare în întreaga regiune a Los Angeles-ului.
Serviciul de pompieri din Montecito a avertizat că vânturile puternice ar putea face ca incendiile să „crească rapid” și să „se comporte imprevizibil” și le-a spus rezidenților să fie „pregătiți să evacueze”.
Acest lucru înseamnă că Harry și Meghan, care în urmă cu doar patru zile și-au deschis ușile pentru prieteni și persoane dragi evacuate din cauza incendiilor, ar putea fi forțați să fugă din vasta lor locuință de 29 de milioane de dolari, cu nouă dormitoare.
Peste 90.000 de persoane sunt vizate în continuare de ordine de evacuare
Afluxul de persoane evacuate care urmează să fie găzduite reprezintă o altă provocare pentru oraşul din statul California şi există relatări despre proprietari oportunişti care îşi majorează chiriile.
Mulţi locuitori au început să critice gestionarea situaţiei de către autorităţile locale, pompierii găsind uneori hidranţi fără apă sau cu presiune scăzută.
Guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, a solicitat "o revizuire independentă, cuprinzătoare" a serviciilor de apă din Los Angeles.
Donald Trump i-a atacat din nou, duminică, pe liderii locali, numindu-i "politicieni incompetenţi".
"Aştept cu nerăbdare să vină aici", a replicat Gavin Newsom, care îşi propune să lanseze un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Californiei.
În faţa jafurilor, în zonele cele mai devastate este în vigoare o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte. Autorităţile locale au anunţat luni punerea sub acuzare a nouă persoane suspectate de comiterea unor jafuri.
Vânturile Santa Ana, calde şi uscate, care au intensificat aceste incendii, sunt un fenomen obişnuit al toamnei şi iernii californiene, însă de data aceasta ele au atins o intensitate nemaivăzută după 2011, săptămâna trecută fiind înregistrate rafale de până la 160 km/h. Suficient cât să împrăştie focul cu viteza fulgerului, mai ales în condiţiile în care doi ani foarte ploioşi au favorizat apariţia unei vegetaţii luxuriante, care apoi s-a ucat din cauza ploilor tot mai rare în ultima perioadă.