Radiu puternic radioactiv a fost detectat pe locul unei foste gropi de gunoi din Elvetia

Ultima actualizare: 04-06-2014 06:57
Le Matin Dimanche

Surse importante de radiu puternic radioactiv au fost gasite intr-o fosta groapa de gunoi din orasul Bienne de catre autoritati, care au ales sa nu difuzeze informatia, afirma duminica publicatiile elvetiene Le Matin Dimanche si Sonntags Zeitung.

Publicatiile afirma ca autoritatile locale, cantonale si federale stiau despre acest lucru de un an si jumatate dar au decis sa nu spuna nimic pentru a nu crea panica in randul populatiei acestui oras cu 50.000 de locuitori, situat in contonul Berna.

Deseurile provin de la o vopsea folosita de industria ceasurilor pentru a face cifrele sa straluceasca si care a fost interzisa din cauza pericolului pe care il prezenta, incepand din 1963. Ele au fost descoperite in timpul lucrarilor pentru realizarea unei bretele de autostrada.

"Au fost obtinute 120 de kilograme de deseuri radioactive dupa triere, au fost masurate doze de cateva sute de microsieverti la contactul cu sursele", a declarat pentru Matin Dimanche purtatorul de cuvant al Biroului federal pentru sanatate publica (OFSP), Daniel Dauwalder. Potrivit OFSP, probabilitatea ca acesta lucru sa constituie o amenintare pentru populatie este considerata "scazuta".

Groapa de gunoi a fost convertita in gradini comunitare in anii '50 si acestea au fost cultivate pana in 2007. In unele locuri, au fost masurate radiatii de peste 300 de microsieverti pe ora, respectiv de 100 de ori mai mult decat pragul autorizat pentru o groapa de gunoi, potrivit publicatiilor.  Trei ore in apropierea acestei surse sunt suficiente pentru a primi doza de radiatii tolerata timp de un an de o persoana.

Cotidianul german precizeaza ca Biroul federal pentru sanatate publica a asigurat ca la valori de pana la doua milioane de becquereli pe kilogram, riscurile pentru populatie si mediu sunt "infime".

Totusi, Sonntags Zeitung arata ca cercetarile efectuate in cazul apelor subterane nu au fost lansate decat in iulie anul trecut.


Sursa foto: Le Matin Dimanche

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO