Documentarul "Vin romanii", difuzat de Channel 4, i-a scos in strada pe romanii din Marea Britanie. Ce a promis postul TV

×
Codul embed a fost copiat

Documentarul "Vin romanii", difuzat de televiziunea Channel 4 i-a scos duminica in strada pe conationalii nostri care traiesc in Marea Britanie.

Oamenii au cerut scoaterea materialului de pe post pe motiv ca ar fi tendentios. La randul sau, Ambasadorul Romaniei in Regat si-a aratat indignarea printr-o scrisoare trimisa realizatorilor. Zeci de romani s-au stras in fata televiziunii. Au avut mai multe banere dar si drapelul national. Reprezentantul asociatiei impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor din Marea Britanie, Tommy Tomescu, a spus ca a avut discutii cu producatorii documentarului inainte ca materialul sa fie filmat. Acesta i-ar fi cerut sa-i prezinte diversi conationali stabiliti la Londra.

Si Ministerul Afacerilor Externe a reactionat in urma difuzarii acestui documentar. Ambasadorul Romaniei la Londra i-a trimis o scrisoare producatorului emisiunii in catre isi exprima surprinderea si dezamagirea cu privire la continutul mesajului care potrivit diplomatului nu reflecta imaginea corecta a comunitatii de romani din Marea Britanie.

Conform informatiilor transmise, realizatorii au modificat textul in trailer-ul de promovare si au precizat ca urmatoarele episoade vor prezenta si alte cazuri de romani, mai bine integrati in societatea britanica. In primul episod difuzat marti seara au aparut trei barbati. Unul dintre ei doarme intr-o parcare. Un altul traieste din ajutorul social dat de statul britanic. Intreaga dezbatere are loc inaintea alegerilor generale din mai cind partidul anti-imigratie UKIP ar putea obine un scor bun tocmai acestui tip de mesaj.

Victor Ponta a scris duminica pe Twitter un mesaj in care isi exprima solidaritatea pentru romanii care protesteaza la Londra.

Citește și
Vin romanii
"Vin romanii!" Serialul care provoaca revolta printre conationalii stabiliti in Anglia. "Copiii mei nu mai sunt in siguranta"
VIDEO. „Nu mai am voie să îmi bat nevasta?” Scandal la metroul din București. Chiar femeia agresată l-a calmat pe bărbat

"I express my solidarity with Romanians who will silently protest against the biased coverage on our citizens/ Imi exprim intreaga mea solidaritate pentru romanii care vor protesta mut", a scris Ponta pe Twitter, mesajul fiind directionat catre David Cameron.

MAE: Primul episod din documentarul Channel 4, nereprezentativ pentru comunitatea romaneasca

Primul episod din documentarul Channel 4 "nu este reprezentativ pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie,ilustrand doar un segment social redus ca numar”, sustine MAE. Insa, conform informatiilor trimise de realizatori urmatoarele episoade "vor prezenta si alte cazuri de romani, mai bine integrati in societatea britanica", adauga MAE.

"Ca urmare a demersului intreprins de ambasada Romaniei la Londra, producatorii emisiunii au modificat textul in trailer-ul de promovare a filmului introducand o prezentare mai ampla a contextului acestui documentar in care se subliniaza dimensiunea umana a filmului", mai spune MAE.

In paralel cu acest demers, "ambasadorul Romaniei la Londra a transmis un mesaj de multumire comunitatii romanesti din Marea Britanie, care s-a mobilizat exemplar, exprimandu-si la randul sau peocuparea legitima fata de imaginea comunitatii din care fac parte, multi dintre acestia transmitand scrisori direct realizatorilor emisiunii".

MAE isi exprima aprecierea "pentru reactiile de sustinere din partea unor reprezentanti de marca ai societatii britanice, precum cea a rectorului Universitatii Essex, profesorul Anthony Forster".  "Respectand libertatea de expresie jurnalistica, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada Romaniei la Londra, va urmari cu atentie urmatoarele episoade difuzate de Channel 4 si exprima asteptarea ca acestea vor prezenta, de o maniera echilibrata si reprezentativa, imaginea reala a comunitatii romanesti din Marea Britanie in ansamblul sau", se mai spune in pozitia MAE.
 

Primul episod din documentarul difuzat de Channel 4 prezinta povestile a trei romani in M.Britanie

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii"), difuzat marti seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezinta povestile a trei romani ajunsi in Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele aparute in presa in legatura cu imigratia.

Personajul narator al primului episod al documentarului "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii"), difuzat marti seara de postul de televiziune britanic Channel 4 este un rom roman, Alex Fechete Petru, care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relateaza The Independent, in editia electronica.

"Dar nu vreau sa va mint, sunt unii romani care vin fara locuri de munca sau care nu au unde sa locuiasca. Si astfel de romi va sperie pe voi", afirma el. Documentarul prezinta tocmai povestile a trei astfel de persoane. Alex (o persoana diferita fata narator) este un roman care s-a mutat in Marea Britanie din Canada, unde a petrecut cativa ani. El vorbeste perfect engleza cu accent canadian si in prezent lucreaza ca agent de salubritate, in timp ce doarme intr-o parcare din apropiere de statia Victoria.

Lucrurile stau si mai rau pentru Sandu, tatal a noua copii care a venit dintr-una dintre cele mai sarace zone ale Romaniei in cautarea unui loc de munca, insotit de fiul sau cel mare. "Ei vorbesc atat de prost engleza incat nu inteleg nici daca li se ofera de munca", remarca naratorul.

Stefan pare sa semene cel mai mult cu sperietoarea din cosmarurile UKIP. Imediat ce ii intra banii din beneficiile sociale, el ii trimite acasa la familia lui. Cand Alex il intreaba pe Stefan de unde presupune el ca ii vin banii, acesta raspunde la intamplare: "UEO".

Cu cat sunt insa dezvaluite mai multe detalii despre situatia lui de acasa, operatia esuata care i-a lasat fiica invalida, cu atat acesta pare un tata care face exact ce ar face orice alt tata in astfel de circumstante disperate. In orice caz, asa cum subliniaza si naratorul, Stefan este in minoritate. Mai putin de 2.500 de romani primesc beneficii in Marea Britanie, iar documentarul promite si alte povesti reprezentative.
 

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Romanii conduc TOPUL condamnatilor din Marea Britanie. Care sunt
Romanii conduc TOPUL condamnatilor din Marea Britanie. Care sunt "specialitatile" infractorilor din Regat

Ministerul Justitiei din Marea Britanie a dat publicitatii o statistica deloc magulitoare la adresa romanilor.

"Vin romanii!" Serialul care provoaca revolta printre conationalii stabiliti in Anglia. "Copiii mei nu mai sunt in siguranta"

Romanii din Marea Britanie sunt revoltati din cauza unui documentar prezentat de o televiziune engleza despre romii care traiesc in regat.

Recomandări
Reuters: Israelul a lansat mici raiduri terestre în sudul Libanului. Lupta cu Hezbollah se intensifică
Reuters: Israelul a lansat mici raiduri terestre în sudul Libanului. Lupta cu Hezbollah se intensifică

Washingtonul anunță că trupele statului evreu (IDF) au demarat o invazie terestră „limitată” în sudul Libanului, în timp ce armata libaneză s-a retras din zona de frontieră.

Românii vor plăti mai mult pentru produsele comandate din China. UE vrea să elimine scutirea de taxe vamale
Românii vor plăti mai mult pentru produsele comandate din China. UE vrea să elimine scutirea de taxe vamale

Românii ar putea plăti mai mult pentru produsele comandate de pe platformele chinezești de comerț online. Uniunea Europeană vrea să elimine scutirea de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro.

Cum a ajuns România să se teamă de un ciclon care nu a existat. Ministrul Fechet avertiza că țara va fi „măturată de Ashley”
Cum a ajuns România să se teamă de un ciclon care nu a existat. Ministrul Fechet avertiza că țara va fi „măturată de Ashley”

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat, luni, că ciclonul Ashley de care s-a temut toată România în weekend, nu a existat și nu există.