Prigojin ia peste picior ministerul rus: ”Dacă ne luăm după ei nu am distrus doar toată Ucraina, ci toată Planeta”
Uriașul baraj din partea de sud a Ucrainei controlat de Rusia a fost distrus de explozii. Kievul a declarat stare de urgențăa în sud, iar zeci de mii de civili au fost deja evacuați cu miile din localitățile inundate.
La grădina zoologică din regiune s-au înecat 300 de animale. În timp ce Moscova acuză Kievul că ar fi aruncat barajul în aer, Ucraina investighează atacul drept crimă de război și posibil "ecocid" comise de ruși.
Potrivit experților militari, inundarea frontului e menită să complice enorm contra-ofensiva ucraineană din sudul țării. Va îngreună o potențială traversare a Niprului de către forțele ucrainene și le va compromite liniile de aprovizionare.
Dimineaţa devreme, guvernatorul regiunii cerea evacuarea imediată a localnicilor.
Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson: ”Dragi locuitori ai regiunii Herson, armata rusă a comis încă un act de terorism, a detonat barajul Kahovka. În cinci ore, nivelul apei va ajunge la o limită critică”.
Oameni şi animale din zeci de localități sunt în primejdie.
Președintele Zelenski a convocat o regiune de urgență a Consiliului național de securitate.
Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: ”Distrugerea barajului Nova Kakhovka aduce atacarea civililor şi a infrastructurii civile din Ucraina la un nivel fără precedent. Uniunea Europeană condamnă cu fermitate acest atac îngrozitor şi barbar împotriva unei piese de infrastructură vitale, cu urmări umanitare şi de mediu teribile”.
Forțele rusești au aruncat în aer barajul, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei,
"într-un moment de panică", susține agenția de informații militare a Ucrainei.
Cum se întâmpla de fiecare dată în asemenea momente, Kremlinul nu recunoaşte nimic.
Dmitri Peskov: ”Declarăm oficial şi fără echivoc: este vorba de un act de sabotaj comis de ucraineni, plănuit şi executat la ordinele Kievului. Regimul de la Kiev poartă întreaga responsabilitate pentru consecinţe”.
Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka. De acolo se alimentau cu apă peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, dar și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află la 150 de kilometri de baraj și folosește apă din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor.
Între timp, armata rusă susţine că a respins încă un atac ucrainean în regiunea de est Doneţk, provocând pierderi imense forţelor Kievului. Însă, chiar şeful grupării paramilitare Wagner a luat peste picior anunţul ministerului rus al apărării.
"Nu sunt decât nişte elucubraţii. Uciderea a 1.500 de soldaţi într-o zi este un adevărat masacru. De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konaşenkov? Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori la rând”, a scris în batjocură Evgheni Prigojin pe Telegram.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, Evgheni Prigojin,
Dată publicare:
06-06-2023 19:40