Dăncilă, la Strasbourg. UE vrea să înghețe plățile către ţările care pun în pericol statul de drept
Prima sesiune plenară a PE din 2019 se deschide luni. Premierul Dăncilă va fi la Strasbourg, în vederea prezentării Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene
Premierul Viorica Dăncilă conduce, luni şi marţi, delegaţia Guvernului României, care efectuează o vizită de lucru la Strasbourg, în vederea prezentării Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Dăncilă va prezenta priorităţile în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care va avea loc marţi.
Conform unui comunicat al Guvernului, agenda vizitei va cuprinde întrevederi ale delegaţiei guvernamentale române cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, precum şi cu reprezentanţii Grupului S&D şi alţi lideri ai Parlamentului European.
Din delegaţia guvernamentală condusă de premierul Viorica Dăncilă vor face parte ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Constantin Budăi.
Priorităţile Preşedinţiei României a Consiliului UE şi evaluarea rezultatelor preşedinţiei austriece din ultimele şase luni, precum şi regulile de îngheţare a plăţilor UE către statele membre care intervin în instanţele judecătoreşti sau care nu iau măsuri împotriva fraudei şi a corupţiei, se află pe agenda primei sesiuni plenare a Parlamentului European (PE) ce are loc în perioada 14-17 ianuarie la Strasbourg.
Un punct important pe agenda PE va fi dezbaterea, miercuri, urmată de un vot în plen joi, a regulilor de îngheţare a plăţilor UE către ţările membre care pun în pericol statul de drept, prin acţiuni precum intervenţia în instanţele judecătoreşti sau lipsa măsurilor împotriva fraudei şi a corupţiei. În cazul în care Comisia Europeană stabileşte că "deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept" într-o ţară a UE ameninţă gestionarea fondurilor UE, aceasta ar putea sugera măsuri de la reducere a pre-finanţării până la suspendarea plăţilor UE. Într-un astfel de caz, Parlamentul European şi miniştrii UE vor trebui să aprobe orice decizie.
Deşi sprijină în linii mari propunerea Comisiei, eurodeputaţii din comisiile de Buget şi Control bugetar au adăugat garanţii pentru a se asigura că guvernele vor face plăţi în continuare beneficiarilor finali, cum ar fi cercetătorii sau organizaţiile societăţii civile, chiar dacă finanţarea UE este suspendată.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: presedinte, ue, fonduri europene, suspendare, parlamentul european, viorica dancila, strasbourg, plati,
Dată publicare:
14-01-2019 07:45