Prețul la kebab a devenit subiect de interes național în Germania, oamenii cer subvenții de stat. Cât a ajuns să coste
Prețul la kebab a explodat în Germania și a devenit subiect de dezbatere națională, pe marginea unei industrii de 7 miliarde de euro pe an. Oamenii cer plafonarea prețului și subvenții de la stat, iar cancelarul recunoaște că este o problemă.
Prețul unui kebab a crescut în Germania de la 4 la 10 euro în decurs de numai 2 ani, în condițiile în care acesta este unul dintre preparatele preferate ale germanilor, care cer acum subvenții de la stat și plafonarea prețului, scrie The Guardian.
Partidele solicită oficial un program de subvenții guvernamentale pentru a menține prețul unuia dintre preparatele favorite ale țării la niveluri accesibile, iar politicienii spun că este menționat tot timpul ca o preocupare majoră în conversațiile cu alegătorii.
Cancelarul Olaf Scholz s-a obișnuit atât de mult să fie întrebat despre prețul kebab-urilor în timpul aparițiilor publice, încât guvernul său a ieșit să explice că majorarea prețurilor este cauzată parțial de creșterea salariilor și a costurilor energiei.
„Este destul de surprinzător că oriunde mă duc, în special de la tineri, sunt întrebat dacă nu ar trebui să existe o limită de preț pentru kebab”, a spus Scholz.
Partidul de extremă stânga Die Linke solicită într-o propunere pe care dorește să o prezinte parlamentului introducerea unui plafon de preț pentru Dönerpreisbremse sau doner kebab, similar cu cel introdus în unele regiuni ale țării pentru controlul chiriilor prea mari. Kebab-urile costă deja 10 euro în unele orașe, crescând de la 4 euro în urmă cu doar doi ani.
Subvenția la kebab ar costa statul 4 miliarde de euro pe an
Partidul recomandă un plafon de preț de 4,90 euro, respectov 2,90 euro pentru tineri, în special cei cu venituri mici, pentru care argumentează că acest fel de mâncare – carne la grătar tăiată subțire, acoperită cu legume tocate mărunt, sos de usturoi sau chilli și pâine – este un aliment de bază zilnic.
Formațiunea sugerează că fiecare gospodărie ar putea primi tichete de kebab zilnic.
Vânzările de kebab – introduse în Germania de imigranții turci, care l-au adaptat pentru gusturile locale – însumează aproximativ 7 miliarde de euro pe an. Pe baza estimată de 1,3 miliarde de bucăți care sunt consumate în fiecare an – 400.000 pe zi numai în Berlin – un astfel de program de subvenții ar costa 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.
Hanna Steinmüller, un deputat al Verzilor, un partid care de obicei face apel la oameni să renunțe la carne, a abordat problema în parlament la începutul acestui an.
„Pentru tineri în acest moment este o problemă la fel de importantă precum locul în care se vor muta când vor pleca de acasă. Știu că nu este o problemă de zi cu zi pentru mulți oameni de aici”, a spus ea colegilor deputați, „și că este, de asemenea, ceva care ar putea fi ridiculizat, dar cred că, în calitate de reprezentanți ai alegătorilor, suntem obligați să evidențiem aceste perspective diferite”.
Nemții o cer înapoi pe Angela Merkel, pentru că ținut sub control prețul la kebab
Scholz – abordat la un eveniment de un tânăr turc german care a spus „plătesc 8 euro, vorbește cu Putin, vreau să plătesc 4 euro” – a exclus controlul prețurilor ca fiind „neimplementabil” într-o economie de piață liberă.
În schimb, el a lăudat „munca bună a Băncii Centrale Europene” în reducerea inflației.
Printre răspunsurile de pe rețelele de socializare, unii tineri au cerut întoarcerea Angelei Merkel, argumentând că, în calitate de cancelar, predecesorul lui Scholz „a avut kebab-ul sub control”.
Deniz, un vânzător de kebab din Berlin, unde prețul a crescut de la 3,90 euro la 7 euro în de doi ani, a spus că nu poate vedea cum va scădea prețul prea curând.
„Am fost forțați să creștem prețul, din cauza exploziei costurilor chiriilor, energiei și alimentelor”, a spus el. „Oamenii ne vorbesc tot timpul despre „Dönerflation”, dar este complet în afara controlului nostru”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: germania, pret, plafonare, scandal, subvenții, kebab,
Dată publicare:
07-05-2024 19:19