Cosmarul grevelor din Franta ia amploare. Personalul din 19 centrale nucleare si-a oprit activitatea in semn de protest

25-05-2016 21:42

protest benzinarii franta - agerpres

Greva generala din Franta s-a extins si la centralele nucleare. CGT, cel mai mare sindicat din tara, a anuntat ca personalul din 19 centrale nucleare din Franta a intrat in greva de miercuri seara.

Dupa carburanti, urmeaza electricitatea. Cotidianul Le Figaro  anunta miercuri seara ca angajatii de la 19 centrale nucleare au intrat in greva timp de 24 de ore.

Sindicatele au facut apel marti catre toti angajatii centralelor nucleare sa isi opreasca activitatea. “Este momentul sa ne intensificam mobilizarea. Facem apel pentru o miscare cat mai puternica posibil”, a declarat o purtatoare de cuvant a Sindicatului National al Minelor si Energiei (FNME-CGT), Marie-Claire Cailletaud. “Pene de curent au avut deja loc marti n mai multe cartiere din Nantes si in cel mai mare centru comercial din Europa, la Marsilia”, a precizat ea.

Franta a inceput sa utilizeze, combustibili din rezervele strategice pentru a face fata problemelor de aprovizionare provocate de blocarea rafinariilor. Sase dintre cele opt rafinarii ale tarii sunt afectate de proteste. De asemenea, depozitele de carburanti sunt blocate de sute de manifestanti care protesteaza impotriva reformei dreptului muncii.

Doua dintre principalele porturi franceze, Marsilia si Le Havre, par gata sa se alature protestelor. In acest caz, in 5-6 zile, si aeroporturile pariziene vor ramane fara carburanti. De altfel, sindicatele din aviatie si din transportul feroviar, precum si conducatorii de metrou ameninta cu incetarea lucrului. Toate acestea, formeaza un scenariu de cosmar, pentru guvernul de la Paris, care se asteapta la 7 milioane de vizitatori, incepand din 10 iunie, pentru Campionatul European de Fotbal.

Fortele de ordine franceze au deblocat miercuri dimineata accesul la un important depozit de carburanti din Douchy-les_mines (nordul tarii), care era blocat de joi de manifestanti care se opun legii muncii, relateaza AFP, care precizeaza ca aproximativ 2.400 de benzinarii au dificultati de aprovizionare.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO