Prețul la kebab a devenit subiect de interes național în Germania, oamenii cer subvenții de stat. Cât a ajuns să coste

kebab
Imago

Prețul la kebab a explodat în Germania și a devenit subiect de dezbatere națională, pe marginea unei industrii de 7 miliarde de euro pe an. Oamenii cer plafonarea prețului și subvenții de la stat, iar cancelarul recunoaște că este o problemă.

 

Prețul unui kebab a crescut în Germania de la 4 la 10 euro în decurs de numai 2 ani, în condițiile în care acesta este unul dintre preparatele preferate ale germanilor, care cer acum subvenții de la stat și plafonarea prețului, scrie The Guardian.

Partidele solicită oficial un program de subvenții guvernamentale pentru a menține prețul unuia dintre preparatele favorite ale țării la niveluri accesibile, iar politicienii spun că este menționat tot timpul ca o preocupare majoră în conversațiile cu alegătorii.

Cancelarul Olaf Scholz s-a obișnuit atât de mult să fie întrebat despre prețul kebab-urilor în timpul aparițiilor publice, încât guvernul său a ieșit să explice că majorarea prețurilor este cauzată parțial de creșterea salariilor și a costurilor energiei.

Este destul de surprinzător că oriunde mă duc, în special de la tineri, sunt întrebat dacă nu ar trebui să existe o limită de preț pentru kebab”, a spus Scholz.

Citește și
Plaja din Turcia unde turiștii sunt taxați cu 75 euro pentru a face baie în apă
Turiști taxați cu sume uriașe pentru kebab și pentru a înota în mare, în Turcia
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Partidul de extremă stânga Die Linke solicită într-o propunere pe care dorește să o prezinte parlamentului introducerea unui plafon de preț pentru Dönerpreisbremse sau doner kebab, similar cu cel introdus în unele regiuni ale țării pentru controlul chiriilor prea mari. Kebab-urile costă deja 10 euro în unele orașe, crescând de la 4 euro în urmă cu doar doi ani.

Subvenția la kebab ar costa statul 4 miliarde de euro pe an

Partidul recomandă un plafon de preț de 4,90 euro, respectov 2,90 euro pentru tineri, în special cei cu venituri mici, pentru care argumentează că acest fel de mâncare – carne la grătar tăiată subțire, acoperită cu legume tocate mărunt, sos de usturoi sau chilli și pâine – este un aliment de bază zilnic.

Formațiunea sugerează că fiecare gospodărie ar putea primi tichete de kebab zilnic.

Vânzările de kebab – introduse în Germania de imigranții turci, care l-au adaptat pentru gusturile locale – însumează aproximativ 7 miliarde de euro pe an. Pe baza estimată de 1,3 miliarde de bucăți care sunt consumate în fiecare an – 400.000 pe zi numai în Berlin – un astfel de program de subvenții ar costa 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.

Hanna Steinmüller, un deputat al Verzilor, un partid care de obicei face apel la oameni să renunțe la carne, a abordat problema în parlament la începutul acestui an.

Pentru tineri în acest moment este o problemă la fel de importantă precum locul în care se vor muta când vor pleca de acasă. Știu că nu este o problemă de zi cu zi pentru mulți oameni de aici”, a spus ea colegilor deputați, „și că este, de asemenea, ceva care ar putea fi ridiculizat, dar cred că, în calitate de reprezentanți ai alegătorilor, suntem obligați să evidențiem aceste perspective diferite”.

Nemții o cer înapoi pe Angela Merkel, pentru că ținut sub control prețul la kebab

Scholz – abordat la un eveniment de un tânăr turc german care a spus „plătesc 8 euro, vorbește cu Putin, vreau să plătesc 4 euro” – a exclus controlul prețurilor ca fiind „neimplementabil” într-o economie de piață liberă.

În schimb, el a lăudat „munca bună a Băncii Centrale Europene” în reducerea inflației.

Printre răspunsurile de pe rețelele de socializare, unii tineri au cerut întoarcerea Angelei Merkel, argumentând că, în calitate de cancelar, predecesorul lui Scholz „a avut kebab-ul sub control”.

Deniz, un vânzător de kebab din Berlin, unde prețul a crescut de la 3,90 euro la 7 euro în de doi ani, a spus că nu poate vedea cum va scădea prețul prea curând.

Am fost forțați să creștem prețul, din cauza exploziei costurilor chiriilor, energiei și alimentelor”, a spus el. „Oamenii ne vorbesc tot timpul despre „Dönerflation”, dar este complet în afara controlului nostru”.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
„Unul dintre cele mai stupide apeluri la urgență”. Un bărbat a sunat la ambulanță după ce a mâncat prea mult kebab
„Unul dintre cele mai stupide apeluri la urgență”. Un bărbat a sunat la ambulanță după ce a mâncat prea mult kebab

Un apel la urgențe a fost făcut public de serviciu de ambulanță după ce apelantul a sunat pentru a cere ajutor după ce a mâncat prea mult kebab, scrie DailyStar.

Turiști taxați cu sume uriașe pentru kebab și pentru a înota în mare, în Turcia
Turiști taxați cu sume uriașe pentru kebab și pentru a înota în mare, în Turcia

Turiștii care vizitează stațiunea Bodrum din Turcia în această vară ar putea avea parte de o surpriză neplăcută.

Un șofer prins conducând cu 192 km/h le-a spus polițiștilor că „avea poftă de kebab”
Un șofer prins conducând cu 192 km/h le-a spus polițiștilor că „avea poftă de kebab”

Un șofer prins de poliția din Cheshire conducând cu 192km/h le-a spus polițiștilor că se grăbea să ajungă în Manchester, pentru că avea poftă de kebab.

Sute de fani au stat 5 ore la coadă pentru un kebab la restaurantul fotbalistului Lukas Podolski
Sute de fani au stat 5 ore la coadă pentru un kebab la restaurantul fotbalistului Lukas Podolski

Fotbalistul german Lukas Podolski și-a deschis un restaurant de tip kebab în orașul său de origine Köln, iar sute de fani au ajuns și cu 5 ore mai devreme pentru a cumpăra produse livrate chiar de starul lor local.

Parlamentul European a respins legea care interzicea unii aditivi chimici în produsele de tip shaorma
Parlamentul European a respins legea care interzicea unii aditivi chimici în produsele de tip shaorma

Amatorii de shaorma şi kebab pot răsufla uşuraţi. Parlamentul European a respins la o diferenţă de doar trei voturi legea care interzicea utilizarea unor aditiv chimici pe bază de fosfaţi în carnea congelată folosită pentru cele două preparate orientale.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.