Promisiunea făcută de Zelenski după ce un soldat ucrainean a fost executat de ruși: „Îi vom găsi pe ucigași”
Incapacitatea Marii Britanii de a-și reface stocurile de muniții reprezintă un risc de securitate națională.
Se discută despre asta în Parlamentul de la Londra, în condițiile în care Regatul a dat Kievului cele mai consistente pachete de asistență militară.
În tot acest timp, președintele Zelenski anunță consolidarea apărării în Bahmut. Kievul investighează și presupusa execuție de către ruși a unui prizonier de război ucrainean.
Atenție! Urmează imagini, care vă pot afecta emoțional.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini îngrozitoare în care un soldat ucrainean, neînarmat, a fost executat pe linia frontului din est.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ocupanții au ucis cu brutalitate un soldat care le-a strigat curajos în față: 'Slavă Ucrainei'. Vreau să răspundem cu toții împreună cuvintelor lui 'Slavă eroului! Slavă eroilor! Slavă Ucrainei!'. Și îi vom găsi pe ucigași”.
Identificat drept Timofei Mikolaiovici Șadura, militarul brigăzii 30 mecanizate, care a luat parte la luptele pentru Bahmut, era dat dispărut din 3 februarie.
Armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut
Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul de luni noapte pe un singur mesaj: armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut, în ciuda speculațiilor despre iminenta unei retrageri.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens. La întâlnirea de la sediul Comandamentului Suprem i-am întrebat direct pe comandanții de la 'Khortytsia', pe generalul Sirski și pe șeful statului major, Zalujni, cum văd ei viitorul operațiunii defensive din Bahmut? Să ne retragem sau să continuăm să apărăm și să întărim orașul? Ambii au răspuns ferm: să nu ne retragem și să întărim apărarea”.
Însă, citând mai multe surse din cadrul conducerii politice a Ucrainei, ziarul german Bild a scris că șeful Statului Major Zalujni a recomandat de câteva săptămâni o retragere a forțelor ucrainene din Bahmut, pentru a-și proteja soldații.
Ministrul rus al Apărării spune și el că lupta pentru bastionul ucrainean continuă și, culmea tupeului, acuză Kievul că nu-i pasă de pierderile umane.
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „E surprinzătoare indiferența față de oamenii săi, dovedită de regimul de la Kiev, care nu ține cont de pierderile umane uriașe ca să le facă pe plac păpușarilor occidentali. Asta în timp ce pentru noi e prioritara păstrarea vieții și integrității fizice a soldaților și a civililor noștri”.
Tocmai pe dos față de ce raportează responsabilii militari occidentali și povestesc de luni de zile militarii ucraineni.
„Poltava”, comandant de companie de tancuri: „Nu le pasă de pierderi, nici de personal, nici de vehicule militare... Cucerirea Bahmutului este o chestiune de principiu, pentru ei”.
Loyd Austin, șeful Pentagonului: „Nu vreau să subestimez munca extraordinară pe care soldații și liderii ucraineni au depus-o pentru a apăra Bahmut, dar cred că acest oraș are mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională. Așadar, căderea Bahmutului nu va însemna neapărat că rușii vor schimba cursul acestei lupte”.
Evgheni Prigojin, liderului miliției Wagner: „Camarazi, Bahmutul este în spatele meu. Alăturați-vă celei mai puternice armate private din lume! Fiți de partea dreptății!”.
Așa cheamă la arme, noi recruți, șeful miliției Wagner, care duce greul asaltului la Bahmut. Dar Prigojin s-a plâns ca nu are munitie, dar și de fricțiuni și rivalitate între forțele sale și armata rusă obișnuită.
Doar un drum spre Chasiv Yar mai poate fi folosit - deopotrivă pentru evacuarea civililor și pentru aprovizionarea apărătorilor ucraineni. Această misiune de salvare a fost dusă la bun sfârșit de o echipă de polițiști din Bahmut, supranumiți "Îngerii albi".
China a tunat la adresa SUA
În altă ordine de idei, președintele Xi Jinping și diplomații chinezi au ridicat brusc tonul la americani, pe care îi acuză că pun paie în "pârjolul" din Ucraina.
Qin Gang, ministrul chinez de Externe: „China n-a creat această criză, nu e parte din conflict și nu furnizează arme niciuneia dintre tabere. Pentru Dumnezeu, de ce se arată cu degetul către China, care e și amenințată cu sancțiuni și presiuni? Este absolut inacceptabil!”.
Nu doar situația din Ucraina îi macinî pe chinezi, ci ți toate celelalte dosare în care Washingtonul are viziuni diametral opuse Beijingului.
Qin Gang, ministrul chinez de Externe: „Dacă Statele Unite nu apasă pe frână și continuă să meargă cu viteză pe drumul greșit, niciun fel de bariere de siguranță nu vor putea preveni deraierea, care va deveni conflict și confruntare. Și cine va suporta consecințele catastrofale?”.
Pe de alta parte, oficialul chinez a afirmat că Beijingul trebuie "să-și dea mâna cu Moscova".
Qin Gang, ministrul chinez de Externe: „Cu cât e lumea mai turbulentî, cu atât relațiile sino-ruse trebuie să avanseze mai hotărât”.