Primul stat NATO care salută decizia SUA de a lăsa Ucraina să atace Rusia cu rachetele ATACMS: „O decizie foarte bună”
Guvernul polonez a primit luni cu satisfacţie permisiunea acordată Ucrainei de către Washington, potrivit presei americane, de a folosi pe teritoriul Rusiei arme cu rază lungă de acţiune furnizate de aliaţii occidentali.
Ministrul de Interne polonez Tomasz Siemoniak a numit-o "necesară" şi "singurul răspuns adecvat pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin, care înţelege doar limbajul forţei", şi a subliniat că durata războiului, "aproape o mie de zile de agresiune", nu lasă loc de îndoială cu privire la necesitatea de a lua măsuri contondente.
La rândul său, Cezary Tomczyk, ministrul adjunct al Apărării al Poloniei, a declarat că "Rusia ştie doar o singură limbă: limba puterii", şi a calificat decizia preşedintelui american Joe Biden drept "o decizie foarte bună".
Mai mult, Malgorzata Paprocka, şefa cancelariei prezidenţiale, a calificat decizia lui Biden drept "revoluţionară" şi "în conformitate cu politica promovată de preşedintele (polonez Andrzej) Duda", subliniind totodată importanţa de a răspunde la moartea unor civili nevinovaţi, deoarece, a spus ea, "lumea liberă trebuie să răspundă la aşa ceva".
„Victima agresiunii are dreptul de a se apăra”
Aceste reacţii se adaugă mesajului publicat duminică seară de ministrul de Externe polonez Radoslaw Sikorski pe reţeaua de socializare X, unde a scris că "preşedintele Biden a răspuns intrării militarilor nord-coreeni în război şi atacului masiv cu rachete ruse pe o limbă pe care V. Putin o înţelege: ridicând restricţiile privind utilizarea rachetelor occidentale de către Ucraina. Victima agresiunii are dreptul de a se apăra".
"Forţa descurajează, slăbiciunea provoacă", a adăugat Sikorski.
Decizia lui Biden vine după ce, în mai, a fost convenită utilizarea armelor americane pentru a ataca regiuni de graniţă situate de partea rusă, dar fără a include utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acţiune sau a altor rachete cu rază lungă de acţiune, informează EFE, potrivit Agerpres.
Ucraina a cerut de mult această schimbare, dar administraţia SUA s-a abţinut până acum de la a lua o decizie, temându-se că aceasta ar putea duce la o nouă escaladare a conflictului.
Kremlinul, la rândul său, a avertizat că va considera o astfel de măsură o escaladare semnificativă.
Este de aşteptat ca Ucraina să efectueze primele lovituri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare folosind rachete ATACMS, care au o rază de acţiune de aproximativ 300 km.