Olandezii ne arata ce poate schimba o asociatie in agricultura. Secretul succesului in tara cu doar 2 mil. ha teren agricol

Ultimul update: Joi 04 Februarie 2016 07:02
Data publicarii: Luni 01 Februarie 2016 18:49
Categorie: Social

Unde-s doi puterea creste, insa acolo unde sunt si mai multi fermieri se naste o asociatie agricola, gata sa inlocuiasca legumele si fructele, aduse din lumea larga cu unele romanesti.

Ministerul Agriculturii le cere gospodarilor sa isi adune fortele daca vor sa razbata. Pentru asta, pot obtine beneficii de la stat si de la Uniunea Europeana. Mai multi olandezi au venit in Romania ca sa ii invete pe ai nostri cum functioneaza asociatiile in tara lor.

Dupa ce au demonstrat ca pot hrani mai multe tari desi detin doar 2 milioane de hectare de teren agricol, olandezii vor sa ii invete si pe fermierii romani secretul succesului lor.

"Specialistii olandezi isi doresc sa fie contactati de fermierii romani si sa le explice care este secretul succesului lor, cum au procedat ei ca sa le mearga bine”, spune Stella Ronner-Grubačić - Ambasadorul Olandei în România.

Fermierii olandezi s-au grupat in mii de asociatii. Asa se face ca un stat atat de mic a devenit cel mai mare exportator de fructe si legume din lume, dupa Statele Unite ale Americii. In Romania exista doar 20 de astfel de asociatii. Una dintre ele se afla in vidra, iar fermierii de aici sustin ca sistemul functioneaza.

Efectul pe care l-ar putea avea regula "51% produse romanesti in magazine". Patronii supermarketurilor pun insa o conditie

Oamenii s-au asociat intr-o cooperativa agricola, si au descoperit secretul succesului in agricultura. In felul acesta au patruns intr-un lant de supermarketuri din Bucuresti si au contracte pe tot anul.

Aceasta forma de asociere se practica inainte de 1989, dar atunci, notiunea de cooperativa avea alt sens. Tocmai de aceea fermierii romani sunt inca reticienti.

''E cu totul diferit, cooperativele de pe timpul lui Ceausescu si cu ce avem noi acum. Atunci era pamantul pus la comun, productia o lua statul bineinteles. Acum fiecare are pamantul lui, produce pamatul lui isi vinde marfa prin cooperativa si profitul ii ramane lui”, spune un fermier.

Ministerul Agriculturii vine si cu facilitati. Spre exemplu, doar cei care se asociaza pot beneficia de programul "primul tractor". In plus, asociatiile se pot inscrie pana in martie, pentru a obtine fonduri europene.

Cosmarul turistilor de pe litoral e mana cereasca pentru agricultori. Cum au sporit productivitatea culturilor cu pana la 50%

Cosmarul turistilor de pe litoral e mana cereasca pentru agricultori. Cum au sporit productivitatea culturilor cu pana la 50%

iulia

Gestul impresionant al unei fetițe de 8 ani pentru salvamontiștii din Cavnic

Profesor de la Universitatea Babeș-Bolyai, după reformele fiscale: "Am fost minţit”

Asistați social puși la treabă în Florești. Mesajul primarului din comuna clujeană

A trăit 10 ani pe străzi, iar acum și-a găsit serviciu. Fiscul îi pune însă poprire pe salariu

25.000 de vouchere în valoare de 500 de lei pentru biciclete, anunțate de Primăria Capitalei

La 36 de ani, un bărbat s-a înscris în clasa I. ”Am învățat bastonașele, trec la litere acum”

Caine

Un fost soldat a ucis un om pentru că ura persoanele care își plimbă câinii

7000 de muncitori se tem că vor ajunge șomeri. Guvernul a blocat vânzarea Șantierului Naval Mangalia

Postul Paştelui, o adevărată provocare pentru români. Produsele care înlocuiesc carnea

Inedit! Un bărbat va primi mii de euro despăgubire de la primărie, după ce a fost mușcat de un maidanez

Noua Dreaptă va protesta față de redifuzarea filmului "120 bătăi pe minut"

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă