Interventie in forta a politistilor pentru a debloca o rafinarie din Franta. Sindicalistii acuza "o declaratie de razboi"
Rafinaria de la Fos-sur-Mer, din sudul Frantei, ocupata de luni de sindicalisti care se opun noii legi a muncii, a fost eliberata marti dimineata de fortele de ordine, insa alte cinci rafinarii din totalul de opt din tara sunt inca ocupate.
Operatiunea a inceput in jurul orei locale 4.15 (5.15 ora Romaniei) si s-a incheiat la scurt timp dupa ora 6 (7 ora Romaniei), potrivit Prefecturii Politiei. Fortele de ordine au intampinat “o rezistenta importanta”, potrivit autoritatilor, in timp ce sindicalistii au vorbit de scene de razboi, relateaza news.ro.
Politia a acuzat militantii sindicalisti ca au incendiat cauciucuri, ceea ce a ingreunat interventia autoritatilor. Prefectul politiei din regiunea Bouches-du-Rhone a laudat, insa, “sangele rece al politistilor si jandarmilor”. El a precizat ca ofiterii au fost atacati cu diferite proiectile si ca sapte dintre ei au fost raniti usor.
Pe de alta parte, secretarul general al filialei din Bouches-du-Rhone a confederatiei sindicate CGT, Yann Maneval, s-a plans ca politia a intervenit cu tunuri cu apa, fara nicio somatie. El a subliniat ca este vorba “de o declaratie de razboi careia ii vom raspunde”.
“Vor fi tot mai multe greve si noi actiuni”, a avertizat si secretarul general national al UD-CGT, Olivier Mateu.
Potrivit jurnalistilor AFP aflati la fata locului, cisternele blocate in sensurile giratorii din zona au reinceput sa circule, sub escorta politiei.
Sase rafinarii din cele opt din Franta erau blocate luni seara, fata de patru duminica. Aceste blocaje provoaca de mai multe zile dificultati in aprovizionarea benzinariilor, ceea ce a dus la formarea de cozi la pompa.
Iar aceasta nu este singura amenintare la adresa aprovizionarii cu benzina si motorina: angajatii terminalelor petroliere din Havre, care asigura 40% din importurile franceze, au votat luni seara sa intre in greva.
“Circa 20% dintre benzinarii sunt inchise sau in dificultate”, din totalul de 12.000 din Hexagon, a anuntat luni secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies.
Autoritatile au indemnat populatia sa nu se grabeasca sa isi faca rezerve de carburant, pentru ca o astfel de masura nu se justifica.
La randul sau, premierul Manuel Valls le-a cerut luni “francezilor sa nu cedeze in fata panicii” si a dat asigurari ca depozitele vor fi deblocate.
Ministrul economiei, Manuel Macron, le-a cerut opozantilor fata de legea muncii care blocheaza rafinariile sa “lase sa avanseze (…) o Franta care munceste, o Franta care produce, o Franta care crede in viitorul sau”.
Potrivit directorului Directiei pentru Energie si Clima din cadrul Ministerului Mediului, Laurent Michel, unele benzinarii au inregistrat in weekend o cerere de trei ori mai mare decat normal.