Proteste masive în Georgia. Oamenii au ieșit din nou în stradă, după un an, din cauza unei ”legi rusești”
Mii de georgieni au protestat în capitala țării lor față de eforturile guvernului de la Tbilisi de a adopta o lege care imită politica represivă adoptată de regimul lui Vladimir Putin.
Visul Georgian, partidul de guvernământ, a trimis parlamentului un nou proiect de lege, care fusese retras anterior din cauza protestelor publice.
Potrivit Euronews, legea prevede că mass-media și organizațiile necomerciale sunt obligate să se înregistreze ca fiind sub influență străină dacă primesc mai mult de 20% din bugetul lor din străinătate.
Această prevedere este identică cu o propunere pe care Visul Georgian a fost presat să o retragă în urmă cu un an, în urma unor ample proteste de stradă.
Singura modificare de acum este reformularea sintagmei "agenți de influență străină" în "care urmăresc interesele unei puteri străine".
Opozanții măsurii o denunță drept "legea rusească", deoarece este similară cu o lege pe care Rusia o folosește pentru a stigmatiza presa independentă și organizațiile considerate a fi în dezacord cu Kremlinul.
Partidul Visul Georgian este adesea criticat ca fiind îngrijorător de deschis față de Rusia, deși există o dezbatere de lungă durată cu privire la justificarea acestei caracterizări.
Însă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a avertizat, cu ocazia ultimului protest, că proiectul de lege reprezintă o alegere între "independență sau sclavie, cea a Europei și cea a Rusiei".
Dacă va fi adoptată, Bruxelles-ul a avertizat că legea privind "influența străină" ar reprezenta o lovitură majoră pentru statutul de candidat la UE al Georgiei, pe care populația georgiană îl susține pe scară largă.
Serviciul European de Acțiune Externă, principala ramură de politică externă a UE, a declarat săptămâna trecută că reintroducerea proiectului de lege ridică "îngrijorări serioase".
"UE reamintește că Consiliul European a acordat Georgiei statutul de țară candidată cu condiția ca pașii relevanți prevăzuți în recomandarea Comisiei din 8 noiembrie 2023 să fie luați", a avertizat serviciul într-o declarație.
"Pasul 9 include o recomandare pentru Georgia de a se asigura că societatea civilă poate funcționa liber, iar pasul 1 solicită Georgiei să lupte împotriva dezinformării împotriva UE și a valorilor sale. Transparența nu ar trebui să fie folosită ca un instrument pentru a limita capacitatea societății civile de a funcționa liber."
Rusia încearcă de mult timp să își exercite influența în Georgia, una dintre cele câteva țări de frontieră pe care guvernul Putin le consideră ca făcând parte din presupusa sa sferă de influență legitimă.
În 2008, Rusia a invadat două regiuni georgiene separatiste, Osetia de Sud și Abhazia, într-o acțiune care a anticipat asaltul său asupra estului Ucrainei în 2014.
De atunci, între Tbilisi și Moscova nu au mai existat relații diplomatice oficiale.