Deținuții lui Prigojin, din gruparea Wagner, nu luptă pentru bani în Ucraina. De ce au dat zeghea pe uniforma militară
În estul Ucrainei, mult trâmbițata ofensivă rusă pare să fi întâmpinat dificultăți înainte să prindă contur. Unități întregi au fost decimate în luptele pentru orașul Vuhledar, din cauza deciziilor proaste ale comandanților.
Ucrainenii rezistă, dar în zilele următoare atacurile se vor înteți, înaintea împlinirii unui an de la începerea războiului, spun analiștii și oficialii de la Kiev.
Pe de altă parte, oficiali de la Moscova susțin că Republica Moldova a început să se transforme rapid într-o nouă Ucraină, după ce Chișinăul a schimbat guvernul cu unul determinat să consolideze securitatea țării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În ultimele trei zile, rușii au pierdut peste 100 de blindate în luptele pentru orașul ucrainean Vuhledar, inclusiv câteva zeci de tancuri. Generalii ruși își doresc cu disperare orașul strategic din sudul Ucrainei și au aruncat în luptă forțe impresionante.
Andrii Drushov, șeful biroului de Poliție al districtului Volnovakha: „Ofensiva pentru Vuhledar a început. Avem o situație tensionată în oraș și e foarte dificil, pentru că au loc lupte grele acolo”.
Atacurile au fost, însă, prost pregătite. Imaginile filmate de dronele ucrainene arată coloane de blindate rusești care intră de-a dreptul în câmpuri cu mine antitanc. Soldații rămân fără protecție în bătaia artileriei, care îi decimează. Potrivit unor estimări, au pierit sute de rusi în zonă. Două brigăzi de trupe speciale și-au pierdut capacitatea de luptă, iar una dintre ele a rămas fără comandant, ucis într-un atac.
În acest timp, ucrainenii evacuează ultimii locuitori ai orașului, care și-au petrecut iarna în pivnițe și subsoluri.
Polițist: „I-am pregătit pe copii și, după ce se echipează cu veste antiglonț, îi vom scoate afară. Situația e foarte tensionată în Vuhledar.
Oleksandra Havrylko, ofițer de presă al Poliției regionale din Donețk: „Nu există electricitate, nu există comunicații de foarte mult timp. În ultima săptămână, conflictul a escaladat, au fost atacuri continue ale inamicului. Din această cauză, rămânem fără soluții ca să-i evacuăm pe oameni”.
Deținuții din gruparea Wagner, carne de tun pe front
În regiunea Bahmut, ucrainenii încă rezistă, deșii rușii, în frunte cu unități Wagner, atacă în valuri, fără să țină cont de pierderi. Jurnaliștii CNN au stat de vorba cu doi foști deținuti ruși, capturați de ucraineni.
Deținut: „În primul asalt, au murit 60 din 90”.
Deținut: „Primeam sarcina să cucerim un loc și trebuia s-o facem cu orice cost. Dacă nu te supuneai ordinelor, erai împușcat. Doar puțini din unitatea mea au venit pentru bani. Cei mai mulți au acceptat pentru că aveau sentințe grele. Dar au fost și câțiva care mai aveau de stat în închisoare 12 zile și tot au venit”.
Informațiile despre realitățile extrem de dure ale activităților Wagner pe front au ajuns probabil printre deținuții ruși, care nu se mai înghesuie să se înroleze în rândurile grupării. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, e o rivalitate tot mai mare între Ministerul rus al Apărării și conducerea grupării paramilitare Wagner.
Vadim Skibitsky, adjunctul șefului serviciului de informații militare: „Conducerea armatei ruse se straduiește să diminueze cât mai mult rolul lui Prigojin, astfel încat să nu-și consolideze poziția în ierarhia de la Kremlin”.
Republica Moldova, din nou în atenția Moscovei
În aceste condiții, Rusia a lansat noi acuzații la adresa Moldovei, pe care o compară cu Ucraina.
Maria Zakharova, ministerul rus de Externe: „Procesul de transformare a Moldovei, o țară suverană cu propriile ei tradiții, scopuri și obiective, într-o nouă Ucraină deja are loc și ia avânt. În presa din Moldova se discută deschis despre oportunitatea de a mai păstra monumente sovietice. Politica de glorificare a complicilor naziști continuă”.
În aceste circumstanțe, podul Zatoka, care leagă Ucraina, prin Odesa, de Republica Moldova și România, a fost afectat în acest weekend de o explozie, în urma unui atac cu o dronă marină de suprafață. Atacul a provocat doar pagube limitate, la fel ca la tentativele precedente. Incidentul trage însă un semnal de alarmă: nu se știa că Moscova deține asemenea drone, atrag atenția experții occidentali.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, kremlin, Republica Moldova,
Dată publicare:
12-02-2023 07:48