KGB-ul transnistrean respinge acuzatiile Serviciului Ucrainean de Securitate privind transportarea de material radioactiv
KGB-ul transnistrean a dezmintit informatiile prezentate luni de catre Serviciul ucrainean de Securitate (SBU), potrivit carora materialul radioactiv confiscat pe 30 aprilie in Cernauti ar proveni din Transnistria.
Serviciul de securitate de la Tiraspol insista pe site-ul oficial www.kgb-pmr.com asupra faptului ca in Transnistria nu exista substante radioative si acuza SBU ca "dezinformeaza intentionat opinia publica".
"KGB-ul isi exprima ingrijorarea in legatura cu provocarile din partea autoritatilor de la Kiev si le recomanda acestora sa se abtina de la insinuari care dezinformeza intentionat opinia publica", afirma Serviciul de securitate transnistrean, citat intr-un comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritatile de la Tiraspol au negat, de asemenea, ca ar pregati un atac militar impotriva Ucrainei si ca cetateni din regiunea transnistreana ar participa la activitati care destabilizeaza situatia din acest stat.
SBU a anuntat luni ca a retinut pe 30 aprilie, in regiunea Cernauti, noua persoane care transportau 1,5 kilograme de material radioactiv, ce ar putea contine izotopi de uraniu 235, provenind din Transnistria. Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate, persoanele retinute sunt cetateni ai Ucrainei si Rusiei. Ministerul ucrainean de Interne a afirmat ca materialul radioactiv, ascuns intr-un container artizanal, era transportat din regiunea transnistreana intr-un automobil cu numere de inmatriculare straine.
SBU presupune ca "gruparea infractionala", retinuta la Cernauti, avea scopul de a realiza o "bomba murdara", pentru a o folosi in timpul unor manifestatii din sud-estul Ucrainei, ceea ce ar destabiliza situatia social-politica din tara, relateaza agentia Interfax.
Anterior, SBU a anuntat ca grupari paramilitare din regiunea separatista Transnistria si grupuri ruse au fost implicate in incidentele violente din Odesa, soldate cu peste 40 de morti.
Presedintele Timofti cere fortelor de ordine sa urmareasca cu atentie maxima situatia de la frontiera cu Ucraina
Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a indemnat luni fortele de ordine sa urmareasca cu atentie maxima situatia de la frontiera cu Ucraina si sa ia toate masurile necesare pentru a asigura ordinea publica din tara, a anuntat Serviciul de presa al presedintelui Republicii Moldova. In cadrul unei intâlniri intre presedintele Nicolae Timofti, seful Parlamentului Igor Corman si premierul Iurie Leanca cu reprezentanti ai fortelor de ordine, s-a discutat despre situatia din tara, in contextul ultimelor evenimente din Ucraina, potrivit unui comunicat al Presedintiei de la Chisinau.
De asemenea, Timofti, Corman si Leanca si-au exprimat ingrijorarea fata de tensionarea situatiei din Ucraina si au transmis un mesaj de condoleante poporului ucrainean in legatura cu evenimentele recente din Odesa, Slaviansk si alte orase ucrainene.
Confruntarile intre grupuri nationaliste ucrainene si insurgenti prorusi s-au soldat saptamana trecuta cu peste 40 de morti in orasul ucrainean Odesa, situat pe litoralul Marii Negre. Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), in incidente au fost implicate grupari paramilitare din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupuri ruse.
Sursa: Mediafax
Etichete: Ucraina, Republica Moldova, bomba, Transnistria, Tiraspol, kgb,
Dată publicare:
06-05-2014 07:59