Protestele din Franta iau amploare. Traficul aerian si feroviar sunt afectate, iar centralele nucleare isi reduc productia
Conflictul dintre Guvernul francez si sindicate privind reforma de pe piata muncii, care permite concedierea mai usoara a angajatilor, ia amploare joi.
Traficul feroviar si aerian sunt perturbate de greve, iar centralele nucleare functioneaza la capacitate redusa, relateaza BFMTV si Reuters.
Controlorii de trafic aerian inceteaza joi munca, in cadrul celei de a opta zi de mobilizare interprofesionala impotriva legii muncii, anunta postul francez de televiziune BFMTV. Conform recomandarilor Aviatiei Civile (DGAC), 15% dintre cursele de pe aeroportul Orly sunt anulate.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
De asemenea, sunt asteptate “perturbari” pe tot teritoriul Frantei, in urma apelului sindicatului USAC-CCGT ca toti angajatii din sectorul aviatic – controlori de trafic aerian, personal administrativ, ingineri si tehnicieni – sa intre in greva.
In ceea ce priveste transportul feroviar, compania nationala de cai ferate SNCF a anuntat ca joi vor circula patru din cinci TGV-uri, patru din cinci trenuri regionale RER in regiunea Parisului si sase din 10 trenuri intercity.
Intre timp, 16 dintre cele 19 centrale nucleare au inceput deja sa isi reduca productia de energie. Astfel, reactorul numarul doi al centralei Blayais a scazut deja energia furnizata de la 950 de megawati la 685 de megawati.
Exista riscul de pene de curent locale, au avertizat sindicalistii. Ei au explicat ca obiectivul lor este, in primul rand, sa oblige compania EDF sa cumpere energie electrica mai scumpa, din strainatate, si sa ii afecteze astfel bugetul.
Energia nucleara reprezinta 42% din totalul furnizat de EDF in Franta.
Intre timp, criza carburantilor continua in tara. Miercuri, mii de benzinarii aveau dificultati in aprovizionarea cu benzina si motorina, iar autoritatile au anuntat ca folosesc rezervele strategice de combustibil pentru a face fata cererii enorme. Francezii, speriati ca aceasta penurie va continua sau chiar se va accentua isi umplu rezervoarele.
“In ultimele zile consumul de benzina a crescut de trei ori, chiar de cinci ori in unele zone, Iar noi nu suntem pregatiti pentru acest lucru. Cererea este atat de mare incat nu reusit sa o acoperim”, a precizat presedintele Uniunii franceze a Industriilor Petroliere (UFIP), Francis Duseaux.
Principalul grup de angajatori din Franta a avertizat ca protestele incep sa afecteze economia si ar putea impinge afacerile fragile in pragul falimentului.
Autoritatile, in frunte cu premierul Manuel Valls, au subliniat ca Guvernul nu va retrage reforma, relateaza Reuters. “(Confederatia sindicala – n.r.) CGT nu conduce aceasta tara”, le-a spus Valls parlamentarilor.
I replica, liderul CGT, Phillippe Martinez, a declarat pentru postul de radio France Inter ca grevele vor continua.
Potrivit unui sondaj dat publicitatii miercuri, 69% dintre francezi ar vrea ca proiectul de reforma sa fie retras, pentru ca tara sa nu mai fie blocata.