Prima clădire printată din Europa, complet funcțională, este în Danemarca

clădire printată
Pro TV

Prima clădire printată din Europa, complet funcțională, este aproape gata şi este situată în apropiere de Copenhaga.

Imprimanta "care toarnă beton" - speră cei care o folosesc - ar putea da frâu liber imaginației arhitecților.

Aceștia pot să renunțe la linii și unghiuri drepte şi să creeze în schimb forme organice, apropiate de cele din natură, fără costuri suplimentare.

Imprimanta urmează întocmai planul, convertit apoi într-un model digital tridimensional.

Din toamnă, o construcție se înalță încet, dar sigur, într-o zonă situată la marginea capitalei daneze. Este o clădire destul de mică, pentru birouri, cu o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, ridicată doar cu ajutorul unei imprimante 3D. Pereții sunt făcuți din straturi de beton, puse unul peste altul. Iar constructorul care folosește această tehnică inovatoare susține că respectă strict toate reglementările în domeniu din Uniunea Europeană.

Citește și
Pacienţi duşi pe braţe, într-un spital fără lift din Ploieşti
Pacienţi duşi pe braţe, într-un spital fără lift din Ploieşti. Asistentele, bolnave de la cărat
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Capul de printare, prin care nu curge cerneală, ca la o imprimantă de birou, ci beton, este atașat de un cadru automat care se mișcă în spațiu urmând liniile planului de construcție. Cu excepția ferestrelor și a ușilor, nu există linii drepte.

Henrik Lund-Nielsen, director 3D Prinhuset: "Sperăm că această metodă de construcție să le permită arhitecților să imagineze, fără costuri suplimentare, forme mai apropiate de natură, cum nu au mai fost în trecut. Dacă privim cele mai spectaculoase clădiri din lume, de exemplu Muzeul Guggenheim din New York, vedem că au forme rotunjite, organice, nu linii și unghiuri drepte."

Poate că durează mai mult, admite compania care vrea să... printeze clădiri, dar e mai puțin costisitor. Metodele tradiționale presupun risipă de beton și materiale de construcție. În schimb acest proces automatizat "printează" exact ce se cere, urmând întocmai modelul digital tridimensional.

Henrik Lund-Nielsen: "Printează șase metri pe minut. Timpul efectiv pentru această clădire este de numai 50 de ore."

Totuși, aceste ore sunt repartizate pe parcursul mai multor zile, pentru că imprimanta care toarnă beton nu poate merge la foc continuu.

Prima construcţie din lume, complet funcțională, ridicată cu o imprimantă 3D, a fost finalizată în 2016, în Dubai. Până în 2025, municipalitatea de acolo speră ca 25 la sută din clădirile noi să fie printate.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Edward Norton a alertat autoritățile, după izbucnirea unui incendiu la New York. Un pompier a murit
Edward Norton a alertat autoritățile, după izbucnirea unui incendiu la New York. Un pompier a murit

O clădire din New York, în care se filma o peliculă în regia lui Edward Norton, a fost afectată de un incendiu, iar un pompier a murit în timp ce intervenea.

Pacienţi duşi pe braţe, într-un spital fără lift din Ploieşti. Asistentele, bolnave de la cărat
Pacienţi duşi pe braţe, într-un spital fără lift din Ploieşti. Asistentele, bolnave de la cărat

Împovăraţi de bătrâneţe şi boală, mulţi pacienţi păşesc cu greu pe scările spitalelor care funcţionează în clădiri vechi. la Ploieşti, de pildă, într-o astfel de clădire lipseşte cu desăvârşire liftul.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.