Prima organizație internațională care declară oficial Rusia stat terorist. Rezoluția adoptată de Consiliul Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, joi, o rezoluție prin care a declarat Federația Rusă regim terorist.
Rezoluția intitulată „O escaladare continuă a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei” a fost adoptată în unanimitate la Strasbourg - 99 de parlamentari prezenți în sală au votat „pentru”, iar unul s-a obținut, conform Ukrainska Pravda.
APCE a devenit, astfel, prima organizație internațională care a recunoscut Rusia ca stat terorist.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Această agresiune trebuie condamnată fără echivoc ca o crimă în sine, ca o încălcare a dreptului internațional și ca o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale”, se arată în document.
Rezoluția cere statelor membre să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și recunoaște prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU ca fiind ilegală.
"APCE tocmai a adoptat o rezoluție foarte puternică cu privire la Ucraina! Nouăzeci și nouă de voturi afirmative ale delegaților. Doar unul s-a abținut. Acesta este un rezultat istoric! Sprijin deplin al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei", a transmis parlamentarul ucrainean Oleksii Gonciarenko, membru al delegației ucrainene la APCE, potrivit Interfax.
„Este un semnal puternic la scară globală și acesta este un alt pas pentru ca Rusia să fie recunoscută ca sponsor al terorismului”, a mai adăugat el.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit prin apel video în ședința plenară și a spus că Europa „poate juca un rol istoric în crearea Tribunalului Special pentru Crima de Agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Haideți să o facem! Aceasta va fi cel mai bun mod de a proteja principiile legislației internaționale", potrivit Interfax.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei și este formată din 324 de parlamentari delegați de către parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului, printre care și România.