Presiuni occidentale pentru un armistițiu între Israel și Hamas. Numărul victimelor crește
Marile cancelarii occidentale, în frunte cu americanii, fac presiuni pentru un armistițiu între Israel și gruparea Hamas.
Este drept, deocamdată discuțiile se poartă doar prin culise. Aparent, nu se întrevede niciun semn de acalmie, înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema conflictului, ajuns în cea de-a șaptea zi. Public, oficialii israelieni spun ca încetarea atacurilor Hamas reprezintă o condiție prealabila obligatorie pentru a se ajunge la negocieri.
Aviaţia israeliană a lovit turnul al-Jalaa, în care existau şi apartamente de locuit, dar şi birourile unor agenţii străine de presă, precum Associated Press ori Al Jazeera. Cu o oră înainte, armata israeliană îi ceruse proprietarului să evacueze imobilul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Jawad Mahdi, proprietarul turlului al-Jalaa: „Mai acordaţi 10 minute jurnaliştilor! Vor să-și ia camerele de filmare”.
Lt. Col. Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Turnul al-Jalaa nu era un centru media. Era, în primul rând, un turn folosit de Hamas. Aveau acolo birouri ale serviciilor de informaţii militare, pentru colectare şi analiză de date. Experţii Hamas operau împotriva Israelului folosind computere şi alte unele de înaltă tehnologie ale clădirii”.
Nic Robertson, corespondent CNN: „În ora de după bombardarea turnului al-Jalaa, am asistat la interceptarea a numeroase rachete lansate dinspre Gaza. Chiar acum, în timp că vă vorbesc, mă uit cum Iron Dome interceptează două rachete, au fost alte șase mai-nainte. Încercam să ne punem la adăpost după o movilă de pământ, pentru că tocmai au pornit sirenele, semn că rachete se îndreaptă în direcţia asta. Mă uit în sus şi văd şi mai multe rachete, şi mai multe interceptări”.
În cursul aceleiași seri, aviaţia israeliană a vizat şi locuinţa unui lider politic Hamas, care se pare că nu era acolo. Asta în timp ce conducătorul suprem al grupării integriste, Ismail Hanieh, ţinea discursuri furibunde despre gloria rezistenţei din capitala Qatarului, Doha.
Conflictul dintre tabere se revarsă peste localnicii din Gaza, care își văd viețile reduse la mai nimic. Cu locuinţa abia reconstruită, o familie cu 50 de membri a pierdut din nou totul.
Mulţi s-au adăpostit din calea atacurilor aeriene prin spitale. Curând, n-a mai fost loc de ei acolo, din cauza numărului mare de răniţi.
Lt. Col. Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „E aproape imposibil să diferenţiezi chirurgical intre terorişti şi infrastructura lor şi civili. Fie ca Hamas îşi construieşte tunelurile şi infrastructura de comandă pe sub cartierele rezidenţiale, fie foloseşte curţile oamenilor drept locuri de lansare a rachetelor”.
Și în Israel, situația rămâne extrem de tensionată. Sirenele răsună în neștire în Tel Aviv şi majoritatea oraşelor din sudul şi centrul ţării. Doi oameni au fost ucişi în ultimele ore.
Majoritatea rachetelor inamice sunt totuşi interceptate de Iron Dome. Sistemul de apărare antirachetă a fost conceput de israelieni după războiul cu Hezbollah, din 2006. Miile de proiectile lansate atunci spre nordul Israelului au făcut zeci de morţi, au dus la evacuări masive de populație și la distrugeri imense.