Prima decizie majoră luată de Wagner după moartea lui Prigojin. Mercenarii s-au întors pe frontul din Ucraina
Olanda vrea să trimită Kievului primele avioane F-16 anul viitor. De asemenea, Bulgaria a aprobat trimiterea de arme suplimentare în Ucraina. Este vorba de rachete antiaeriene S-300, care au nevoie însă reparații.
Între timp, armata ucraineană spune că mai mulți mercenari din grupul Wagner s-au întors să lupte în zona Bahmutului.
Mult-așteptatele avioane F-16 ar putea ajunge în sfârșit în Ucraina, la începutul anului viitor.
Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării: "În primul rând, trebuie instruiți, nu doar piloții, ci și personalul, tehnicieni, toți cei care asigură condițiile pentru un zbor pe F-16 și pentru lupta pe aceste avioane. Estimăm o durată a antrenamentului între 6 și 8 luni. Lucrăm cu centrul de antrenament din România, care sperăm să devină operațional cât mai curând posibil".
La fel ca Norvegia și Danemarca, Olanda renunță la avioanele F-16 și le poate livra Ucrainei, pentru că face tranziția spre modele mai avansate, F-35.
Între timp, apărarea aeriană a Ucrainei se bazează tot mai mult pe drone. De altfel, oficialii de la Kiev au anunțat recent că vor investi aproximativ un miliard de euro în astfel de dispozitive.
Soldat ucrainean: "Dronele se văd noaptea exact ca la lumina zilei. Vedem infanteria, lovim vehiculele, tunurile, tot ce trebuie să distrugem".
Aceste dispozitive sunt de fabricație ucraineană și sunt esențiale pentru unitatea militară, care luptă să elibereze teritoriul din estul Bahmutului. Acolo unde s-au întors și mercenari ai grupului Wagner, dar care lucrează acum pentru Ministerul rus al Apărării.
Soldat ucrainean: "Da, sunt și luptători Wagner aici. Și-au schimbat rapid comandanții și s-au întors. Dar vom sparge linia lor de apărare și îi înfrângem rapid".
Comandanții ucraineni susțin că prezența grupului Wagner este în parte menită să compenseze lipsa acută de personal de partea rusă.
Noaptea, soldații ucraineni vânează artileria rușilor. Iar în câteva secunde unul dintre cele mai moderne tancuri rusești, T-90, e scos din luptă.
Imediat vine și riposta trupelor rusești.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Se aud foarte multe focuri, unele sunt trase spre noi, dar sunt extrem de multe, iar ucrainenii încearcă să avanseze și spun că vor să recucerească unul dintre drumurile esențiale (de aprovizionare) pentru ruși".