Madrid cere iertare public Cataloniei pentru violențele de la referendum

Data publicarii: 06-10-2017 04:45

SURSA: Getty

Spania și-a cerut vineri public iertare pentru intervenția brutală a poliției spaniole din timpul referendumului pentru obținerea referendumului catalan.

Acesta reprezintă primul gest de reconciliere provenit din partea Spaniei, după ce situația politică s-a degradat în urma referendumului catalan. Astfel, Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimele patru decenii, scrie Reuters.

Reprezentantul Spaniei în nord-estul Cataluniei, care reprezintă o cincime din economia națională, a făcut publice scuzele:

"Când văd aceste imagini și mai mult când știu că oamenii au fost loviți, împinși și chiar o persoană a fost spitalizată, nu pot decât să regret și să-mi cer scuze în numele ofițerilor care au intervenit" Enric Millo, reprezentatul Spaniei în nord-estul Cataluniei

SURSA: Getty

Intervenția brutală a forțelor de ordine spaniole

În timpul referendumului catalan, poliția spaniolă a folosit bastoane și gloanțe de cauciuc pentru a împiedica exercitarea votului cetățenilor catalani. În plus, autoritățile centrale de la Madrid au susținut răspicat faptul că referendumul este unul neconstituționale și refuză să-l valideze.

În ciuda tensiunilor, primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că a luat legătura cu toate partidele police din Spania și în urma dezbaterilor au decis să-i acorde Catalaniei o mai mare autonomie, însă nu se poate lua în calcul varianta acordării independenței. În plus, a respins propunerea catalană de-a supune cazul unei medieri internaționale.

SURSA: Getty

Protestele masive din Barcelona

Imediat după terminarea votului pentru obținerea independenței Cataloniei, arterele principale ale orașului Barcelona au fost de-a dreptul paralizate. Peste 300.000 de oameni au protestat pe străzi împotriva reacției violente ale poliției spaniole care au atactat cetățenii catalani cu bastoane și gloanțe de cauciuc pentru a-i împiedica să voteze.

Demonstranți: „o gravă violare a drepturilor și libertățiilor.”

Demonstrațiile stradale au fos organizate de sindicate, dorindu-și să-și manifeste nemulțumirea publică față de metodele represive folosite de poliție. În plus, acestea au fost catalogate de către organizatori ca fiind „o gravă violare a drepturilor și libertățiilor.”

Aproape 900 de persoane au fost rănite, după ce poliția spaniolă a încercat să împiedice exercitarea votului, în cadrul referendumului declarat „ilegal” de către guvernul de la Madrid.

Primul Ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că votul a făcut o "batjocură" la adresa democrației.

SURSA: AFP

Reacția Regelui Spaniei

Regele Spaniei a reacționat imediat după protestele masive care au pus stăpânire pe Barcelona.

Regele Spaniei Felipe a acuzat guvernul catalan că a dat dovadă de o „lipsă de loialitate inadmisibilă”, ca urmare a referendumului privind obținerea independenței.

În plus, regele a acuzat oficialii din Barcelona că au dat dovadă de un comportament „iresponsabil”, atunci când au permis organizarea referendumului catalan, care a fost declarat ca fiind „ilegal” de către autoritățile centrale de la Madrid, notează The Independent.

SURSA: Getty

90% dintre cei care au reuşit să voteze au spus "da" independenţei. Rata de participare a fost de 42%.

Rezultatele referendumului

"Catalonia şi-a câştigat dreptul de a-şi declara independenţa şi va face asta”, este reacţia liderului separatist catalan la finalul referendumului, care a provocat haos în întreaga regiune.

Carles Puigdemont: nu dorește o separare „traumatizantă

În plus, președintele catalan, Carles Puigdemont, susține că nu plănuiește o separare „traumatizantă” de Spania, notează BBC.

Oficialul catalan susține că își dorește ca Madridul să se raporteze diferit la noua situație politică a Cataloniei.

Motivul șocant pentru care un berbec a fost împuşcat mortal de poliție. Ce se afla la fața locului
Motivul șocant pentru care un berbec a fost împuşcat mortal de poliție. Ce se afla la fața locului

Un berbec a fost împuşcat mortal, joi, de poliţie în Noua Zeelandă, după ce ar fi ucis un cuplu de vârstnici la o fermă, au anunţat autorităţile şi mass-media locale.

 

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Răsturnare de situație în cazul femeii care și-a dus unchiul mort la bancă, să ia un credit de 3.000 de euro
Răsturnare de situație în cazul femeii care și-a dus unchiul mort la bancă, să ia un credit de 3.000 de euro

Caz ieșit din comun, în Brazilia. O femeie de 42 de ani și-a adus unchiul mort la bancă, încercând, chipurile, să-l facă să semneze pentru un credit de 3.000 de euro.