Propunerea Poloniei pentru stabilizarea Belarusului: fond de un miliard de euro de la UE
Polonia a anunţat joi că va cere UE să creeze un fond de stabilizare pentru Belarus în valoare de cel puţin un miliard de euro, în contextul manifestaţiilor fără precedent care zguduie fosta republică, conform Reuters.
"Fondul ar trebui să fie unul semnificativ, de cel puţin un miliard de euro în această etapă", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă comună la Vilnius cu omologul său lituanian Saulius Skvernelis.
Morawiecki, al cărui apel la un 'Plan Marshall' pentru Belarus face trimitere la reconstrucţia Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial, a spus că această asistenţă financiară ar face parte dintr-un plan de sprijin mai amplu pe care îl va propune Consiliului European ce va avea loc la 24 şi 25 septembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea de asemenea să contribuie la acest ajutor financiar menit a sprijini moneda naţională a Belarusului, a-i stabiliza economia şi a-i permite ţării să se poată împrumuta singură, a declarat premierul polonez.
Planul include de asemenea deschiderea pieţelor din UE pentru companiile din Belarus şi relaxarea procesului de obţinere a vizelor pentru cetăţenii acestei ţări, pentru ca economia Belarusului să-şi reducă din dependenţa faţă de energia ieftină din Rusia, a mai explicat el.
Însă de la această deschidere ar trebui excluşi "oamenii de afaceri care sunt împotriva libertăţii şi sprijină actualul guvern din Belarus", a declarat Morawiecki.
El a precizat că Lituania şi partenerii Poloniei din Grupul de la Visegrad - Ungaria, Cehia şi Slovacia - sprijină planul.
Cotidianul polonez Rzeczpospolita a scris joi că propunerea de ajutor va fi condiţionată de o decizie a contestatului preşedinte belarus Aleksandr Lukaşenko de a permite organizarea de alegeri prezidenţiale libere.