Putin amenință Polonia: "Teritoriile lor vestice sunt un cadou al lui Stalin. Noi le vom reaminti"

vladimir putin
AFP

Liderul rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, că Polonia intenţionează să ocupe o parte din Ucraina, relatează The Guardian, care citează BBC Rusia.

"În ceea ce-i priveşte pe liderii polonezi, probabil că se aşteaptă să formeze un fel de coaliţie sub umbrela NATO şi să intervină direct în conflictul din Ucraina, pentru ca apoi să smulgă o bucată mai grasă pentru ei, pentru a-şi recâştiga, aşa cum cred ei, teritoriile lor istorice din Ucraina de astăzi, în vestul ţării", a afirmat Putin.

„Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin pentru polonezi, au uitat oare prietenii noştri de la Varşovia acest lucru? Noi le vom reaminti”, a adăugat Putin.

"Există acum o dorinţă evidentă a Poloniei de a invada partea de vest a Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Ucraina nu este invitată în NATO", a declarat săptămâna trecută şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru Al-Jazeera, potrivit News.ro.

Moscova a mai invocat anterior ideea unor "cadouri" teritoriale din partea autorităţilor sovietice, pentru a justifica anexarea Crimeei de către Rusia, menţionează The Guardian.

Citește și
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”

Putin promite să apere Belarusul cu toate mijloacele

Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei, a furnizat arme Kievului şi a primit refugiaţi, dar nu s-a arătat interesată să trimită trupe în Ucraina - în ciuda afirmaţiilor contrare ale lui Putin.

În schimb, Polonia şi-a întărit apărarea la graniţa cu Belarusul, ţară aliată a Rusiei, unde s-au deplasat luptătorii din forţa de mercenari Wagner după revolta eşuată din Rusia. Teritoriul belarus - care se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, ţări membre ale UE şi NATO - a servit drept rampă de lansare pentru ofensiva rusă din Ucraina.

Joi, Belarusul a declarat că mercenarii Wagner au început să antreneze forţele speciale belaruse într-un poligon militar aflat la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia.

Pe de altă parte, Putin a avertizat că Moscova va folosi "toate mijloacele pe care le are la dispoziţie" pentru a proteja Belarusul în cazul unui atac. "Dezlănţuirea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federaţiei Ruse", a declarat Putin, în condiţiile în care Rusia a început luna trecută să transfere focoase nucleare tactice în Belarus.

Putin a declarat că au existat rapoarte de presă despre planuri pentru o unitate polono-lituaniană care să fie folosită pentru operaţiuni în vestul Ucrainei, pentru a ocupa teritoriul de acolo. "Este binecunoscut faptul că ei visează, de asemenea, la pământurile din Belarus", a adăugat el. "Dar în ceea ce priveşte Belarusul, acesta face parte din statul unional (cu Rusia). Declanşarea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federaţiei Ruse", a spus Putin. "Vom răspunde la acest lucru cu toate mijloacele de care dispunem", a adăugat el.

Putin: Contraofensiva ucraineană nu produce rezultate

Putin a mai spus la şedinţa Consiliului rus de Securitate că Occidentul alimentează "flăcările războiului" prin susţinerea Ucrainei în conflictul cu Rusia şi că armele occidentale furnizate Ucrainei "ard bine" pe câmpul de luptă.

În ceea ce privește contraofensiva Kievului, lansată pentru a împinge alunga trupele ruseşti de ocupaţie din sudul şi estul Ucrainei, Putin a afirmat că eşuează, în ciuda sprijinului militar şi financiar din partea ţărilor occidentale.

"În orice caz, nu există încă rezultate" ale contraofensivei, a declarat Putin în remarci transmise la televiziune. "Nici resursele colosale care au fost pompate în regimul de la Kiev, nici livrările de arme, tancuri, artilerie, vehicule blindate şi rachete occidentale nu ajută", a spus liderul de la Kremlin.

Săptămâna trecută, The New York Times a calculat, citând oficiali americani şi europeni, că în primele două săptămâni ale contraofensivei ucrainene "până la 20% din armamentul trimis pe câmpul de luptă a fost avariat sau distrus", deşi "rata surprinzătoare a pierderilor a scăzut la 10% în săptămânile care au urmat".

Articol recomandat de sport.ro
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Citește și...
Piețele bursiere se prăbușesc pe fondul îngrijorărilor privind creșterea companiilor de tehnologie. 1 trilion dolari, șterși
Piețele bursiere se prăbușesc pe fondul îngrijorărilor privind creșterea companiilor de tehnologie. 1 trilion dolari, șterși

Bursele din Europa și Asia au înregistrat un declin brusc joi, pe măsură ce îngrijorările privind creșterea viitoare a principalelor companii de tehnologie au declanșat o vânzare masivă la nivel global.

Țara NATO care a testat cu succes prima sa arma cu laser. Este uimitor ce distrugeri provoacă | VIDEO
Țara NATO care a testat cu succes prima sa arma cu laser. Este uimitor ce distrugeri provoacă | VIDEO

Armata Marii Britanii a testat, în premieră, arma cu laser integrată pe un vehicul blindat. Imaginile fac înconjurul lumii.

Un bărbat a fost călcat pe cap și bătut crunt de un polițist pe un aeroport. Omul se afla întins la pământ | VIDEO
Un bărbat a fost călcat pe cap și bătut crunt de un polițist pe un aeroport. Omul se afla întins la pământ | VIDEO

Incident șocant pe aeroportul din Manchester. Un poliţist britanic a fost filmat în timp ce lovea și călca cu piciorul pe cap un bărbat întins la pământ. Imaginile au devenit virale pe rețele de socializare.

Recomandări
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders:
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders: "Marile cazuri de corupție din România nu ajung în instanță"

Într-un interviu exclusiv acordat corespondentului PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “nu sunt atât de multe cazuri la nivel înalt în justiție"

MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea
MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea

MApN anunţă că, în urma căutărilor începute miercuri, după atacuri cu drone ale forţelor ruse în Ucraina, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din judeţul Tulcea.

Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut
Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut

Premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă o întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, potrivit unor surse guvernamentale.