Lukașenko se întâlnește cu Putin, în timp ce protestele masive continuă în Belarus
Președintele din Belarus, Alekandr Lukașenko, a plecat în Rusia unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său, Vladimir Putin.
Va fi prima întâlnire față în față între cei doi de când protestele masive au început în Belarus, în urma alegerilor prezidențiale controversate prin care Lukașenko și-a asigurat un nou mandat, relatează BBC.
Vladimir Putin îl recunoaște pe Lukașenko drept președintele îndreptățit al Belarusului și a declarat în mai multe rânduri că trupele rusești sunt pregătite să intervină în Belarus dacă protestele scapă de sub control.
Analiștii politici consideră că Putin dorește să păstreze relațiile apropiate pentru a asigura susținerea din partea Belarusului.
Întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc în orașul rus Soci, în timp ce exercițiile militare comune dintre cele două țări vor începe în orașul Brest din Belarus.
Duminică, zeci de mii de persoane au protestat în Minsk, capitala Belarusului, și în multe alte orașe, cerând demisia lui Lukașenko. Autoritățile au anunțat că au arestat peste 400 de persoane.
Opoziția din Belarus îl acuză pe Lukașenko, care se află la putere de 26 de ani, că a fraudat alegerile prezidențiale.
Liderul belarus insistă că a câștigat pe drept 80% dintre voturi și consideră că protestele sunt de fapt anti-ruse și susținute de țările occidentale.
Întâlnirea dintre Putin și Lukașenko are menirea de a le demonstra protestatarilor din Belarus că președintele are susținerea Rusiei. Mai exact, o dovadă că Putin urmărește cu atenție ce se întâmplă în Belarus și este pregătit să își trimită forțele de securitate, consideră Sarah Rainsford, analist BBC.
La schimb, Lukașenko vrea să îi demonstreze lui Putin că el este liderul potrivit să mențină Belarusul pe linia pro-rusă.
Mai multe surse oficiale au declarat că Vladimir Putin ar putea cere relații politice și economice mai apropiate între cele două țări, în schimbul susținerii pentru Lukașenko.
Însă există un risc palpabil, acela că Lukașenko, în poziția slăbită în care se află, nu va reuși să livreze niciuna dintre promisiunile pe care le face Moscovei.
Astfel, analiștii consideră că există o posibilitate reală ca Vladimir Putin să își exprime în mod public susținerea pe moment, dar să înceapă discuțiile private pentru un plan de tranziție.
Svetlana Tihanovskaia regretă decizia lui Putin de a purta un dialog cu Lukaşenko, 'un uzurpator', şi nu cu poporul belarus
Una din personalităţile de prim-plan a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a criticat întâlnirea de luni dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a calificat drept un 'uzurpator', relatează AFP.
'Regret că aţi decis să purtaţi un dialog cu un uzurpator şi nu cu poporul belarus', menţionează Svetlana Tihanovskaia într-o declaraţie transmisă din Lituania, unde s-a refugiat după alegerile contestate din 9 august în Belarus.
'Aş dori să-i reamintesc lui Vladimir Putin că orice se va conveni în cadrul reuniunii de la Soci va rămâne fără valoare legală. Noul guvern va revizui toate acordurile semnate de către Lukaşenko în mod nelegitim', a insistat ea în acest text.
Tihanovskaia revendică victoria la alegerile prezidenţiale din 9 august, acuzând guvernul de trucarea scrutinului în favoarea lui Aleksandr Lukaşenko.
Sursa: Bianca Pavaluca
Etichete: Rusia, proteste, vladimir putin, belarus, aleksandr lukasenko,
Dată publicare:
14-09-2020 15:18