"Primavara bosniaca". Manifestatii fara precedent impotriva saraciei si a coruptiei clasei politice din Bosnia

Ultima actualizare: 11-02-2014 06:58
Bosnia

De trei zile, Bosnia e cuprinsa de manifestatii fara precedent impotriva saraciei si a coruptiei clasei politice. Protestele au devenit treptat violente, iar manifestantii au dat foc catorva cladiri guvernamentale din trei orase.

N-a scapat nici macar sediul adminstratiei prezidentiale de la Sarajevo.

E o "primavara bosniaca", scrie presa locala, aluzie la protestele care au zguduit in ultimii ani lumea araba.

Cateva sute de manifestanti furiosi au fortat una dintre intrarile in cladirea presedintiei de la Sarajevo, fara sa fie opriti de fortele de ordine. Inauntru, au dat foc mobilierului, iar flacarile s-au propagat pana la etajul al doilea.

Alte cateva cladiri guvernamentale de la Tuzla si Moshtar au avut aceeasi soarta. Totul a inceput la Tuzla zilele trecute, cu un protest fata de inchiderea sau vanzarea unor fabrici care asigurau locuri de munca pentru majoritatea populatiei.

Demonstratiile s-au extins in urmatoarele zile, iar violentele, initial sporadice, au capatat amploare.

Manifestantii au atacat cu pietre si bate, au incendiat mobilier stradal si masini ale politiei. Iar fortele de ordine au ripostat cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. Sute de persoane au ajuns la spital, de cand au inceput protestele.

Violentele de vineri sunt cele mai grave de la sfarsitul razboiului intercomunitar din 1992-1995. Cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori, Bosnia este una dintre cele mai sarace tari din Europa.

Somajul afecteaza 44% din populatia activa, iar un bosniac din 5 traieste in saracie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO