Prezentatorul TV şi scriitorul Bernard Pivot, care i-a făcut pe francezi să iubească lectura, a murit la 89 de ani

Bernard Pivot
StirilePROTV

Prezentatorul de televiziune şi scriitorul Bernard Pivot, care i-a făcut pe milioane de francezi să citească datorită emisiunii sale "Apostrophes", a murit luni în Regiunea Pariziană la vârsta de 89 de ani, informează AFP.


Decesul său a fost anunţat de fiica lui, Cecile Pivot.

Rămas în memoria telespectatorilor datorită imaginilor în care apărea adeseori cu o carte într-o mână şi ţinându-şi ochelarii de vedere în cealaltă, Bernard Pivot a prezentat şi emisiunea "Bouillon de culture" şi a organizat începând din 1985 "Les Dicos d'or", campionate de ortografie franceză, care au devenit foarte repede un eveniment internaţional.

Ales în Academia Goncourt în 2004, a devenit preşedintele acestei instituţii de mare prestigiu în 2014 şi s-a retras din activitate la sfârşitul anului 2019.

Intimitate literară

Citește și
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Prima ediţie a emisiunii sale emblematice, "Apostrophes", a fost difuzată la televiziunea publică franceză pe 10 ianuarie 1975. Acel program, pe care Bernard Pivot îl prezenta în direct, era lider de audienţă în fiecare vineri seară. În emisiune se râdea mult, existau rivalităţi şi în domeniul glumelor, se bea alcool şi se fuma, unii dintre invitaţi se insultau, alţii se sărutau. Publicul adora această emisiune literară, iar vânzările de carte creşteau tot mai mult.

Giganţi ai literaturii s-au succedat în acest salon aparţinând unui nou gen, unde Bernard Pivot ştia să creeze o atmosferă de intimitate şi unde reunea adeseori duouri improbabile de invitaţi.

Umoristul Francois Cavanna a încercat să "îl reducă la tăcere" pe scriitorul american Charles Bukowski, complet beat, cu o frază devenită faimoasă - "Bukowski, o să-ţi trag un pumn în gură!" - înainte ca Pivot să intervină: "Shut up!" ("Taci din gură!").

Scriitorul şi disidentul regimului sovietic Aleksandr Soljeniţîn a apărat în această emisiune celebrul său volum "Arhipelagul Gulag" şi memoriile sale. Marguerite Duras i-a mărturisit lui Bernard Pivot, tot în acest program TV: "Bem alcool pentru că Dumnezeu nu există".

Carl Sagan, Roland Barthes, Vladimir Nabokov, Pierre Bourdieu, Umberto Eco, J. M. G. Le Clézio, Patrick Modiano, Claude Lévi-Strauss şi preşedintele Francois Mitterand s-au numărat printre invitaţi. În 1987, Bernard Pivot l-a intervievat clandestin pe Lech Walesa în Polonia. Poznaş şi cititor avid, îi supunea pe invitaţi la "Chestionarul lui Pivot", inspirat din cel al lui Marcel Proust.

Emisiunea "Apostrophes" a durat 15 ani, din 1975 până în 1990, şi era urmărită de milioane de telespectatori. Iar unele fragmente ale sale se bucură în continuare de un succes enorm pe internet.

Scandalul Matzneff

Când a izbucnit în ianuarie 2020 scandalul care îi viza pe scriitorul Gabriel Matzneff, un autor francez care a beneficiat de o mare îngăduinţă deşi întreţinea relaţii sexuale cu minore, a fost reluată îndelung o ediţie a acestei emisiuni din martie 1990, în care el era invitat.

Pe platoul emisiunii se afla şi scriitoarea din Quebec Denise Bombardier, care l-a criticat atunci pe Gabriel Matzneff. "Dacă există un veritabil profesor de educaţie sexuală, atunci acesta este Gabriel Matzneff, el oferă bucuros astfel de cursuri", a declarat Bernard Pivot, pus pe şotii, prezentându-l pe scriitor ca pe un "colecţionar de pisicuţe".

"Mie una, domnul Matzneff mi se pare jalnic", a răspuns Denis Bombardier, singura din platoul emisiunii care s-a declarat îngrijorată de soarta "cuceririlor" minore ale scriitorului Gabriel Matzneff, considerând că acesta "ar fi trebuit să dea socoteală în faţa justiţiei" dacă nu ar fi fost înconjurat "de o aură literară".

"Există nişte limite chiar şi în domeniul literaturii", a adăugat ea.

La 30 de ani distanţă, acea secvenţă încă şochează. "Astăzi, morala trece înaintea literaturii. Din punct de vedere moral, este un progres", s-a apărat Bernard Pivot.

Popularitatea jurnalistului literar, care avea aproape 1 milion de admiratori pe reţeaua de socializare X, nu a fost afectată de acea polemică. El a şocat însă opinia publică în septembrie 2019 cu un mesaj pe reţeaua X, considerat rasist, despre activitatea activistei suedeze Greta Thunberg.

În 2004, Bernard Pivot a devenit primul "non-scriitor" ales membru al Academiei Goncourt, instituţia care decernează cel mai prestigios premiu din universul literaturii franceze.

Vin şi fotbal

A publicat trei romane şi mai multe eseuri, despre limba franceză, dar şi despre două dintre marile lui pasiuni: vinul şi fotbalul.

Născut la Lyon pe 5 mai 1935, într-o familie de mici comercianţi, şi-a petrecut copilăria în provincia Beaujolais şi era cunoscut pentru faptul de a fi un amator avizat al vinurilor obţinute în acea regiune franceză.

Lui i se datorează volumul "Dicţionarul iubitorilor de vin" (editura Plon, 2006). În privinţa fotbalului, era un susţinător fidel al clubului AS Saint-Etienne şi al echipei naţionale a Franţei.

Se definea înainte de toate ca jurnalist, o profesie pe care a cunoscut-o în toate aspectele sale. După ce a debutat ca stagiar la Progres de Lyon, s-a alăturat echipei de la Figaro litteraire în 1958.

Devenit şef de serviciu la Le Figaro în 1971, a demisionat în 1974 după un dezacord cu scriitorul Jean d'Ormesson, devenit ulterior cel mai frecvent invitat al său în emisiunile lui de televiziune. A lucrat apoi pentru Lire, Le Point şi Le Journal du dimanche. 

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Jaf rupt din filme, la Paris. Hoții au spart un luxos magazin de bijuterii din centrul orașului și au generat panică și haos
Jaf rupt din filme, la Paris. Hoții au spart un luxos magazin de bijuterii din centrul orașului și au generat panică și haos

Un luxos magazin de bijuterii din centrul Parisului a fost prădat de indivizi înarmați.  

Statul din UE care le va închide ușa în nas migranţilor din Rusia: „Nu putem permite acest lucru”
Statul din UE care le va închide ușa în nas migranţilor din Rusia: „Nu putem permite acest lucru”

Finlanda va propune un proiect de lege care să le permită agenţilor de frontieră să blocheze solicitanţii de azil care încearcă să intre din Rusia. Decizia ar putea determina Helsinki să-şi încalce temporar angajamentele internaţionale.

Liderul tentativei de lovitură de stat din Republica Democratică Congo a fost ucis
Liderul tentativei de lovitură de stat din Republica Democratică Congo a fost ucis

Liderul tentativei de lovitură de stat din Republica Democratică Congo, un activist din rândul diasporei congoleze stabilit în SUA, Christian Malanga, a fost împuşcat mortal de armată.

 

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.