Specia disparuta acum 100 de ani, pe care oamenii de stiinta incearca sa o readuca la viata

31-01-2016 18:11

zebre

Quagga, o specie inrudita cu zebra a disparut din peisajul natural in urma cu mai bine de 100 de ani. Acum, un grup de cercetatorii din Cape Town incearca sa o readuca la viata, folosind ADN-ul zebrei.

Quagga arata ca o combinatie dintre o zebra si un magar. Avea dungi negre in partea din fata a corpului, iar in rest era maro, cu picioare albe. Aceste animale traiau in turme vaste si cutreierau tinuturi intinse din Africa de Sud. Exploratorii europeni au inceput sa le vaneze in exces, iar in 1880 a murit si ultimul exemplar.

Un grup cunoscut sub numele de Quagga Project lucreaza pentru a readucea la viata aceasta specie putin cunoscuta. Testele realizate pe mostrele de piele de quagga au aratat ca aceasta este defapt o sub-specie de zebre.

Eric Harley, coordonatorul proiectului, este de parere ca materialul genetic specific quagga a ramas in ADN-ul zebrei si poate fi adus la suprafata prin reproduceri succesive si selective. “Progresele se vad deja. La a cincea generatie dungile negre au inceput sa se estompeze, iar partile cu piele maro sa se extinda.” a declarat acesta.
 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO