Oamenii lui Vladimir Putin au ascuns 2 miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Cine e jucatorul din umbra al retelei
Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali.
Potrivit RISE Project, International Consortium of Investigative Journalists si publicatia germana Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informatiile de la o sursa anonima – au cooperat cu jurnalisti din peste 100 de organizatii media din intreaga lume. Jurnalistii ICIJ au descoperit modul in care partenerii de afaceri ai presedintelui rus Vladimir Putin au ascuns miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Conform The Guardian, documentele arata ca imprumuturi de doua miliarde de dolari au ajuns la firme controlate de apropiatii lui Vladimir Putin.
Cine este Serghei Roldugin
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Documentele il au in centru pe Serghei Roldugin, cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin. Roldugin si-a facut un nume ca violoncelist si dirijor si este cel care i-a facut cunostinta lui Vladimir Putin cu fosta sa sotie, Lyudmila. Este totodata si nasul Mariei, fiica cea mare a liderului rus.
Urma lasata de bani porneste din Panama si se ramifica in Rusia, Cipru si Elvetia si include o statiune de ski unde fiica cea mica a lui Putin, Katerina, s-a maritat in 2013. Potrivit The Guardian, Roldugin a acumulat o avere de peste 100 de milioane de dolari, posibil mai mult. A fost ales pentru acest "rol" pentru ca nu este cunoscut pe larg in media. Acesta a negat ca este un om de afaceri si ca ar avea legaturi apropiate cu alte figuri publice importante din Rusia.
Cu toate acestea documentele arata ca detine actiune la cea mai mare agentie de publicitate din Rusia Video International, a carei conducere este un "secret bine pastrat". Roldugin detine actiuni la Banca Rossiya, o banca privata din Sankt Petersburg despre care se spune ca e condusa de camarila lui Putin. Banca, inclusa de SUA in 2014 pe lista sanctiunilor in urma anexarii Crimeii de catre Rusia este condusa de Yuri Kovalchuk, "bancherul personal" al lui Putin. Panama Papers dezvaluie ca Yuri Kovalchuk si Rossiya Bank au transferat cel putin un miliard de dolari catre Sandalwood Continental, un cont offshore special creat.
In unele cazuri, platile suspecte efectuate de acolitii lui Putin ar putea reprezenta mita pentru eventuale contracte sau ajutoare guvernamentale. Documentele sugereaza ca o mare parte din imprumuturi au venit initial de la o banca din Cipru, care la momentul respectiv era detinuta in majoritate de VTB Bank, controlata de Kremlin si supusa sanctiunilor internationale pentru ofensiva Rusiei in Ucraina, mai sustine RISE Project.
Kremlinul a negat in avans acuzatiile
Serviciile secrete si mass-media straine incearca sa-l discrediteze pe presedintele rus Vladimir Putin si sa perturbe alegerile parlamentare prevazute sa aiba loc in Federatia Rusa in septembrie, a acuzat saptamana trecuta purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Institutii publice, organizatii neguvernamentale, servicii speciale straine si unele mass-media incearca sa influenteze si sa dea peste cap mersul lucrurilor in tara noastra”, a declarat Peskov, precizand ca obiectivul principal al acestora este de a-l “discredita pe Vladimir Putin”.
Potrivit lui Dmitri Peskov, “International Consortium of Investigative Journalism” (ICIJ), structura care a dezvaluit numeroase scandaluri, in special financiare, ancheteaza pe marginea vietii private a lui Putin, a familiei si a prietenilor sai. “Urmatorul atac informational care mizeaza pe aspectul senzational se pregateste pentru zilele urmatoare”, a spus Peskov, potrivit Interfax. “Am primit documente de la o organizatie care se autointituleaza consortiu de anchete jurnalistice, din care fac parte mass-media si jurnalisti din diverse tari. Dar suntem convinsi ca nu doar jurnalisti, ci si reprezentanti ai altor organizatii si servicii speciale. Ei au de gand sa publice in zilele urmatoare, in Germania, SUA, Marea Britanie, Franta, Elvetia, Rusia si in alte cateva tari, noi materiale, pe care le consideram scrise la comanda”, a spus purtatorul de cuvant al Kremlinului.
Peskov a tinut sa sublinieze ca Moscova isi va apara pozitia, inclusiv pe calea justitiei, in cazul in care la adresa presedintelui rus vor fi publicate informatii cu caracter defaimator.Alegeri legislative sunt programate sa aiba loc in Federatia Rusa in data de 18 septembrie 2016, in timp ce aceasta tara se confrunta cu o grava criza economica, provocata de prabusirea cursului la petrol si de sanctiunile occidentale legate de conflictul ucrainean. In februarie, Putin a afirmat deja ca “dusmani straini” incearca sa submineze aceste alegeri si i-a ordonat Serviciului Federal de Securitate sa-si sporeasca vigilenta.