Presedintele Ucrainei: "Un RAZBOI ar putea izbucni in orice moment". Reactia Uniunii Europene
Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a declarat marti ca exista riscul unei escaladari a actiunilor militare in Donbas - zona de conflict din estul ucrainean - in viitorul apropiat.
Liderul de la Kiev a facut aceasta afirmatie intr-un discurs rostit in deschiderea Conferintei internationale a donatorilor pentru Ucraina, subliniind, in continuare, necesitatea ca acordurile de la Minsk sa fie puse in aplicare pe deplin, potrivit agentiei Interfax-Ukraina, citata de Agerpres.
'Amenintarea unui razboi planeaza in continuare asupra noastra - este o realitate. Un razboi ar putea izbucni in orice moment', a avertizat Porosenko. Adresandu-se celor prezenti, presedintele ucrainean a mai spus: 'Cu ajutorul dumneavoastra, prin unitatea dumneavoastra va fi gasita o solutie la situatia din Donbas'.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Citeste si: Razboiul dulce dintre Ucraina si Rusia. Secretul pacii se ascunde in pachetele de ciocolata
Ucraina spera sa obtina din partea tarilor donatoare circa 2 miliarde de dolari pentru reconstructia infrastructurii distruse de conflict in Donbas, dupa cum relateaza agentia de presa locala Unian. Presedintele Ucrainei a cerut luni Uniunii Europene sa trimita o misiune de mentinere a pacii in estul separatist prorus al tarii, unde tensiunile raman ridicate in pofida armistitiului de la 15 februarie, o cerere respinsa de catre UE, potrivit AFP.
'Cunoastem asteptarile ucrainene, dar este imposibil de trimis o misiune militara' imediat, aceasta chestiune nefiind inca discutata de cele 28 de tari membre ale UE, a explicat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in conferinta de presa comuna cu Porosenko si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in finalul summitului Ucraina-UE, luni, la Kiev. UE nu este pregatita in acest moment decat 'sa trimita cat mai curand posibil o misiune de evaluare civila' in zona de conflict pentru a examina 'situatia umanitara', a indicat Donald Tusk.
Seful adjunct al comandamentului operatiunilor impotriva rebelilor din estul separatist al Ucrainei, Serghei Galusko, declarase la 25 aprilie ca Rusia a desfasurat 55.000 de militari de-a lungul frontierei sale cu Ucraina.
In acelasi timp, SUA au acuzat saptamana trecuta Rusia de instalarea unor noi sisteme de aparare antiaeriana in estul Ucrainei si de implicare in pregatirea militara a rebelilor separatisti. 'Este vorba de cea mai mare cantitate de echipament antiaerian rusesc prezent in estul Ucrainei din august pana in prezent', a afirmat Marie Harf, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat.
'Aceste cuvinte goale si acuzatii nu sunt prin nimic documentate', a replicat marti ministrul rus adjunct de externe, Grigori Karasin, adaugand ca oficialii SUA nu au nicio confirmare documentata cu privire la prezenta armelor si trupele rusesti in partea de sud-est a Ucrainei, potrivit TASS.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, ue, acord, petro porosenko, Minsk, rebeli,
Dată publicare:
28-04-2015 11:40