Reacții dure din Rusia după retragerea SUA din INF: ”Au făcut încă un pas către distrugerea lor”

Putin - Trump
Getty

Rusia a denunţat decizia SUA de a părăsi Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare încheiat cu Rusia în 1987, în timpul Războiului Rece, apreciind că acest lucru se înscrie în ”strategia” americană de a ”scăpa de obligaţiile sale” internaţionale.

Nici vorbă de o ”vină a Rusiei, aceasta este strategia Statelor Unite de a scăpa de obligaţiile lor juridice internaţionale în diverse domenii”, a declarat pentru postul public Rusia 1 purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Pe de altă parte, politicieni ruşi acuză Statele Unite de o subminare a securităţii mondiale, prin faptul că nu mai respectă prevederile Tratatului INF, relatează The Associated Press. Însă NATO acuză Rusia că este responsabilă de sfârşitul tratatului.

Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor "notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat" în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină "în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă".

Citește și
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Washingtonul acuză faptul că o rachetă rusă încalcă tratatul, însă Moscova îi acuză la rândul ei pe americani că încearcă să iasă unilateral din tratat şi că se opun unor încercări ruse de soluţionare a disputelor.

Statele Unite ”au făcut încă un pas către distrugerea lor”, a apreciat vineri preşedintele Comisiei de Politică externă din cadrul Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Însă ruperea tratatului ar putea servi interese strategice ruse, prin îndepărtarea obstacolelor desfăşurării unor rachete cu rază intermediară de acţiune, care ar putea atinge ţinte în Europa şi China, a comentat AP.

Putin anunţă că şi Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul INF

“Partenerii americani au declarat că şi-au suspendat participarea la tratat. Şi noi o suspendăm”, a spus Putin sâmbătă la o reuniune televizată cu miniştii Apărării şi de Externe.

Putin a precizat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice, şi le-a cerut miniştrilor să nu iniţieze discuţii cu Washington-ul cu privire la dezarmare.

Casa Albă, acuzată de o cursă a înarmării

Preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a acuzat vineri Casa Albă că riscă o cursă a înarmării prin retragerea din Tratat.

"Administraţia Trump riscă o cursă a înarmării şi o subminare a securităţii şi stabilităţii internaţionale", a declarat Nancy Pelosi, condamnând în acelaşi timp încălcarea de către Moscova a prevederilor tratatului.

Ea a cerut administraţiei americane să colaboreze cu aliaţii NATO şi să se folosească de perioada de şase luni până la intrarea în vigoare a retragerii SUA pentru a încerca să salveze tratatul şi "să evite împingerea Statelor Unite într-o cursă a înarmării periculoasă".

Preşedintele Donald Trump a declarat vineri că doreşte să aibă discuţii pentru crearea unui nou tratat privind controlul armelor, relatează Reuters.

"Sper să-i putem aduna pe toţi într-o cameră mare şi frumoasă şi să facem un nou tratat mult mai bun. Cu siguranţă, mi-aş dori să văd asta", le-a spus Trump jurnaliştilor la Casa Albă.

 

Donald Trump ameninţă cu opțiuni "militare"

SUA vor lucra împreună cu membrii NATO şi cu alţi aliaţi pentru a împiedica Rusia să obţină avantaje militare în urma încălcării tratatului INF a asigurat vineri Donald Trump.

"Vom merge mai departe cu dezvoltarea propriilor noastre opţiuni de răspuns militar şi vom coopera cu NATO şi alţi aliaţi şi parteneri pentru a împiedica Rusia să obţină vreun avantaj militar de pe urma acestui comportament ilicit", se arată în declaraţia Casei Albe.

"Aliaţii noştri din NATO ne susţin pe deplin pentru că înţeleg pericolul reprezentat de încălcarea (INF) de către Rusia şi riscurile pe care le creează ignorarea încălcării tratatului în ce priveşte controlul armelor", menţionează textul.

Într-o declaraţie difuzată vineri în acest context, NATO a dat asigurări că Alianţa "sprijină pe deplin demersul" SUA, precizând că, "dacă nu îşi onorează obligaţiile din cadrul INF (...) pentru a reveni la respectarea sa totală şi verificabilă înainte ca retragerea americană să intre în vigoare, în şase luni, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru dizolvarea tratatului".

"Vom continua să aspirăm la o relaţie constructivă cu Rusia, în măsura în care acţiunile acesteia o vor permite", insistă NATO în comunicatul său.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
NEWS ALERT Antrenor legendar pentru Rapid! Ce scriu scoțienii
Citește și...
Benjamin Netanyahu spune că Israelul va ”lupta cu unghiile” în Gaza dacă SUA limitează livrările de arme
Benjamin Netanyahu spune că Israelul va ”lupta cu unghiile” în Gaza dacă SUA limitează livrările de arme

Premierul israelian afirmă că țara sa poate "să stea singură", dar speră că SUA și Israelul pot depăși diferențele de poziție față de Fâșia Gaza.

 

Cabinetul de război israelian „aprobă operațiunea extinsă în Rafah” care ar putea trece linia roșie impusă de Biden
Cabinetul de război israelian „aprobă operațiunea extinsă în Rafah” care ar putea trece linia roșie impusă de Biden

În ciuda retoricii sfidătoare a lui Benjamin Netanyahu, de când Joe Biden a amenințat că SUA vor întrerupe livrările de arme către Israel, ofensiva la scară largă planificată asupra Rafah care a determinat mișcarea pare să fi fost suspendată deocamdată.

Mii de fermieri au protestat la Varşovia faţă de
Mii de fermieri au protestat la Varşovia faţă de "Otrava Verde", nemulţumiţi de reglementările europene în materie de mediu

Câteva mii de fermieri polonezi au manifestat vineri împotriva reglementărilor în materie de mediu ale UE, pe care le numesc "Otrava Verde", susţinând că dăunează economiei, şi au cerut organizarea unui referendum pe această temă.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.