Racheta lansată de China pentru a explora „partea ascunsă” a Lunii va reveni pe Pământ după două luni
China vrea să exploreze „partea ascunsă” a Lunii. O premieră mondială, spun specialiști din domeniu.
O rachetă fără echipaj la bord a pornit vineri spre satelitul natural al Pământului. Dispozitivele cu care este dotată ar urma să adune mostre de rocă de pe emisfera care nu este niciodată vizibilă de pe Terra.
Cea mai mare rachetă construită de Agenția Spațială Chineză a decolat de pe o insulă din sudul țării, purtând cu ea o sondă spațială de peste opt tone. Aselenizarea este programată pe partea opusă Pământului, descrisă de specialiști drept zona întunecată a Lunii. Este o depresiune vastă cu o lățime de 2.500 de kilometri și o adâncime de până la opt kilometri, de unde un braț robotic va aduna in jur de două kilograme de material.
Zhang Zuosheng, comandantul misiunii Chang'e-6: „Sonda Chang'e-6 a intrat cu exactitate pe orbita prestabilită. Panourile solare ale navei spațiale funcționează normal. Drept urmare, vă anunț că această misiune de lansare a fost un succes deplin.”
Vehiculul spațial va reveni pe Pământ după aproximativ două luni. Oamenii de știință vor analiza apoi probele colectate, pentru a elucida o parte din misterul care invaluie procesul de formare a Lunii.
Leroy Chiao, fost astronaut NASA: „Cred că are o importanță simbolică, pentru prestigiul național, pentru a arăta lumii mândria lor în domeniul tehnologiei."
Planurile chinezilor nu se opresc aici. Intenționează să construiască o bază de cercetare la polul sud al Lunii. Totuși, șeful NASA susține că programul spațial civil al adversarilor chinezi este, de fapt, unul militar.
Marc Stewart, corespondent CNN în Insula Hainan din China: „Nu este doar despre explorarea spațiului și știință. La mijloc sunt și o mândrie națională și profit economic. Turismul spațial este important aici, o dovedesc aceste sticle de apă în formă de rachetă. Chiar și ceaiul de după-amiază are un aspect spațial.”
Până în 2030, China își propune să-și trimită primii astronauți pe Lună și să lanseze sonde spațiale pentru a colecta mostre de pe planetele Marte și Jupiter.