Putin cere ca ruşii care luptă alături de Ucraina să fie pedepsiți aspru. Situația este tot mai sumbră pe front
Nici nu s-au risipit bine aburii victoriei, că Vladimir Putin a și anunțat consolidarea organizaţiilor militare pentru a contracara ceea ce el numește „acțiuni teroriste” anti-rusești.
În plus, a ordonat Serviciului Federal de Securitate să îi pedepsească exemplar pe combatanţii ruşi, care luptă alături de Ucraina. Între timp, aceștia continuă atacurile în Belgorod, ajutați de dronele trimise de armata Kievului peste graniță.
Școlile rămân închise în orasul rusesc Belgorod, anunță autoritățile locale, care se plâng de faptul că rachetele și dronele ucrainene fac prăpăd. In plus, responsabilii spun că intenționeză să evacueze toți copiii din zonă - cel puțin nouă mii.
Femeie: „Ne-am refugiat în adăpostul din hol. Ne ascundem mereu copiii acolo. Ultima explozie s-a auzit foarte tare, așa că ne-am dat seama că a fost pe aproape sau ne-am gândit că poate chiar ne-a lovit."
Bărbat: „Cei din familie știu deja (ce au de făcut). Am fost bombardați de mai multe ori. Aleargă rapid și se ascund în baie."
Totuși, liderul de la Kremlin susține că situația de la graniță este sub control. Însă ministrul rus al Apărării a transmis că Moscova îşi va consolida armata - cu alte cuvinte, va trimite mai mulți oameni pe câmpul de luptă.
Între timp, rachetele rușilor continuă să ucidă civili nevinovați pe teritoriul ucrainean.
Viktoria Streltsova, corespondent 1+1: „Această clădire în flăcări aparținea unei companii private și a fost lovită (de o rachetă). Stingerea incendiilor este încă în desfășurare, dar condițiile sunt foarte grele. Temperatura este extrem de ridicată, iar clădirea pur și simplu se prăbușește chiar aici în fața ochilor noștri. Știm că există și victime din rândul angajaților companiei."
Situația este tot mai sumbră și pe front, unde apărătorii Kievului spun că nu mai au muniție și vor ajunge să lupte cu mâinile goale.
În paralel, europenii cauta soluții pentru a oferi sprijin, în absența ajutorului american. Șeful diplomației europene a propus miercuri Uniunii să achizitioneze armament pentru Kiev folosind veniturile generate de activele rusești înghețate în Europa. Concomitent, europenii sunt preocupați de propria securitate.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Nu vreau să fac pe sperietoarea și mă străduiesc să-mi aleg cu grijă cuvintele. Realitatea este că multe dintre deciziile actuale, inclusiv suspendarea unor proiecte, sunt motivate de necesitatea de a economisi bani și resurse. Acestea vor fi direcționate către pregătirea pentru o posibila agresiune ruseasca, imaginabila în viitorul apropiat. Nu ne panicăm, ne păstram sângele rece, dar suntem resposnabili și gata să luam măsuri, chiar dacă ne costă popularitate și voturi."
Guvernul polonez a lansat un plan de protecție a populației civile în caz de război, prin construirea a sute de adăposturi subterane, recondiționarea celor existente și pregătirea militară a cetățenilor.