Propagandiștii Rusiei recunosc că armata rusă nu e capabilă să ofere protecție antiaeriană împotriva rachetelor ucrainene
Armata ucraineană a lansat, sâmbătă-noapte, un amplu atac cu rachete asupra mai multor baze militare rusești din teritoriile ocupate.
Au fost vizate două aeroporturi din Crimeea, dar și o cazarmă din orașul Melitopol controlat de ruși. În barăcile vizate ar fi fost cazați mercenari Wagner și ceceni din trupele lui Ramzan Kadîrov.
Pe de altă parte, Vladimir Putin a aprobat un buget de peste 143 de miliarde de dolari pentru apărare, în 2023 aproape o treime din bugetul pentru tot anul viitor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ucrainenii au lansat, peste noapte, atacuri masive cu rachete asupra mai multor baze rusești din peninsula Crimeea și din regiunea Zaporojie. În orașul Melitopol, centru logistic important pentru ruși, o bază militară instalată într-un complex turistic a fost distrusă într-un atac cu rachete HIMARS.
Forţele Kievului au ţintit şi aeroporturile militare Saki și Belbek de lângă Sevastopol, dar și alte baze din Simferopol, Yalta și JANKOI.
În faţa atacurilor tot mai îndrăznețe ale ucrainenilor, propagandiștii Kremlinului recunosc că armata rusă nu e capabilă să ofere protecție antiaeriană împotriva rachetelor ucrainene.
Propagandiști ruși: ”Sistemul de protecție antiaeriană a fost întărit în jurul acestor baze, dar este imposibil să rezolvăm problema-cheie de a crea o apărare integrată în toată țara, într-un timp atât de scurt”.
În schimb, pe frontul din Est, rușii continuă asalturile împotriva liniilor defensive ale ucrainenilor din jurul orașului Bahmut, bombardat continuu de mai bine de 6 luni.
Localnic: ”Suntem în epoca de piatră. E groaznic să trăim așa în secolul 21. Și nimeni de pe lume nu ne ajută... cum se poate una ca asta?”
Declarațiile unei voluntare din Dnipro
Membră a grupului de voluntari Aripile libertăţii, din Dnipro, Ludmila distribuie alimente soldaţilor, dar îi ajută şi pe semenii ei civili.
Voluntar: ”Simt că trebuie să-i ajut şi eu cumva pe apărătorii noştri. Nu mă tem”.
La drumul făcut săptămâna trecută în Bahmut, Ludmila a evacuat un băieţel. Acum a adus-o din oraş şi pe mama copilului.
Un milion și jumătate de oameni din Odesa nu au curent
În Odesa, ultima salvă de drone iraniene lansate de ruşi a lăsat din nou un milion şi jumătate de ucraineni fără curent. De voie de nevoie, oamenii îşi găsesc strategii de supravieţuire.
Solidaritatea umană este probabil valoarea cea mai preţioasă descoperită de ucraineni în aceste aproape zece luni de război.
Antreprenor: ”Nu refuzăm pe nimeni. Oamenii vin aici să-şi încarce telefoanele, să fiarbă apă, să pună ceva la gătit pe sobă. Încercăm cu toţii să supravieţuim. Proprietarul acestui spaţiu a renunţat să-mi ceară chiria în perioada asta, o chirie mare. Folosesc în fiecare zi 35 de litri de benzină ca să-i ajut pe toţi cei care vin. Nu se mai gândeşte nimeni la profit”.