Rusia afirmă că SUA au încălcat deja tratatul nuclear prin sistemul instalat în România

×
Codul embed a fost copiat

Moscova răspunde cu aceeași moneda deciziei Washington-ului de a-și suspenda participarea la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. 

 

Vladimir Putin a anunțat că-și retrage formal țara din acord, după ce americanii dar și NATO au acuzat Rusia că încălca de facto înțelegerea.

În schimb, rușii dau vină pe americani, care i-ar provoca prin scutul anti-rachetă instalat în Europa, inclusiv în România, la Deveselu. Responsabilii europeni se tem că reluarea cursei înarmărilor pune în pericol securitatea bătrânului continent.

Șeful diplomației americane a anunțat oficial retragerea Washingtonului din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, punând în aplicare o intenție anunțată deja de luni bune.

Citește și
nato, reactie, anunt, tratat, Jens Stoltenberg
Anunțul făcut de șeful NATO după ce SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Mike Pompeo, secretar de Stat SUA: ”De ani de zile, Rusia încalcă fără jenă termenii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare.”

Sâmbătă dimineață a intervenit mutarea Moscovei.

Vladimir Putin: ”Răspunsul nostru va fi simetric. Dacă partenerii americani își suspendă participarea la Tratat, atunci facem și noi la fel. Dacă americanii reiau cercetarea și dezvoltarea armelor, și noi vom face la fel.”

De altfel, Putin a precizat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea unor rachete hipersonice.

Vladimir Putin: ”Ușa dialogului rămâne deschisă. Totuși, cer Ministerului de Externe și Ministerului Apărării să nu inițieze niciun fel de discuție pe acest subiect. Să așteptăm până când partenerii noștri vor propune un dialog substanțial și echitabil cu noi.”

Acordul, semnat în 1987 de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, i-a silit pe americani și pe sovietici să elimine rachetele de croazieră cu o rază cuprinsă între 500 și 5.500 de km. Însă, în 2017, americanii au acuzat Rusia că încalcă acordul prin testarea și desfășurarea în secret a unor rachete cu rază medie, care pot atinge Europa. Ceea ce Moscova a dezmințit mereu.

Matthew Chance: ”Moscova insistă că americanii sunt cei care încalcă Acordul prin desfășurarea controversatului scut anti-rachetă în Europa.”

Kingston Reif, Asociația pentru Controlul Armelor: ”În absența Tratatului, Rusia este cu totul necontrolată și liberă să desfășoare noi sisteme de rachete cu rază medie, ceea ce va spori amenințarea pentru aliații noștri europeni. Cred că Rusia chiar își dorea că SUA să se retragă, astfel încât să poată da vina pe americani pentru compromiterea Tratatului. Firește că Rusia încalcă înțelegerea și este principalul vinovat pentru acest deznodământ. Dar asta nu înseamnă că decizia SUA este înțeleaptă. Dimpotrivă!”

Unii responsabili de la Washington au pledat pentru suspendarea tratatului argumentând că înțelegerea îi "lega pe americani de mâini și de picioare", în timp ce China, nesemnatara a Acordului, era liberă să-și asigure un avantaj militar.

Potrivit Reuters, Putin a menţionat că ţara sa va începe să lucreze pentru crearea unor noi rachete, inclusiv hipersonice, şi le-a cerut miniştrilor să nu iniţieze negocieri de dezarmare cu Washingtonul.

 Potrivit agenției ruse de presă Tass, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a spus președintelui Vladimir Putin că Statele Unite au încălcat tratatul INF încă din 1999, ”când au au început testarea unor vehicule de luptă aeriene cu capacități similare ale rachetelor sol-aer care sunt interzise de Tratat”.

Ulterior au început să folosească rachete balistice, pentru a-și testa sistemul propriu de apărare, având în vedere că începând cu 2014 au început să aducă în Europa rampe de lansare, care pot fi folosite pentru lansarea rachetelor cu rază medie de acțiune Tomahawk”, a mai spus Lavrov.

”Asta este o încălcare directă a tratatului”, a mai spus oficialul rus, adăugând faptul că ”asemenea sisteme au fost deja instalate în România, urmând să ajungă și în Polonia, precum și în Japonia”.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016.

Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru scopuri strict defensive şi nu au capacităţi ofensive. Ele nu sunt echipate cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Guvernul japonez a anunţat o investiţie de 3,6 miliarde de euro în următorii 30 de ani pentru instalarea şi operarea dispozitivului terestru american de interceptare a rachetelor, destinat să contracareze un posibil atac nord-coreean, potrivit AFP. Autorităţile de la Tokyo prevăd introducerea sistemului Aegis Ashore în două zone diferite pentru a acoperi teritoriul întregii ţări.

Tratatul privind Forţele Nucleare

Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor "notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat" în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină "în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă".

"Altfel, tratatul va lua sfârşit", a explicat într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, care a menţionat că Washingtonul este "gata" să continue discuţiile cu Moscova privind controlul armamentului.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare şi care potrivit Washingtonului şi NATO încalcă prevederile tratatului, având o rază de acţiune de peste 500 de km. Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea rachetei, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Reacții dure din Rusia după retragerea SUA din INF: ”Au făcut încă un pas către distrugerea lor”
Reacții dure din Rusia după retragerea SUA din INF: ”Au făcut încă un pas către distrugerea lor”

Rusia a denunţat decizia SUA de a părăsi Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare încheiat cu Rusia în 1987, în timpul Războiului Rece, apreciind că acest lucru se înscrie în ”strategia” americană de a ”scăpa de obligaţiile sale” internaţionale.

Anunțul făcut de șeful NATO după ce SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare
Anunțul făcut de șeful NATO după ce SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare

"NATO nu are nicio intenţie să desfăşoare noi arme nucleare în Europa" - a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice într-un interviu.

Jens Stoltenberg a vorbit despre scutul de la Deveselu, după întâlnirea cu Dăncilă
Jens Stoltenberg a vorbit despre scutul de la Deveselu, după întâlnirea cu Dăncilă

Contribuțiile României la NATO fac Alianța mai puternică și mai sigură, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, la finalul întrevederii avute la Bruxelles cu premierul Viorica Dăncilă.

Racheta rusească care poate învinge scutul de la Deveselu, testată sub ochii lui Putin
Racheta rusească care poate învinge scutul de la Deveselu, testată sub ochii lui Putin

Vladimir Putin a supervizat miercuri un test efectuat cu succes al unui nou sistem rus de rachetă hipersonică - Avangard -, care poate fi dotat cu ogive nucleare şi convenţionale

Kremlin: România, printre primele ţinte ale ruşilor dacă se rupe tratatul INF
Kremlin: România, printre primele ţinte ale ruşilor dacă se rupe tratatul INF

Ameninţare clară a Kremlinului pentru aliaţii Statelor Unite din Europa pe teritoriul cărora se află sisteme de rachete americane.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.