Cearta intre iubiti care ar fi declansat unul dintre cele mai mari scandaluri din istorie. Premierul Islandei a demisionat

×
Codul embed a fost copiat

Premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, si-a dat demisia, dupa ce numele sau apare in dosarul Panama Papers. Luni, zeci de mii de oameni iesisera in strada pentru a ii cere demisia.

Citeste in articol:
► 24.000 de islandezi, reprezentand 7,5% din populatia tarii, au cerut in strada demisia premierului
Prima reactie a lui Obama despre scandalul Panama Papers

Uriasa scurgere de documente financiare, despre sefi de stat si personalitati care si-au ascuns averile in paradisuri fiscale, ar fi avut la origine o rafuiala intre iubiti. Potrivit unui site din Caraibe, iubita maltratata a unuia dintre bosii firmei de avocatura Mossack Fonseca ar fi sustras dovezile, ca sa se razbune. Intre timp, tavalugul declansat de dezvaluiri este imposibil de oprit. In Islanda, premierul si-a dat demisia.

 

Presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat marti, intr-o declaratie televizata, ca nu este pregatit sa dizolve parlamentul tarii (Althing) pana cand nu vor fi explorate toate optiunile, respingand astfel solicitarea premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, al carui nume figureaza in ancheta internationala referitoare la averile pe care inalti demnitari din diferite tari le detin in paradisuri fiscale, relateaza AFP si DPA.

Citește și
Caz Panama Papers - romani
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Revenit in graba dintr-un voiaj privat in SUA, presedintele Grimsson a explicat, dupa o discutie avuta cu premierul Gunnlaugsson, ca doreste sa se consulte cu Partidul Independentei, aliat al premierului si al formatiunii sale, Partidul Progresului, pentru a-i cunoaste pozitia.

Premierul Gunnlaugsson a amenintat marti cu dizolvarea forului legislativ daca va fi abandonat de Partidul Independentei, aliatul sau in coalitia de guvernare.

'I-am spus presedintelui Partidului Independentei ca, daca parlamentarii formatiunii considera ca nu mai pot sustine guvernul (...), voi dizolva parlamentul si voi convoca alegeri legislative', a scris Gunnlaugsson, pe pagina sa de Facebook. 

Islandezii au iesit in strada: populatia i-a cerut demisia premierului David Gunnlaugsson

Ancheta jurnalistilor a dezvaluit bunuri ale acestuia intr-un paradis fiscal si care ar putea provoca rasturnarea lui de la putere, scrie AFP. Aproximativ 24.000 de islandezi au iesit in strada sa protesteze dupa dezvaluirile facute in urma investigatiei "Panama Papers", scriu cei de la Independent. Furiosi, unii dintre cei aflati in piata au aruncat cu iaurt in cladirea Parlamentului.

Conform documentelor publicate de Consortiul international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a infiintat in 2007, impreuna cu viitoarea sa sotie, o firma in paradisul fiscal din Insulele Virgine, numita Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, pana cand el i-a vandut partile sale in 2009 pentru suma simbolica de un dolar.

 

 

Obama: Marea problema este ca majoritatea operatiunilor dezvaluite de Panama Papers sunt legale

Presedintele SUA, Barack Obama, a admis marti ca multe dintre operatiunile financiare care ies la suprafata in urma scurgerii de informatii asa-numita 'Panama Papers' sunt legale, dar a subliniat ca 'tocmai aceasta este problema', si anume ca multi profita de pe urma insuficientei masurilor de combatere a evaziunii fiscale la nivel international, relateaza agentiile AFP si EFE.

Intr-un discurs sustinut la Casa Alba pe tema noilor masuri adoptate de catre Departamentul american al Trezoreriei, Obama a calificat evaziunea fiscala drept o 'problema mondiala' si a insistat asupra necesitatii inaspririi legislatiei si a intensificarii cooperarii internationale pentru a combate acest fenomen.

Amintind ca problema evaziunii fiscale a fost periodic evocata la summiturile G7 si G20, liderul american a apreciat ca s-au facut 'unele progrese' in coordonarea internationala intre administratiile fiscale.

Totusi, 'una dintre marile probleme este ca multe dintre aceste operatiuni sunt legale, nu ilegale', a indicat Obama, subliniind ca atat SUA cat si celelalte tari trebuie sa elimine portitele care permit sustragerea de la plata taxelor si sa acopere vidurile legislative.

'Nu putem permite ca neplata impozitelor sa fie ceva legal', a continuat liderul de la Casa Alba, care a criticat faptul ca de prea multe ori legile sunt 'prost concepute' si 'permit celor care au suficienti avocati si contabili sa se sustraga responsabilitatilor carora trebuie sa se supuna cetatenii obisnuiti'.

In acest context, el a salutat adoptarea luni in SUA a unor noi masuri menite sa stopeze exilul fiscal al multinationalelor americane ce incearca sa evite plata impozitelor transferandu-si sediul social in tari cu fiscalitate redusa.

Afacerile premierului islandez David Gunnlaugsson

Cand a fost ales pentru prima oara deputat, in aprilie 2009, el a omis sa mentioneze aceasta participatie in declaratia de avere, in timp ce era obligat de lege.

Afacerea este extrem de sensibil intr-o tara marcata de excesele anilor 2000, cand in sectorul financiar au inflorit firmele fantoma.

Apararea prim-ministrului este simpla: el nu a ascuns niciodata bani in strainatate, iar sotia lui este in regula cu fiscul islandez. "Ea nu a folosit niciodata vreun paradis fiscal", a scris Gunnlaugsson pe site-ul sau. "Nu am avut in vedere sa demisionez din acest motiv si nu voi demisiona din acest motiv", a insistat el luni dupa-amiaza.

In timp ce populatia nemultumita manifesta, premierrul si-a exprimat regretul la postul national de televiziune RUV ca nu a dezvaluit mai devreme aceasta participatie.

Protestul de la Reykjavik a strans luni mai multi participanti decat manifestatiile din 2009, declansate de lipsurile grave ale responsabililor politici in supravegherea bancilor si soldate cu rasturnarea guvernului de dreapta, a informat politia, fara sa anunte vreo estimare.

Multi islandezi au fost surprinsi sa il vada pe seful guvernului la fel de stanjenit intr-un interviu acordat televiziunii suedeze SVT, realizat pe 11 martie si difuzat pentru prima data duminica, pe punctul de a parasi incaperea cand intrebarile au devenit presante. "Faceti suspect ceva ce nu este", a declarat el iritat.

Fiu de deputat si jurnalist de profesie, Gunnlaugsson ar fi trebuit sa intruchipeze o ruptura cu clasa politica, inclusiv cu a partidului sau, care a inchis ochii la frenezia expansiunii bancilor islandeze. Acesta s-a terminat cu o criza financiara istorica, o recesiune si un plan de salvare al Fondului Monetar International.

Sotia lui, Anna Sigurlaug Palsdottir, 41 de ani, este fiica unui om de afaceri care a facut avere fiind concesionar al masinilor Toyota in tara. Pe 15 martie, ea singura a facut publica pe Facebook existenta societatii Wintris, care administreaza averea mostenita.

Opozitia de stanga a depus o motiune de cenzura care va fi supusa votului la o data ce urmeaza a fi stabilita.

In cazul cel mai probabil, opozitia va vota motiunea de cenzura, in timp ce partidul premierului se va opune, astfel ca soarta executivului va fi decisa de a doua formatiune a coalitiei guvernamentale, Partidul independentei (dreapta), care pare sa fie divizat in problema respectiva.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cum isi salveaza bogatii lumii averile de criza. Resursa cu cea mai buna evolutie din ultimii 30 de ani
Cum isi salveaza bogatii lumii averile de criza. Resursa cu cea mai buna evolutie din ultimii 30 de ani

Dupa atingerea minimelor la inceputul lui februarie, pietele si-au revenit puternic...

Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii

Romania este si ea reprezentata in Panama Papers, cea mai mare scurgere de informatii din istorie despre afacerile off-shore.

Oamenii lui Vladimir Putin au ascuns 2 miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Cine e jucatorul din umbra al retelei
Oamenii lui Vladimir Putin au ascuns 2 miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Cine e jucatorul din umbra al retelei

Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.