Prima clădire printată din Europa, complet funcțională, este în Danemarca
Prima clădire printată din Europa, complet funcțională, este aproape gata şi este situată în apropiere de Copenhaga.
Imprimanta "care toarnă beton" - speră cei care o folosesc - ar putea da frâu liber imaginației arhitecților.
Aceștia pot să renunțe la linii și unghiuri drepte şi să creeze în schimb forme organice, apropiate de cele din natură, fără costuri suplimentare.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Imprimanta urmează întocmai planul, convertit apoi într-un model digital tridimensional.
Din toamnă, o construcție se înalță încet, dar sigur, într-o zonă situată la marginea capitalei daneze. Este o clădire destul de mică, pentru birouri, cu o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, ridicată doar cu ajutorul unei imprimante 3D. Pereții sunt făcuți din straturi de beton, puse unul peste altul. Iar constructorul care folosește această tehnică inovatoare susține că respectă strict toate reglementările în domeniu din Uniunea Europeană.
Capul de printare, prin care nu curge cerneală, ca la o imprimantă de birou, ci beton, este atașat de un cadru automat care se mișcă în spațiu urmând liniile planului de construcție. Cu excepția ferestrelor și a ușilor, nu există linii drepte.
Henrik Lund-Nielsen, director 3D Prinhuset: "Sperăm că această metodă de construcție să le permită arhitecților să imagineze, fără costuri suplimentare, forme mai apropiate de natură, cum nu au mai fost în trecut. Dacă privim cele mai spectaculoase clădiri din lume, de exemplu Muzeul Guggenheim din New York, vedem că au forme rotunjite, organice, nu linii și unghiuri drepte."
Poate că durează mai mult, admite compania care vrea să... printeze clădiri, dar e mai puțin costisitor. Metodele tradiționale presupun risipă de beton și materiale de construcție. În schimb acest proces automatizat "printează" exact ce se cere, urmând întocmai modelul digital tridimensional.
Henrik Lund-Nielsen: "Printează șase metri pe minut. Timpul efectiv pentru această clădire este de numai 50 de ore."
Totuși, aceste ore sunt repartizate pe parcursul mai multor zile, pentru că imprimanta care toarnă beton nu poate merge la foc continuu.
Prima construcţie din lume, complet funcțională, ridicată cu o imprimantă 3D, a fost finalizată în 2016, în Dubai. Până în 2025, municipalitatea de acolo speră ca 25 la sută din clădirile noi să fie printate.